Castelul conților Teleki de la Posmuș va fi reabilitat cu 4 milioane de euro. Este singurul castel din Bistrița-Năsăud care va fi salvat, celelalte fiind într-o stare avansată de degradare. Cel de la Comlod riscă să nu mai reziste până când autoritățile se gândesc și la el și, evident vor avea și bani pentru reabilitare.

Modernizarea castelului de la Posmuș, comuna Șieu, va înghiți nu mai puțin de 4 milioane de euro, din fonduri europene. Contractul a fost semnat încă din 2018, iar lucrările au început deja.

De reabilitarea castelului se vor ocupa Euras SRL Satu Mare și Utilitas SRL Cluj-Napoca, cele două firme asociindu-se pentru acest proiect. Acesta ar urma să fie gata până în toamna anului 2021.

Odată reabilitat, autoritățile județene dorect ca acesta să se transforme într-o destinație turistică. Acesta va găzdui un centru cultural, principalele destinații ale spațiilor fiind: ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații expoziționale și pentru conferințe cu tematică cultural artistică sau muzeistice.

De asemenea, va fi amenajată și o bibliotecă și o sală de expunere de carte veche și săli pentru întruniri și primire turiști. Toate spațiile vor fi integral deschise și destinate participării publicului vizitator sau turiștilor.

Ce presupun lucrările? Ei bine, intervențiile includ lucrări de consolidare, instalații noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice, refuncționalizarea întregului ansamblu.

Corpul 1 va găzdui la parter spații acces vizitatori, recepție, informare, iar la etaj spații de expunere a lucrărilor reprezentantive pentru activitățile centrului cultural. Corpul 2 va include ateliere, spații expoziționale, bibliotecă și o sală de expunere de carte veche. Corpul 3 va avea la parter spații pentru conferințe și expoziții, iar la subsol spații pentru evenimente și de depozitare. Corpul 4 va avea o sală de 70 de locuri pentru întruniri și simpozioane, iar în corpul 5 vor fi amenajate ateliere și spații de expunere.

Firmele de casă ale Primăriei Bistrița au pus mâna pe contract

Pe cele 4 milioane de euro au pus mâna SC Euras SRL din Satu Mare și Utilitas din Cluj-Napoca. Acestea sunt nelipsite de la licitațiile care vizează monumente istorice, organizate în ultimii ani de Primăria Bistrița.

Astfel, Utilitas a pus mâna pe întocmirea proiectului tehnic, a caietului de sarcini și a documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire și asistența tehnică pe parcursul lucrărilor pentru Restaurarea Bisericii Evanghelice. Contractul a avut o valoare de 400.000 de lei.

Utilitas aparține omului de afaceri clujean Szabo Balint Gyorgy, tatăl fostului ministru al culturii din perioada noiembrie-decembrie 2014, Csilla Hegedus. Firma este specializată în cercetare și proiectare în reabilitarea patrimoniului construit.

SRL-ul a început să pună mâna pe diverse contracte care vizau Biserica Evanghelică, încă din anul 2009. Sumele au ajuns la firmă fie prin atribuire directă, fie prin licitații publice.

Utilitas a raportat pentru 2018 o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei, un profit net de 136.048 de lei și datorii de 4 ori mai mari decât profitul  – 548.916 lei. 2017 a fost primul an când cifra de afaceri a SRL-ului a trecut de un milion de lei. În 2015, cifra de afaceri ajungea la doar 323.138 de lei, iar profitul era inexistent. Mai mult, în 2015 s-au înregistrat pierderi de 223.930 de lei și datorii de 440.688 de lei.

Euras SRL în schimb a pus mâna pe reabilitarea Centrului Cultural Municipal, care a costat 13,7 milioane de lei, a ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, care a costat 9,9 milioane de lei  sau a Centrului German, care a costat 2,2 milioane de lei.

Pentru anul 2018, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de 21,4 milioane de lei și un profit net de 486.621 de lei. Datoriile ajungeau și ele la 8,6 milioane de lei. Anul de glorie pare să fi fost 2015, când cifra de afaceri înregistrată ajungea la 56,9 milioane de lei, iar profitul net la 6,2 milioane. Datoriile erau și ele mai substanțiale, ajungând la 12,3 milioane de lei.

Averea conților Teleki de la Comlod riscă prăbușirea

În timp ce castelul de la Posmuș înghite 4 milioane de euro, cel de la Comlod este la un pas de prăbușire. Trist este faptul că nu are șanse să fie reabilitat mai devreme de 2021, existând riscul să fie prea târziu.

De curând, cei de la „Monumente Uitate” au evaluat starea în care se află castelul conților Teleki de la Comlod, iar concluzia nu este deloc fericită și nici optimistă:

„Neutilizat de câțiva ani, castelul din Comlod, monument istoric de importanță națională, a ajuns o ruină. Acoperișul baroc este prăbușit în proporție de 70%, părțile rămase stând să cadă și ele peste ce a mai rămas din bolți. În fațade, fisurile s-au adâncit, iar vegetația continuă să crească în clădire”, prezintă situația cei de la „Monumente Uitate”.

S-au făcut totuși mici pași și în această direcție, în cursul lunii iunie, monumentul fiind inclus de Institutul Național al Patrimoniului în Programul Național de Restaurare. I-a fost alocată, cu această ocazie, pentru anul în curs, suma de 300.000 de lei pentru proiectarea intervențiilor de urgență.

Abia anul viitor vor fi executate și intervențiile de urgență și cu puțin noroc în 2021, castelul ar putea prinde o finanțare din fonduri europene pentru reabilitare totală.

„Încă se mai păstrează elementele originale, atât pe fațade cât și în șarpantă, iar prăbușirea și distrugerea acestora (inevitabilă în cazul unei ierni grele sau a unei furtuni puternice) ar însemna pierderea unor părți importante ce oferă valoare clădirii”, mai spun cei de la Monumente Uitate.

Marile familii nobiliare care au trăit în Transilvania, Teleki, Hye, Rakoczi, Thorma, Wesselenyi, Bonffy sau Bethlen au lăsat moștenire 12 castele. Din păcate toate sunt într-o stare avansată de degradare, fiind un real pericol pentru cei care se încumetă să le viziteze.

Dintre acestea, singurul care a avut parte de lucrări de reabilitare a fost castelul familiei ethlen de la Arcalia. S-a întâmplat însă acum ani buni, astfel încât deja necesită noi intervenții. Castelul în cauză se află în administrarea Universității Babeș Bolyai, care a precizat că nu dispune de fondurile necesare reabilitării și speră la o finanțare din fonduri europene, care se lasă încă așteptată.

Într-o stare la fel de avansată de degradare se află un alt monument cu potențial turistic uriaș, unde s-au și făcut descoperiri importante în ultimii ani. Este vorba despre biserica din Jelna, unde a fost descoperită o replică a lucrării Navicella, realizată de către Giotto, pentru Bazilica San Pietro din Roma.

În acest caz s-au mobilizat ungurii. În 2017, 70 de arhitecți, restauratori și oameni de știință din Ungaria au vizitat monumetul din Jelna. Fundația Teleki din Ungaria a donat câte 5 milioane de forinți în anul 2017 și respectiv 2018.

Sumele au mers pe intervențiile de urgență la această biserică, ce riscă să se prăbușească.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Pai, ” smecherii ” asteapta sa fie reabilitat pe banii statului, ca dupa aceia sa-l revendice … ca sunt ei ” mostenitorii legali ” … !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.