Firma Renovatio Power, companie deţinută de grupul energetic Energias de Portugal (EDP) a primit autorizaţia de realizare a unui parc eolian de 33 de megawati în localitatea tulceană Sarichioi.

 

De trei ani, rând pe rând, autorităţile locale din mai multe localităţi ale judeţelor Constanţa şi Tulcea au anunţat că au bătut palma cu companii internaţionale interesate să investească în energia eoliană şi nici măcar criza financiară nu a reuşit să domolească avântul acestui sector. În timp ce pe teritoriul statelor vecine centralele eoliene răsar ca ciupercile după ploaie, România are "plantate" în total doar 37 de astfel de mijloace de producere a energiei verzi. Decalajul imens între forţele eoliene europene instalate şi cele autohtone este dat de dezinteresul susţinut al autorităţilor române faţă de investiţiile în energia regenerabilă, în special în cea eoliană. Astfel, cel puţin până acum, prin lipsa măsurilor fireşti de facilitare a acestei activităţi, autorităţile române au descurajat orice intenţie de a investi în energia eoliană.

În ciuda faptului că potenţialul eolian al României este de până la 9.000 MW, de trei ori mai mare decât producţia nucleară de energie electrică planificată la Cernavodă pentru 2007, aportul acestei forme de energie la producţia totală este zero. Energia eoliană în Europa depăşeşte de 5 ori întreaga putere energetică a ţării noastre.

În timp ce Polonia are planificate cinci centrale eoliene a căror putere instalată va depăşi 175 MW, iar Bulgaria dezvoltă o centrală de 200 MW şi alte trei de puteri de până în 50 MW.

Cele mai bune zone pentru instalaţiile eoliene în România se află pe litoralul Mării Negre atât în onshore, cât şi în offshore pe partea de apă la adâncimea de 5 până la 20 de metri.

Raimond Petruţ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.