În materialul din numărul anterior al Gazetei de Bistriţa pe tema pericolului islamizării, datorită migraţiei masive care ia cu asalt bătrânul continent, am menţionat un episod în care din cauza unui motiv banal, un grup de cetăţeni turci de etnie kurdă aflaţi în Susenii-Bârgăului, angajaţi la fosta fabrica de cherestea, au intrat în conflict cu un grup de localnici din Prundul-Bârgăului, la barul „Tic-Tac” din centrul localităţii.

 

În urma scandalului care a degenerat într-o bătaie extrem de violentă, unul din kurzii implicaţi a fost rănit grav, fiind internat în comă la o clinică de specialitate din Cluj-Napoca. Din motive greu de descifrat chiar şi acum după trecerea unui număr de ani de la producerea scandalului, poliţiştii şi procurorii au căutat prin toate mijloacele să muşamalizeze urmările acestuia, chiar cu riscul izbucnirii unui scandal diplomatic între România şi Turcia.

Patronul turc al fabricii din Susenii-Bârgăului era rudă şi în relaţii apropiate cu primul-ministru al Turciei din perioada respectivă, iar acesta a avut mai multe contacte cu primul ministru român Adrian Năstase cu privire la cele întâmplate la barul din Prundul-Bârgăului.

 

Bârgăuanii s-au pomenit cu 25 de turci-kurzi

Fabrica de cherestea din Susenii-Bârgăului a fost cu două milioane de dolari firmei „Bisholding” din Turcia. Firma nouă înfiinţată, ”Bistro-Forest”, a fost dotată cu utilaje moderne, după care, pe lângă muncitorii locali, patronatul din Turcia a adus la Susenii-Bârgăului circa 25 de muncitori, cetăţeni turci de etnie kurdă. Aceştia au fost cazaţi în spaţiile fabricii, probleme întimpinând doar la asigurarea mesei, având în vedere că aceştia erau musulmani şi aveau interdicţii la anumite alimente. La început au constituit o micro-comunitate închisă, înafara relaţiilor de serviciu în interiorul fabricii, kurzii neintrând în contact cu populaţia locală din zonă. Treptat însă unii dintre aceştia au intrat în relaţii cu tinere din zonă şi uneori mai încălcau învăţăturile Coranului, vis-a-vis de interdicţia de a consuma alcool.

Localul „Tic-Tac” era deţinut de omul de afaceri devenit politician – membru PP-DD, Teodor Răcilă şi, prin intermediul unui interpus „sub acoperire”, şi de fostul şef al Serviciului Rutier din cadrul IPJ BN, Roberto Hasnaş, trimis în prezent în judecată de către DNA Cluj.

 

Femeile, motivul „războiului”

Motivul de la care a izbucnit scandalul în seara zilei de 27 octombrie 2002, a fost faptul că unul din kurzi ar fi abordat o tânără care era prietena unuia dintre agresori.

Bătaia a început iniţial în incinta barului, kurzii fiind practic provocaţi de către un grup de bârgăuanii, şi apoi a continuatafară, în faţa localului.

Potrivit uneinote-raport întocmită de IPJ BN cu privire la evenimentele petrecute în ultimele 24 de ore,„în data de 27.10.2002, orele 22.10, au fost sesizaţi (n.r. – poliţiştii din Prundul-Bârgăului) de un tânăr necunoscut că în centrul loc. Prundul-Bârgăului a izbucnit un scandal între un grup de cetăţeni turci şi mai mulţi tineri români. Deplasându-se la faţa locului, în faţa imobilului PTTR din localitate, au găsit întins pe jos un cetăţean turc de circa 35 ani, iar lângă el se afla un alt concetăţean de-al său. Nu s-a putut stabili împrejurările prin care cetăţenii turci au fost agresaţi şi de către cine, întrucât aceştia nu cunosc limba română. În jurul lor se aflau circa 50 de tineri care erau foarte revoltaţi pe turci, refuzând să dea relaţii cu privire la cele petrecute. Persoana lovită a fost trimisă la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud unde a fost internată prezentând mai multe leziuni, fiind în comă de gr.I şi s-a stabilit că se numeşte YldizHasan, de 37 ani. Cercetările continuă de postul de poliţie”.

La distanţă de o zi, poliţia bistriţeană revine asupra subiectului într-o nouă Notă-Raportîn care arată că „Serv. P.O.P şi Serv. Poliţiei Judiciare raportează, urmare la buletinul de eveniment nr.397 din 28.10.2002, a Postului de poliţie Prundul-Bârgăului, cu privire la scandalul produs în zona barului „Tic-Tac”, că în urma măsurilor întreprinse au identificat autorii vătămării corporale asupra lui YldizHasan, de 37 de ani, cetăţean turc, în persoana numiţilor Crişan Vasile de 27 ani, Rusan Daniel de 24 ani, ambii din Bistriţa-Bârgăului, Ghiţă Dănilă de 24 ani din Bistriţa şi Galben Dumitru de 23 ani din prundul-Bârgăului toţi agricultori. Cetăţeanul turc a fost transportat la Clinica de Neurochirurgie Clu-Napoca, întrucât starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit. Cercetările se efectuează de către Serv. Pol. Judiciare şi Serv. P.O.P urmând ca faţă de cei care au fost implicaţi în scandal să se i-a măsuri în funcţie de gradul de participare a fiecăruia”.

 

Kurzii au depus şi plângere oficială

La data de 15.11.2002, cetăţenii turci HasanYldiz, CanganMervan, Yusuf Bozkurt, Karakis Ali şi SakirBilgi au formulat şi înaintat o plângere penală Poliţiei Municipiului Bistriţa, prin care au solicitat identificarea şi tragerea la răspundere a cetăţenilor români care în seara zilei de 27.10.2002, au exercitat violenţe fizice asupra lor, producându-le leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare un nr. de 45-50 zile de îngrijiri medicale în cazul lui HasanYldiz, respectiv un număr cuprins între 7-8 zile şi 13-14 zile de îngrijiri medicale în cazul celorlalte patru persoane vătămate.

În plângere s-a mai menţionat faptul că în seara zilei respective trei dintre cetăţenii turciau fost agresaţi în interiorul barului, iar alţi doi, la interval de o oră, au fost agresaţi în centrul localităţii.

 

Agresor identificat, dar „scăpat” peste graniţă

Organele de poliţie s-au mişcat repede, agresorii au fost identificaţi rapid, au fost stabilite circumstanţele în care s-a petrecut agresiunea, dar lucrurile sau împotmolit la Parchet.

Dosarul a fost instrumentat de către procurorul Emilian Dragoş Nicolescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cel care are în prezent în lucru celebrul dosar „Crima de la Punte”, lălăit de ani buni şi care se pare că nu va fi rezolvat niciodată.

Agresorul cetăţeanului turc HasanYldiz a fost identificat rapid şi fără nici un dubiu în persoana lui Vasile Crişan. Înainte ca poliţia să ia o măsură preventivă împotriva acestuia, având în vedere faptul că loviturile aplicate i-au pus viaţa în pericol cetăţeanului turc, Crişan a dispărut din ţară şi s-a stabilit în Spania.

Acesta a fost ajutat să fugă din ţară, i s-a asigurat toată logistica şi mijloacele financiare pentru a se pune la adăpost atât timp cât va fi necesar, pentru ca în ţară dosarul să fie muşamalizat. Şi ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat, dosarul a fost „trântit”, într-o cârdăşie ordinară de persoane din Poliţie şi Parchet, fiindcă în final faptele lui Crişan au fost considerate ca fiind legitimă apărare.

 

După doi ani, agresiunea a devenit legitimă apărare

După doi ani, în 2004, în dosarul nr.1816/P/2004, procurorul Nicolescu a întocmit o rezoluţie de scoatere de sub urmărirea penală a lui Vasile Crişan.

Cităm din documentul respectiv: ”Organele de poliţie au depus diligenţe numai în vederea depistării autorului infracţiunii de vătămare corporală comisă asupra părţii vătămate YldizHasan, deoarece ceilalţi cetăţeni străini suferiseră leziuni pentru a căror vindecare era necesar un număr de zile de îngrijiri medicale situate sub douăzeci. Astfel, a fost identificat făptuitorul Crişan Vasile care însă nu a putut fi audiat, acesta plecând imediat după incident în Spania, la dosar găsindu-se doar o declaraţie dată sub jurământ de către făptuitor în faţa secretarului primăriei din loc. Corral de Almaguer din care rezultă că a fost nevoit să se bată cu mai mulţi cetăţeni turci deoarece aceştia l-au atacat, în consecinţă acţiunile sale fiind doar cele specifice unei apărări”.

Va urma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.