La un an de la protestul diasporei va avea loc un nou miting pe 10 august în Piața Victoriei din București. Pe rețelele de socializarea curg îndemnurile la manifestări violente ”cu furci și cu topoare”, iar mai multe figuri #rezist îndeamnă la revoltă anti-PSD. Însă, mitingul pare a fi perfect pentru lansarea campaniei prezidențiale PNL, în contextul în care Ludovic Orban anunță că PNL începe sâmbătă strângerea de semnături pentru susținerea lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale. Anul trecut, unul dintre inițiatorii mitingului diasporei a fost Sebastian Burduja, actualul președinte al PNL, care deși de-abia își înmormântase copilul, a fost implicat profund, cu zâmbetul pe buze în mitingul diasporei din 10 august 2018. În acest an, ”Tianu” Burduja  îi îndeamnă din nou pe români pentru o nouă manifestație de amploare.

10 august 2019 este ziua pe care autorităţile române o aşteaptă cu îngrijorare, deoarece se împlineşte un an de la mitingul diasporei când au avut loc confruntări violente între jandarmi şi protestatari și, în afară de București, noi proteste sunt anunţate în toată ţară. 

În acest an, mitingul este organizat de un anume  Tomescu Tommy Joul, în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România.

”A mai rămas foarte puțin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepția faptului că Dragnea a intrat la pușcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dancilă, Șerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleșoianu, iar lista poate continua.

În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult, a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD și-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ 1 an jumătate”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Conform spuselor lui Tommy Tomescu, nici un partid politic sau politician nu este implicat în organizarea evenimentului din Piața Victoriei. Cu toate acestea, Victor Orban anunță că liberalii vor participa la această manifestație și că, în aceeași zi, vor demara strângerea de semnături pentru candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale. Astfel că, acest miting pare a fi folosit drept instrument pentru debutul campaniei prezidențiale a PNL.

“Așa am stabilit, data de 10 august ca moment de începere. Este o dată simbolică, este o dată prin care vrem să arătăm că începem campania prezidențială pentru că niciodată, în România, să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat pe 10 august, în care forțele de ordine în loc să apere viaţa şi siguranţa cetăţeanului s-au transformat în agresori împotriva integrităţii fizice şi chiar a vieţii foarte multor manifestanţi paşnici, cetăţeni români. Campania de strângere de semnături se va desfăşura începând cu data de 10 august până în data de 26 septembrie”, spune Ludovic Orban, adăugând că speră ca filiala PNL București să strângă peste două milioane de semnături.

De asemenea, Orban spune că orice membru al Partidului Național Liberal sau orice simpatizant “este invitat și încurajat să participe la această formă de protest anunțată pe 10 august” și totodată “somează DIICOT să urgenteze cercetările și să nu încerce mușamalizarea gravelor încălcări ale legii, gravele infracțiuni care au fost săvârșite de forțele de ordine, care au pus în pericol viața și integritatea fizică a cetățenilor români”.

”Securitatea calcă pe cadavre în drumul ei spre viitor”

Dacă anul acesta, mitingul din 10 august pare a fi începutul unei campanii electorale a PNL, anul trecut, actualul președinte al partidului, Sebastian Burduja, a fost unul dintre inițiatorii mitingului diasporei.

În acest context, readucem în atenție o dezvăluire şocantă care a fost făcută după protestul din 10 august 2018 de către jurnalistul Patrick André de Hillerin care povesteşte în Caţavencii cum ”Securitatea calcă pe cadavre în drumul ei spre viitor”. Ca să înțelegeți contextul, amintim că Sebastian Burduja a fost printre primii protestatari care a vorbit despre miting chemând diaspora protest în Bucureşti, pe 10 august 2018. Filmuleţul lui Burduja din 14 iulie 2018 din Aeroportul Otopeni a devenit viral, făcând peste 1,6 milioane vizualizări pe Facebook. Vă prezentăm o parte a poveștii prezentate de Hillerin în Cațavencii:

”Până pe data de 31 iulie 2018, Sebastian Burduja inundă Facebook-ul cu postări, insistând că e despre noi, despre România pe care o iubim (el ceva mai mult), despre familiile noastre pe care, de asemeni, le iubim (el ceva mai mult). (…) Pe 1 august, postările lui Sebastian Burduja încetează brusc, pentru a reîncepe în forţă şi cu sponsorizările aferente pe 6 august. Mesajul e acelaşi: veniţi la miting, hai cu diaspora, să cadă Guvernul Dăncilă! Pe 10 august, Sebastian Burduja este în Piaţă, dar pleacă la timp pentru a evita ciocnirile cu jandarmii. Pe 11 august este în Piaţă, pe 12 la fel. (…)

În timp ce Sebastian era în ţară şi lupta pentru drepturile fraţilor noştri din diaspora, familia sa se afla în Franţa, la vila bătrânului Marinel Burduja. În timp ce adulţii organizau un barbecue, mica Joann Ioana Maria Burduja, minunea lui Sebastian şi a lui Holly, dar şi a bunicilor săi, a rămas nesupravegheată în apropierea piscinei. Cât s-o fi întins grătarul, cu ce o fi fost asezonat, nu ştim. Cert este că, la un moment dat, Joann Ioana Maria Burduja, în vârstă de doar trei ani, a fost găsită înecată în pisicină. În ciuda manevrelor de resuscitare, în ciuda faptului că a fost transportată la spital şi băgată în comă indusă, Joann Ioana nu a supravieţuit.

În timp ce Marinel Burduja a devenit subiect de anchetă în Franţa deoarece ţara are legi şi regulamente extrem de drastice în ceea ce priveşte siguranţa piscinelor private, copiii neavând voie nici măcar în piscinele private fără a fi supravegheaţi constant de către adulţi, Sebastian Burduja era implicat profund şi de multă vreme într-o acţiune de maximă importanţă pentru el: mitingul “diasporei” din 10 august”.

Jurnalistul mai notează că ”în 28 iulie a avut loc accidentul din piscina familiei Burduja din Châteauneuf-de-Grasse, în timp ce Sebastian pregătea mitingul, unde, conform unor surse, există posibilitatea ca martori ai evenimentului din seara zilei de 28 iulie 2018 să fie membrii familiei Urdăreanu, care deţin şi ei o proprietate în Grasse şi s-ar fi aflat la casa familiei Burduja, în jurul unui grătar. În 29 iulie copilul a murit, iar în aceeaşi zi, Burduja a postat pe pagina sa de Facebook o nouă filmare prin care îi chema pe români la mitingul din 10 august. Pe 30 iulie, îndureratul ia atitudine împotriva unei noi gafe a premierului Dăncilă, iar pe 31 iulie ia apărarea şoferului cu numărul MUIE. Nu era ca şi cum tot Internetul nu s-ar fi ocupat deja de asta. Însă vocea lui trebuia să se audă, cumva.

Tupul neînsufleţit a fost transportat discret în ţară, iar pe 4 august, fetiţa care ar fi trebuit să-şi împlinească visurile în România a fost înmormântată la fel de discret în ţara natală a tatălui ei.

La doar două zile după înmormântarea copilului, Sebastian Burduja se întoarce pe baricade, pentru că nu-şi poate abandona camarazii implicaţi profund în organizarea şi pregătirea protestului de pe 10 august.

A ţinut sub tăcere moartea copilului său, pentru că dacă s-ar fi ştiut ceva despre asta, lumea s-ar fi întrebat de ce nu stă acasă, lângă soţia însărcinată în luna a noua. Care e miza atât de mare pentru un politician necopt şi fad, încât să-şi abandoneze familia tocmai într-un astfel de moment din cale-afară de nefericit?”.

Eu vă invit, prieteni, să facem o plimbare

în mâini cu furci, cu barde, cu sape și topoare,

nu pentru a lupta… ci doar să le-arătăm

că de nu pleacă singuri, intrăm și-i îngropăm!

Veniți pe zece-a-opta, cu pace – sperăm noi
să ne luăm România, cu dragoste -napoi!”,
spunea Burduja în 9 august 2018.

La un an de la nefericitul eveniment, Sebastian Burduja, face un nou apel public pentru o manifestaţia din 10 august, Acesta a arătat că îndemnul de anul trecut a ajuns să fie văzut de un număr foarte mare de oameni şi îi cheamă pe toţi aceştia să vină şi anul acesta în Piaţa Victoriei pentru a îşi manifesta nemulţumirea faţă de felul în care este condusă România.

”Asta a fost anul trecut. Acum sunt peste 2,2 milioane de români care au văzut acest apel. El rămâne la fel de actual și de important: pe #10august#diaspora vine acasă și aprindem împreună cu toți românii lumina. Ne vedem acolo”, este unul dintre mesajele lui Burduja.

În încheiere, îl voi cita pe jurnalistul Patrick André de Hillerin: ”Cum ne luăm viitorul înapoi, de la copiii securiștilor? Cu grijă…”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here