Unul dintre cei doi frați Varga care au ucis cu sânge rece un pensionar din Bistrița în propria casă, din cauză că nu le-a spus unde își ține banii, a fost condamnat la ani grei de pușcărie. Este vorba despre Marius Roberto Varga, care, dacă instanțele de judecată vor menține până la final aceeași sentință grea, își va petrece aproape toată tinerețea după gratii. Fratele său Bogdan, coautor al crimei abominabile, s-a spânzurat în celula în care se afla în arest preventiv de vreo 3 luni. Ambii frați Varga erau, la momentul comiterii crimei, recidiviști, ambii mai având de a face cu procurorii din cauza comiterii unor infracțiuni de tâlhărie, Bogdan ajungând chiar în închisoare.

O crimă abominabilă a fost comisă în noaptea de 2/3 februarie 2019, victimă fiind un pensionar de 71 de ani, care locuia într-un apartament de pe str. Împăratul Traian din Bistrița. Mobilul crimei a fost furtul, însă făptașii s-au ales cu o sumă modică, o sută de lei. Cei doi tineri au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

Fără un loc de muncă stabil, cu câteva zile înaintea comiterii crimei, cei doi și-au petrecut timpul prin localurile aflate în preajma gării și autogării din Bistrița, încercând să facă rost de bani prin orice mijloace. În noaptea fatidică le-a ieșit în cale bătrânul de 71 de ani, care, după decesul soției, își petrecea timpul mai mult prin oraș, el locuind singur în apartamentul de pe Împăratul Traian. Bătrânul i-a întâlnit pe cei doi Varga în după-amiaza zilei de 2 februarie, în zona autogării din Bistrița, într-un birt. Cei doi criminali l-au ochit, evident cu scopul să-l jefuiască. Socializând cu cei doi, victima le-a oferit câte o bere, iar lucrurile evoluând până la stadiul când i-a invitat pe cei doi să-l facă o vizită la domiciliu. În acel moment, practic și-a semnat condamnarea la moarte.

După ce au ajuns în apartament, cei doi criminali și-au pus în aplicare planul de a-l jefui pe bătrân. Inițial victima a fost imobilizată, iar apoi forțată să spună unde ține banii și alte obiecte de valoare. Văzând că nu pot obține informațiile dorite și pentru a-l determina să vorbească, cei doi frați Varga au recurs la lovituri repetate și acte de tortură. Bătrânul a fost lovit cu sălbăticie în zona capului, dar și în zona unor organe vitale.

Prada cu care au plecat criminalii de la locul faptei a fost una derizorie:100 de lei și câteva bijuterii din tinichea aurită, fără nici o valoare.

În momentul când polițiștii au pătruns în apartament, pe 6 februarie, oameni care totuși au văzut multe la viața lor, au rămas șocați de ceea ce au văzut în fața ochilor: cadavrul victimei era aproape de nerecunoscut din cauza loviturilor și torturii la care a fost supus de cei doi călăi.

Cercetările au demarat urgent, polițiștii reușind să îi identifice în aceeași seară de 6 februarie pe cei doi criminali. În timpul audierilor, frații Varga și-au recunoscut faptele, ei fiind acuzați de procurori de omor calificat și tâlhărie calificată. A doua zi Marius Roberto Varga, în vârstă de 18 ani, și Bogdan Varga, în vârstă de 21 de ani, au fost arestați preventiv.

Bogdan, închis pentru tâlhărie. Nu a fost doar una

Frații Varga nu erau la prima încălcare a legii. Până să comită crima, Bogdan Varga fusese încarcerat în Penitenciarul Bacău, în 2017, tot pentru tâlhărie calificată. În decembrie 2016, acesta, împreună cu un tânăr din Budacu de Jos, au tâlhărit două femei din Bistrița, una dintre ele primind un pumn zdravăn în față. Cei doi au fost reținuți și arestați preventiv, iar în ianuarie 2017 au fost trimiși în judecată, cu acord de recunoaștere a vinovăției. În martie același an, aflați încă în arest preventiv, amândoi au fost condamnați la pușcărie de magistrații Judecătoriei Bistrița, la câte 2 ani și 4 luni. La acea vreme, Bogdan Varga avea 18 ani.

În actul de sesizare întocmit de procurori, instanța a reținut, în esență, că în dimineața zilei de 13.12.2016, în jurul orelor 06.30, pe timp de noapte, aflându-se pe Bulevardul Decebal, în imediata apropiere de Cinema Dacia, împreună cu inculpatul Varga Bogdan, inculpatul Lingurar Walter a observat-o pe persoana vătămată M. N., care purta o geantă pe umărul drept și au luat hotărârea de a o urmări și a-i smulge poșeta de pe umăr. A așteptat până ce persoana vătămată a traversat Bulevardul Decebal pe trecerea de pietoni, ajungând pe partea cealaltă, iar în momentul în care persoana vătămată a intrat pe o alee pentru a ajunge acasă, cei doi inculpați au traversat în fugă bulevardul, urmărind-o, iar la un moment dat , în spatele blocurilor, când a ajuns în dreptul persoanei vătămate, inculpatul Varga Bogdan a prins de geantă și a încercat să o smulgă, dar nu a reușit acest lucru, motiv pentru care i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu pumnul în zona feței, după care ambii inculpați au părăsit locul faptei de frică să fie descoperiți.

În dimineața aceleași zile de 13.12.2016, în jurul orelor 06.50, inculpatul Lingurar Walter, fiind tot timpul în imediata apropiere a inculpatului Varga Bogdan, a traversat din nou Bulevardul Decebal, ajungând în spatele blocurilor pe o alee paralelă cu străzile Arțarilor și Trandafirilor. Observând-o pe persoana vătămată T. I. L., ambii au luat hotărârea de a-i smulge poșeta de pe umărul drept . Astfel, s-au apropiat de persoana vătămată , iar inculpatul Lingurar Walter, ajungând în dreptul acesteia, a prins poșeta și a smuls-o, una dintre bretele rupându-se, inculpatul Varga Bogdan rămânând mai în spate în imediata apropiere, după care, cei doi inculpați au părăsit locul faptei”, au scris judecătorii în motivarea sentinței de condamnare.

Potrivit aceluiași document, prima victimă avea în poșetă 200 lei, 50 euro, documente personale și un telefon mobil.

În poșeta celei de-a doua victime, pe care Varga și Lingurar au reușit să o smulgă și să fugă cu ea, au găsit mai multe documente, cosmetice, medicamente, chei, o cartelă interfon, un pachet de țigări, suma de 6 lei și un telefon mobil marca Sony Xperia, bunuri din care cei doi și-au însușit pachetul de țigări, suma de 6 lei și telefonul mobil marca Sony Xperia. Lingurar și-a însușit suma de 6 lei și jumătate din țigări, iar inculpatul Varga și-a însușit telefonul mobil marca Sony Xperia și celelalte țigări. După ce și-a însușit prada, cei doi au  aruncat poșeta peste gard în curtea Direcției de Termoficare Bistrița, în zona căreia au fugit după jaf. Mai apoi, varga a scos din telefon cartela SIM și a vândut telefonul. Aparatul a fost interceptat rapid de către oamenii legii, iar în final i-a fost restituit păgubitei.

Având în vedere succesiunea celor două infracțiuni si faptul că ele s-au comis la intervale mici de timp una fată de cealaltă, precum ș i înțelegerea anterioară (dovedită) între cei doi inculpați de a comite infracțiuni de tâlhărie, apreciem că aceștia au avut calitatea de coautori la ambele infracțiuni. Faptul că aceștia au acționat efectiv pe rând, în mod individual, celălalt fiind în imediata apropiere, demonstrează faptul că din punct de vedere subiectiv ambii inculpați au acționat cu convingerea că sunt autorii infracțiunii si doar circumstanțele faptice au făcut ca în momentul deposedării sau încercării de deposedare să acționeze doar unul dintre ei.

Afirmăm acest lucru, întrucât la fiecare infracțiune celălalt coautor se afla în imediata apropiere «gata să acționeze» dacă se impunea”, a arătat instanța în motivarea sentinței.

Din același document al instanței reiese că, Bogdan Varga mai avea o serie de condamnări pentru comiterea unor infracțiuni pe vremea când era încă minor. Astfel, acesta a fost condamnat la pedeapsa de 1 an 10 luni închisoare pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat și violare de domiciliu, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere cu un termen de încercare 3 ani 10 luni, sentință pronunțată în noiembrie 2013de Judecătoria Beclean, rămasă definitivă prin decizia Curții de Apel Cluj la 06.03.2014. Apoi, a fost de două ori arestat preventiv în cursul anului 2015 pentru săvârșirea, în minoritate, a unor infracțiuni de furt calificat și eliberat în cursul lunii iunie 2016, tot de către magistrații de la Beclean.

Astfel, Bogdan Varga a ajuns încarcerat în Penitenciarul Bacău, de unde a fost liberat pe data de 4 septembrie, în baza legii recursului compensatoriu, de către magistrații de la Judecătoria Bacău.

Ambii frați condamnați pe când erau minori

Înainte cu o lună de a comite furturile calificate din decembrie 2016 din Bistrița, atât Bogdan cât și fratele său, Marius Roberto, ambii minori (primul având 16 ani, cel de-al doilea 14), erau trimiși în judecată, tot la instanța din Beclean și tot pentru furt calificat. Cei doi frați, împreună cu încă un tânăr din Lechința au spart geamul unei mașini ce aparținea unui cetățean din aceeași comună, după care au furat acumulatorul.

Toți trei s-au deplasat la o stână unde lucra celălalt tânăr din Lechința, unde acesta își avea parcată mașina, pe care au montat acumulatorul furat, apoi au plecat la plimbare, deși niciunul din cei trei nu avea permis de conducere. Mașina a fost condusă pe rând de proprietarul mașinii pe care a fost montat acumulatorul totodată complicele fraților Varga, dar și de Bogdan. După ce au fost descoperiți de polițiști, Bogdan și amicul său au fost acuzați de furt calificat și conducere fără permis, în timp ce Marius Roberto, doar de furt calificat.

Sentința în acest dosar a fost pronunțată în pe 26 februarie 2019, pe când Marius Roberto și Bogdan se aflau deja în arest preventiv în urma crimei săvârșită asupra pensionarului în vârstă de 71 de ani, care locuia pe str. Împăratul Traian din Bistrița. Întrucât ambii erau la data faptelor minor, instanța le-a aplicat măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice, pe o durată de 6 luni. Cel de-al treilea hoț, major fiind a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.

S-a sinucis

După ce a comis crima din Bistrița, Bogdan Varga a fost arestat preventiv. În luna mai, Bogdan Varga a fost găsit spânzurat în celula din Centrul de Arest Preventiv din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud. Conform declarației de la acea vreme a procurorului Adrian Briciu, tânărul a rămas singur în celulă în timp ce alți colegi de arest au fost scoși la plimbare, iar în acest răstimp a improvizat un ștreang dintr-un cearșaf.

Ambulanța a fost chemată de urgență și s-a reușit resuscitarea tânărului, după care a fost transportat la spital. Acesta a fost internat în cadrul secției de Terapie Intensivă, însă organismul său nu a mai rezistat, acesta decedând în cursul nopții.

Marius Roberto, trimis singur în judecată pentru crimă

În luna iunie, Marius Roberto Varga a fost trimis în judecată, iar pe data de 2 decembrie, instanța a pronunțat sentința, una foarte dură, care arată că tânărul care are acum aproape 19 ani va petrece 22 de ani în pușcărie. Asta dacă nu va beneficia cândva de liberare condiționată, dar asta doar după ce își va fi petrecut după gratii circa trei pătrimi din pedeapsă, adică vreo 16 ani și jumătate.

“Condamnă pe inculpatul V. M.-R. la pedepsele de:

 -20 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit.a,b,d Cod penal pe o durată de 5 ani, pentru comiterea infracţiunii de omor calificat prev. de art.188 al.1 rap. la art.189 al.1 lit.d Cod penal;

– 6 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit.a,b,d Cod penal pe o durată de 4 ani, pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată prev. de art.233 al.1 Cod penal rap. la art.234 al.1 lit.a,d Cod penal.

Constată că infracţiunile pentru care a fost condamnat inculpatul se află în concurs real, prev. de art.38 al.1 Cod penal, şi se află în concurs real şi cu infracţiunea de furt calificat în forma complicității prev. de art.48 alin.1 Cod penal, rap la art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. b și d Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal, art. 113 și urm. Cod penal și art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, pentru care i s-a aplicat inculpatului măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii prev. de art. 118 Cod penal, pe o durată de 6 luni, aplicată prin Sentinţa penală nr.35/2019 a Judecătoriei Beclean, iar în baza art.39 alin. l lit. b Cod penal rap. la art.129 al.2 lit.a Cod procedură penală, contopeşte pedepsele aplicate în prezentul dosar în pedeapsa cea mai grea, de 20 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit.a,b,d Cod penal pe o durată de 5 ani, sporită cu 2 ani închisoare, în total 22 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit.a,b,d Cod penal pe o durată de 5 ani, ce va fi executată de inculpat. Interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.66 alin.1 lit.a,b,d Cod penal (rap. la art.65 al.1 Cod penal), ca pedeapsă accesorie. Conform art.399 al.1 Cod procedură penală menţine măsura arestării preventive a inculpatului.

Deduce din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestării preventive începând cu data de 7.02.2019 la zi”, este sentința pronunțată pentru Marius Roberto Varga de instanța de la Beclean.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în apel în termen de 10 zile de la comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here