Pare incredibil, dar este purul şi cruntul adevăr. Ciprian Noaghi, cu domiciliul stabil în comuna Petru Rareş, sat Reteag a aflat pe pielea sa ce înseamnă naivitatea şi încrederea oarbă în persoanele care se erijează în a-ţi fi prieteni. Omul nostru a înprumutat maşina Mercedes Vito unor cunoştinţe. Inexplicabil, pseudo-prietenii, soţii Aurel D. şi Rodica D. din Negrileşti, au reuşit, în perioada în care acesta era plecat în Olanda, să-i vândă maşina, deşi era înmatriculată pe sora lui Ciprian. El susţine că ştie unde este maşina sa, dar că poliţiştii din Reteag nu iau nicio măsură, deşi i-a sesizat de nenumărate ori.

De altfel, soţii Aurel D. şi Rodica D. au ,,state vechi de plată” la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Procurorii i-au trimis în judecată pentru înşelăciune, instigare la fals material în înscrisuri materiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals, pentru complicitate la înşelăciune, aceştia fiind în cârdăşie  cu Gavril Birtaş şi Irina Petri, care aveau calităţile de preşedinte şi contabil şef la Cooperativa Meşteşugărească de grad 1 Prestarea Beclean.  Soţii D. au contactat mai multe persoane pe care le-au determinat să contracteze  credite bancare în folosul lor în condiţiile în care la unităţile bancare creditoare s-au depus pentru titularii de credite, acte de angajare fictivă, elibertate de Birtaş şi Petri.
O poveste de neimaginat!
Ciprian Noaghi şi-a cumpărat în urmă cu câţiva ani un microbus marca Mercedes Vito. Banii i-a câştigat cu greu, muncind în străinătate, în special în Olanda. Nu s-a gândit nicio clipă că împrumutând maşina unor prieteni poţi rămâne fără ea. Mai exact, dacă dăm filmul înapoi, sagaua reteganului se rezumă astfel: În urmă cu doi ani, Ciprian a fost sunat de mama sa, care i-a spus că Rodica şi Aurel D. vreau să împrumute microbusul de la el. A fost de acord, deoarece îi cunoştea (fizic, căci nu ştia ,,ce hram poartă “ în realitate şi câte persoane au înşelat!). Revenit din ,,ţara lalelelor”, Noaghi a aflat cu stupoare că cei doi nu i-au înapoiat maşina mamei sale, deşi le-o dăduse doar pentru o săptămână. Ei au folosit-o luni la rând, profitând de omenia lui Ciprian. Sunându-i, aceştia fie nu îi răspundeau la telefon, fie găseau tot felul de scuze, unele mai puerile ca celelalte. Ulterior a aflat că ,,oamenii de afaceri” din Negrileşti i-au vândut maşina. ,,Acum doi ani, înainte cu două zile de Crăciun, le-am împrumutat maşina. Mi-au spus ca trebuie să îşi aducă marfă la bar, pentru că au un bar. Eu eram plecat în Olanda, ea (n.r.- Rodica D.) m-a sunat şi m-a rugat să îi împrumut microbusul pe perioada sărbătorilor. Eu, la rândul meu, am sunat-o pe mama mea şi i-am spus să le-o dea să se foloseasca de ea. Am crezut că sunt oameni de cuvânt şi că este creştineşte să ajuţi oamenii care au nevoie de tine. Nu ştiam cu ce se ocupă de fapt. După sărbătorile de iarnă trebuiau să-mi înapoieze maşina. În ianuarie, văzând că nu au de gând să înapoieze microbusul,  l-am trimis pe nepotul meu şi pe un vecin să îmi aducă maşina acasă. Dar Aurel D. le-a spus ca maşina mea este în Reteag, unde au lăsat-o amanet la o persoană căreia îi erau datori cu suma de 3.500 de euro. Dar ei, oricum, după câte cunosc eu au şi 82 de plăngeri la procuratură pentru înşelăciune.  Deci, eu am rămas fără maşină. Asta e problema. Am muncit ca prostul şi m-am încrezut în nişte oameni care nu au suflet şi care traiesc doar pentru a-i înşela pe alţii. “
Ciprian Noaghi: ,,Poliţia nu îşi face datoria!”
Păgubitul spune că a făcut sesizare la Postul de Poliţie Reteag încă din luna ianuarie 2010, dar că angajaţii de aici tergiversează ancheta. Acesta mai afirmă : ,,M-am interesat la Parchet şi mi s-a spus că dosarul nu a fost înaintat. Păi ce mai aşteaptă. Eu mi-am căutat singur maşina, am fost şi pe la Nimigea, unde am aveam informaţii  că au vândut-o, am fost din casă în casă, dar se pare că informaţia a fost falsă. Suspectez de complicitate poliţia locală. Nu este posibil să declari furată o maşină, să le spui exact cine sunt făptaşii, iar ei să nu facă absolut nimic. Ştiam că microbusul este în localitatea Purcărete, fratele meu şi mai mulţi cunoscuţi au văzut-o. Le-am spus celor de la Poliţie, dar nu au facut nimic. Mai mult, au vorbit foarte urât cu mine şi cu sora mea, pe numele căreia este înmatriculată maşina. Parcă noi eram infractorii! Aveam informaţii exacte unde se află, le-am spus domnilor de la Postul de Poliţie, dar, nu îmi explic cum, a doua zi a dispărut de acolo. Dumneavoastră ce aţi crede?!”

Maşina a fost vândută cu acte false unui vecin al proprietarului de drept
Ciprian Noaghi spune că într-una din vizitele pe care sora sa, Monica Danci a făcut-o părinţilor la Reteag a văzut maşina în curtea unui vecin. ,,S-a dus la poliţie la noi, în Reteag şi le-a spus domnilor de acolo că a văzut maşina noastră. Cei de la procuratură i-au spus surorii mele să le prezinte poliţiştilor actele doveditoare. S-a întors în Bistriţa şi le-a dus înpoi singurul act pe care îl mai are, declaraţia de fiscală/decizia de impunere, celelalte fiind la cei doi care m-au furat.” Este de menţionat că că în declaraţia fiscală apare numele proprietarului , capacitatea cilindrică, tipul autoturismului, seria şasiului, respectiv seria de motor. Cu toate acestea nimeni nu l-a luat în seamă pe păgubit. Monica Danci a plătit, în 2010, în baza Legii nr. 571/2003, la Direcţia Finanţelor Publice Municipale, suma de 396 de lei.   Momentan, maşina lui Ciprian este înmatriculată în Bulgaria, iar actualul proprietar nu vrea nici in ruptul capului să i-o înapoieze, afirmând că el a platit-o şi că nu îi pasa a cui a fost iniţial acest microbus. ,, Deşi poliţiştilor din Reteag li s-a transmis de la Bistriţa să sechestreze maşina, ei spun că nu este de competenţa lor. Ce să fac, să mă bat cu cel la care este acum maşina?! Eu îl cred că a plătit-o, dar nu cred că nu ştia că este maşina mea, mai ales că a văzut actele când a cumpărat-o, nu ?”
S- a rezolvat: Nu se poate găsi!
Proprietarii de drept şi-au gasit maşina, poliţiştii însă nu. Cel puţin asta reiese din răspunsul dintr-un document nesecret pe care păgubiţii l-au primit de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud, Serviciul de Investigaţii Criminale: ,,Către Danci Monica-Mihaela, Bistriţa, str. Axente Sever 16/D/35, judeţul Bistriţa-Năsăud. La solicitarea dumneavoastră înregistrată la această secţie de poliţie cu numărul de mai sus, vă comunicăm faptul că autoturismul marca Mercedes Vito, cu numărul de identificare VSA63819413357861, face obiectul cercetărilor de urmărire penală nr. 65.407/2010, aflat în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. Până în prezent acest autovehicul nu a fost recuperat. Cu deosebită stimă, şeful inspectoratului, comisar şef de poliţie, Bodescu Ioan Sidor, şeful serviciului, comisar şef de ploiţie, Grama Aurel”. Deci, proprietarul ştie unde îi este maşina, iar în raspunsul oficial primit de la IPJ Bistriţa-Năsăud se arată ,,negru pe alb” că nu se cunoaşte locul unde se află microbusul. Bizar, mult prea bizar! Cine îi apără şi de ce?
Cei doi ,,afacerişti” au falimentat două firme de transport internaţional de persoane
Conform informaţiilor pe care le-am obţinut, Rodica D. şi-a început activitatea infracţională în forţă. A fost luată în vizorul celor de la fraude economice în urmă cu cel puţin 10 ani, când făcea comerţ ilegal cu produse din aur aduse fraudulos din Turcia. Dar cum vanitatea coordonează existenţa unor semeni ai noştri, femeia nu s-a lăsat şi a înfiinţat o firmă de transport de persoane în străinătate. Asta după ce a transportat luni la rând cu maşina personală oameni în Italia şi Spania. Evident, ilegal. Tot în această perioadă, soţul Aurel a renunţat la serviciul pe care îl avea, fiind angajat al Ocolului Silvic Beclean, şi s-a dedicat trup şi suflet afacerilor oneroase, gândite şi puse în aplicare de Rodica D. Cum autocarul era cumpărat în leasing, iar cei doi nu aveau de gând să-şi achite datoria pe care o aveau faţă de societatea de unde l-au achiziţionat, autocarul a fost confiscat. Dar, credeţi că s-au lăsat ,,învinşi de sistem”? Au falimentat firma şi au pus bazele uneia noi. Alta firmă, aceiaşi proprietari, aceleaşi obiceiuri! Aceeaşi Mărie, cu altă pălarie! Au cumpărat, tot în leasing, un alt autocar şi, cum lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba, nu l-au plătit nici pe acesta. Drept urmare, firma a avut soarta primei: autocarul confiscat şi…inevitabilul faliment.
Bonnie si Clyde în varianta bistriţeană
Dar cei doi nu s-au oprit aici. Procurorii bistriţeni i-au trimis în judecată pentru înşelăciune, instigare la fals material în înscrisuri materiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals, pentru complicitate la înşelăciune, aceştia fiind în cârdăşie  cu Gavril Birtaş şi Irina Petri, care aveau calităţile de preşedinte şi contabil şef la Cooperativa Meşteşugărească de grad 1 Prestarea Beclean. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, procurorul Angela Sângeorzan, a informat printr-un comunicat, că  în perioada 2005-2008, Rodica şi Aurel D. au contactat mai multe persoane pe care le-au determinat să contracteze  credite bancare în folosul lor în condiţiile în care la unităţile bancare creditoare s-au depus pentru titularii de credite, acte de angajare fictivă, elibertate de Birtaş şi Petri. Faptele celor patru au dus la cauzarea unui prejudiciu total de 290.812 lei (aproape 3 miliarde de lei vechi)! Mulţi păgubiţi au ajuns să-şi vândă tot ce aveau mai de preţ pe lângă casă pentru a-şi plăti datoriile la bănci şi pentru a evita executarea silită. Un cioban, păcălit de cei doi soţi a fost nevoit să-şi vândă toate cele circa 100 de oi şi capre pentru ca banca să nu îi scoată casa la licitaţie. O altă familie ,,a cotizat”, conform unor surse judiciare, cu pensia la bancă timp de doi ani, iar capul familie a fost nevoit să plece la lucru în străinătate pentru a putea supravieţui. Culmea este că în actele false de angajare care erau prezentate la bancă apăreau ca ocupând funcţii de director economic, cu salarii exorbitante, persoane semianalfabete, sau recidivişti notorii.
Doi oameni (?), o mulţime de capete de acuzare
Orice om normal ar fi în pragul unui atac cardiac, dacă ,,i-ar fi puse în cârcă” atâtea capete de acuzare: înşelăciune, instigare la fals material în înscrisuri materiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals şi complicitate la înşelăciune. Se pare că pentru soţii Aurel şi Rodica D. nu există remuşcări, iar noaptea pot dormi liniştiţi. Cum nu aveau dosarul complet, i-au vândut şi maşina bietului om. Asta ca o încununare a activităţii infracţionale. Cine are urechi de auzit să audă şi să ia măsurile legale care se impun! Nu din alt motiv, dar s-ar putea ca şi alţi bistriţeni, după cum spune ,,Ciprian păţitul” să ,,se trezească că împrumută maşina cu numere roşii unor aşa zişi prieteni şi în câteva luni are numere de înmatriculare bulgăreşti şi că este vândută ilegal.”
Mihnea Rosenberg

5 COMENTARII

  1. Aveti grija ce vorbiti..ca poate va prind astia..Pagubiti sa scrie si la Politia Criminalistica din Cluj si mai departe sa nu se dea batuti..Trimite-ti mai departe nu stati cu dosarul la coruptii astia din reteag..Ma refer la politistii de acolo care nu stiu nici sa scrie un proces verbal..Stiu eu ce vorbesc..E un sfat domnilor asa ca daca vreti puneti-va pe treaba..mergeti la Cluj .Mures etc Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.