M.I.S. Grup, una dintre firmele de casă ale autorităților județene și locale din Bistrița-Năsăud, cu proprietarul cetățean de onoare al județului, a reușit să adune anul trecut nu mai puțin de 22 de contracte cu statul, valoarea lor totală trecând de 175 de milioane de lei.

Topul firmelor cu cele mai multe contracte cu statul adjudecate anul trecut este dominat de M.I.S. Grup, controlat de controversatul Emil Iugan, care, în 2016, a devenit și cetățean de onoare al județului.

Potrivit SEAP, M.I.S. Grup a obținut în anul 2019 nu mai puțin de 22 de contracte cu statul, în valoare totală de peste 175 de milioane de lei. Contractele au venit atât de la județ, cât și de la primării de oraș și comună.

Cel mai „baban” contract are valoare de 25,3 milioane de lei și presupune reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic „Grigore Moisil”. M.I.S. Grup a prins și amenajarea drumului de acces și a utilităților din Wonderland, pentru care va încasa mai bine de 18 milioane de lei. 

În toamna anului trecut, de la Sângeorz-Băi au venit două contracte. Unul a vizat asfaltarea de străzi, amenajare de pod rutier și amenajare piste de biciclete în valoare de 16 milioane de lei, iar altul în valoare de 4,3 milioane de lei presupune modernizarea unor străzi.

Asta după ce în vara anului trecut, constructorul a mai primit un contract de la Sângeorz-Băi, în valoare de aproape 7 milioane de lei, pentru înființarea unui centru pentru tineret.

Pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Anieș, M.I.S. Grup va primi 17,25 de milioane de lei. De asemenea, firma lui Iugan se va ocupa de grădinițe în Rodna și Maieru.

Mai multe străzi comunale și forestiere sunt tot pe mâna celor de la M.I.S. Grup. Constructorul a mai prins lucrări în Lunca Ilvei, Șanț, Maieru, Tiha Bârgăului sau Feldru, doar anul trecut.

Premiu de la Consiliul Județean în primele zile din 2020

Ultimul contract, cel puțin generos, a fost obținut chiar la început de 2020, de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. M.I.S. Grup a câștigat licitația publică pentru execuție lucrări covoare bituminoase pe drumurile județene.

Valoarea totală a contractului ajunge la 18,5 milioane de lei, după ce M.I.S. Grup a oferit cu un milion mai puțin decât era dispus Consiliul Județean să cheltuiască pe aceste lucrări.

Tronsoanele de drum pe care se vor executa covoare bituminoase sunt: DJ 154C, DJ 172E, DN 15A, DJ 172G, DJ 172G, DJ 173, DJ 172, DJ 170, pe raza localităților Budacu de Sus, Lechința, Orheiul Bistriței, Satu Nou, Monariu, Jelna, Budacu de Sus, Lechința, Matei sau Negrilești.

„Se vor efectua lucrări care constau în regenerarea suprafeței carosabilului în vederea prelungirii duratei de exploatare, a îmbunătățirii suprafeței de rulare și a reparării defecțiunilor existente, prin executarea următoarelor lucrări : execuție covor asfaltic în grosime de 5 cm, pe toată suprafața carosabilului;  lucrări de completări la profil pe suprafața carosabilului; lucrări de refacere acostamente și marcaje”, se arată în documentația licitației.

Profit record în anul 2018

În anul 2018, M.I.S. Grup a reușit performanța de a obține cel mai mare profit de la înființarea SRL-ului, în 1999. Astfel, în 2018, M.I.S. Grup a avut un profit de 5,2 milioane de lei, de 4 ori mai mare decât anul precedent. Cifra de afaceri ajungea la 41,3 milioane de lei, iar datoriile la 17,6 milioane.

În 2017, cifra de afaceri era la jumătate – 23 de milioane de lei, iar profitul de 4 ori mai mic – 1,5 milioane de lei. Și datoriile erau mai mici, ajungând la 14,9 milioane de lei.

În 2016, anul în care Emil Iugan a fost făcut cetățean de onoare al județului, cifra de afaceri ajungea la 61,2 milioane de lei, însă profitul nu trecea de 2,8 milioane de lei. În 2015, cifra de afaceri atingea un adevărat record – 85,3 milioane de lei, iar profitul ajungea la 5 milioane de lei.

Înainte de anul de glorie 2015, profitul companiei nu atingea un milion de lei, în ciuda faptului că cifra de afaceri a fost destul de mare.

Nici nu ne putem mira de profitul companiei din ultimii ani, dacă luăm în calcul faptul că în ultimul deceniu, M.I.S. Grup a încasat aproape 60 de milioane de euro din bani publici. Doar până în 2018, firma lui Iugan avea în palmares aproape 60 de contracte cu statul, numărul crescând și mai mult în ultimul an.

S-a aliat cu un dezvoltator de mall și s-a băgat pe imobiliare

Cu o afacere în continuă ascensiune, M.I.S. Grup s-a băgat și pe unul dintre cele mai înfloritoare sectoare de activitate – imobiliarele. Primii pași au fost făcuți în anul 2018, când a început să ceară autorizații pentru ridicarea unui bloc de locuințe.

La finalul lunii martie a anului 2018, MIS Grup solicita un acord de mediu pentru a ridica un bloc cu 6 etaje, amplasat pe Calea Moldovei, lângă centrul comercial inaugurat toamna trecută. Potrivit PUZ-ului, MIS Grup pregătește un ansamblu mixt cu imobile cu funcțiuni comerciale și locuințe colectivă.

Terenul are 2.790 de metri pătrați, clădirea ocupând 896 de metri pătrați. Aceasta este prevăzută cu 54 de locuri de parcare, iar parterul este destinat spațiilor comerciale. De asemenea, tot la parter vor mai fi amenajate două locuri de parcare.

Fiecare etaj va avea câte 13 apartamente, iar ultimele două  etaje retrase vor avea doar 8 apartamente. În total vor fi amenajate 68 de locuințe.

Proiectul mai spune că în curtea imobilului vor fi amenajate alei pentru circulația auto, alei pietonale și 13 locuri de parcare pe 642 de mp. La acestea se adaugă și spațiu verde, care va fi amenajat pe o suprafață de 837 de metri pătrați.

Terenul este situat în spatele centrului comercial și a supermarketului Kaufland. Se pare că accesul se va putea face atât din DN17, de pe Calea Moldovei, cât și prin spate, unde se va amenaja o stradă în acest sens. Este vorba despre prelungirea străzii care duce spre poligon.

Pentru acest proiect grandios, MIS Grup s-a aliat cu Apple Development, dezvoltatorul centrului comercial și cu Călin Harșian, patronul Salix. Lucrările la aceste blocuri sunt destul de avansate, în unele cazuri ajungându-se deja la finisaje.

Întreg terenul luat în calcul pentru acest mini-cartier are, în total, 7.425 de metri pătrați, care vor găzdui 4 blocuri de locuințe. Deși în PUZ cele 4 imobile apar cu trei etaje retrase (S+P+3E+3ER), în final pe solicitarea de la Agenția pentru Protecția Mediului apar 4 etaje și doar 2 retrase.

Două dintre blocuri vor avea parcare la subsol, totalizând 130 de locuri, cu acces din exterior, cu ajutorul unei rampe carosabile. Vor mai avea și câteva locuri de parcare în exterior, alei pietonale și auto, dar și spații verzi.

Andreea Moldovan

3 COMENTARII

  1. Intotdeauna, cel mai usor sa te imbogatesti, a fost pe spatele statului, banii bugetului, unde nimeni nu da socoteala cum sunt cheltuiti, dar ambele parti sunt super multumite. Firmele mafiote strang averi iar functionarii publici isi mai construiesc cate o cabana la Colibita sau isi mai cumbara cate o masinuta mai scumpa tot la 3-4 ani…un apartament pe numele cuiva din familie, o excursie in strainatate platita de patronul firmei si uite asa merge economia inainte…
    Ca la final e tot amaratul de cetatean care plateste…cu-i sa-i mai pese ?

  2. Toate le suge asta.
    Un c…t pe care îl pupa toată lumea în cur fără sa aibă vreun merit.
    Un parazit social care trăiește din bani publici, mai rău ca asistații sociali și se ascunde după paravanul religiei.
    Sunt curios dacă era pe o piață libera pe unde era. (Cred ca 90% din contracte le are cu statul)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.