Aproximativ un milion de lei a costat noua Unitate de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean Bistrita- Nasaud, inaugurata cu mare fast în mijlocul lunii februarie, în prezenta subsecretarului de stat în Ministerul Sanatatii Publice, Raed Arafat. Unitatea este dotata la standardele Uniunii Europene, situata pe locul cinci în tara, dar se afla sub limita normalitatii din punct de vedere a personalului medical. Oricum erau putini medici, însa acum nici acestia nu mai vor sa mai asigure serviciul de garda pentru 40 de lei pe 10 ore. Deoarece conducerea Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud refuza majorarea platii orei de garda pentru medicii de la Serviciul de Ambulanta care efectuau garzi, doi dintre ei au renuntat definitiv, începând cu 1 aprilie, si un altul si-a redus considerabil orele de garda.

Fara remuneratie decenta

UPU Bistrita s-a modernizat printr-un program national, alaturi de 63 de astfel de unitati din întreaga tara, care a demarat anul trecut, cu finantare de la Banca Mondiala. Acum mai lipseste doar un tomograf si medicii specialisti care sa asigure serviciul de garda pentru a putea spune ca avem parte de servicii medicale de calitate.  Subsecretarul de stat Raed Arafat a fost încântat la inaugurarea serviciului medical. Dar ne întrebam cum ar reactiona daca ar afla ca personalul lipseste de la servicii pentru ca nu este remunerat decent. Nu se pune problema ca nu ar sti, deoarece acest lucru este vizibil deoarece ca numarul de medici specialisti în urgenta este doar de trei, în timp ce necesarul este de cel putin doi-trei medici pe tura. Însa Arafat a declarat ca sunt multi rezidenti care vor începe sa îsi caute locuri de munca. Dar se iveste o a doua problema: cu ce sa fie motivati pentru a ramâne în bransa? Subsecretarul de stat crede ca problema este ca si rezolvata: toti specialistii în medicina de urgenta respectiv UPU, SMURD si Serviciul Judetean de Ambulanta vor beneficia de sporuri salariale cuprinse între 50 – 100%, iar conditiile de munca s-au îmbunatatit mult, dupa ce UPU-urile au fost modernizate. Arafat le-a sugerat celor de la Bistrita sa se gândeasca si la o varianta pusa în practica de Oradea, aceea de a le oferi medicilor locuinte de serviciu, cu posibilitatea de cumparare dupa cinci ani. Costurile investitiei la UPU s-au ridicat la peste 900.000 de lei, la care se adauga aparatura în valoare de circa 400.000 de euro, achizitionata printr-un proiect finantat de Banca Mondiala.

Promisiuni, promisiuni…

Noua Unitate de Primire Urgente din cadrul Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud duce lipsa cronica, înca de la inaugurare, de medici. În municipiu, la UPU sunt angajati, în acest moment, doar trei medici, iar alti sase efectuând ore de garda prin conventie, fiind titulari în alte locuri. Deoarece conducerea spitalului nu a scos la concurs cele aproximativ 10 posturi vacante, sectia de urgente se afla într-o situatie de criza si a „încheiat” un protocol cu Serviciul Judetean de Ambulanta pentru a deservi UPU. În ciuda faptului ca Raed Arafat credea, ca în perioada imediat urmatoare dupa inaugurarea UPU, tot mai multi medici se vor îndrepta spre aceasta specialitate, deoarece conditiile de munca au fost îmbunatatite din temelie, prin dotarea lor cu aparatura moderna, iata ca uneori calculele de acasa nu se potrivesc cu cele din târg, deoarece roata s-a întors si medicii în loc sa vina, pleaca sau unii care au ramas, renunta si reduc orele de munca fiind nemultumiti de leafa care o primesc pentru serviciul pe care îl depun.
Judetul a primit promisiuni ca, în acest an, Bistrita-Nasaud va beneficia atât de achizitionarea unui tomograf, aparat care lipseste cu desavârsire din Spitalul Judetean, cât si a primelor echipaje SMURD. Oare nu ar putea primi promisiuni si ca vor fi „donati” spitalului si medicii specialisti?

Obiectiv fara medici

Desi au fost investite miliarde în noua Unitate de Primire Urgente a Spitalului Judetean, sectia este la un pas de a-si pierde ultimele forte dupa ce medicii din Urgenta refuza sa mai munceasca pe bani putini, banii cu care nu îsi pot asigura un trai decent. Numai în prima luna a acestui an, câtiva asistenti medicali si medici au solicitat documente pentru a pleca sa lucreze într-o tara din Uniunea Europeana (UE), mai ales ca procedurile de angajare în tarile europene s-au simplificat foarte mult. Asistentii pleaca la munca în unitati medicale din tarile Uniunii pentru un salariu mai bun si conditii de lucru mai bune. Zilele trecute vuia toata presa bistriteana ca doi specialisti din cadrul Spitalului Judetean vor pleca din tara pentru a lucra în strainatate.

Au renuntat!

Deoarece conducerea Spitalului Judetean refuza majorarea orei de garda pentru medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta care efectuau garzi de ani de zile, acum doi dintre ei s-au saturat si au renuntat, de câteva zile, definitiv, iar un alt medic si-a redus considerabil orele de garda. Printr-o adresa înmânata la jumatatea lunii februarie conducerii înstitutiei sanitare, cei trei medici au solicitat majorarea platii orei de garda, însa nici în ziua de astazi nu au primit vreun raspuns. În prezent un medic, care nu este angajat al spitalului primeste pentru fiecare garda de 10 ore, 40 de lei. Chiar daca cei trei medici nu au precizat o suma exacta la care sa se ajunga pentru serviciul de garda, conducerea spitalului nu s-a catadicsit sa raspunda nici pâna la aceasta data solicitarii depuse de acestia. În aceste conditii, doi medici au renuntat definitiv sa mai efectueze garzi în cadrul Spitalului Judetean, unul din motive personale, iar celalalt din cauza banilor, iar cel de-al treilea, desi a anuntat ca pleaca, a ramas înca o perioada, la rugamintea colegilor, fiind unul dintre cei mai competenti medici care a ramas sa presteze acest serviciu de garda.

Salvarea – medicii de familie

În prezent, exista doar trei medici titulari, ceilalti sase efectuând ore de garda prin conventie, fiind titulari în alte servicii. Deoarece conducerea spitalului nu a scos la concurs cele aproximativ 10 posturi vacante, sectia de urgente se afla într-o situatie jenanta.
“Am ramas înca o perioada pentru ca mi-au cerut-o colegii din UPU, însa lucrurile ar fi putut fi rezolvate daca aceste posturi vacante erau ocupate pâna în toamna anului 2007, când acest lucru era posibil. Serviciul de Resurse Umane a refuzat categoric scoatarea posturilor la concurs pe motiv ca nu îi permite legea”, a declarat doctorul Claudiu Cosmiuc Berintan. Ajunsa în stare critica, vazând ca într-adevar cei trei medici vorbesc serios, conducerea spitalului a apelat la bunavointa medicilor de familie sa îi roage sa efectueze garzi în Unitatea de Primire Urgente. În cele din urma a reusit sa gasesca patru persoane interesate, însa fara specializare sau competente în medicina de urgenta.

Situatii critice

În mai bine de 15 ani, sistemul medical din România a fost macinat de interese personale ori de grup, dezinteres fata de pacienti si orgolii. Situatia actuala din spital bistritean, si nu numai, a ajuns atât de critica încât medicii nu mai asteapta minuni si pleaca pe capete, alaturându-se în mod îngrijorator valului de capsunari si alti români dornici sa îsi ofere Occidentului serviciile în schimbul unui salariu rezonabil. Salariile tinerilor medici au ramas jenante, iar sistemul medical privat nu performeaza. Se simte lipsa de sprijin din partea statului si a unui sistem de asigurari medicale viabil si adaptat problemelor reale ale populatiei de toate vârstele; preturile serviciilor sunt totusi foarte mari si renumeratia modesta pentru medicii colaboratori. Asa ca medicii tineri îsi scot certificatele de “good standing” si se reorienteaza catre joburi în special în Marea Britanie si Franta, dar si alte tari europene pentru salarii de 4.000-5.000 de lire sterline, plus prima de instalare pentru locuinta. Este o oferta fata de care orice comentariu e de prisos, având în vedere statutul deplorabil al medicului în judet. În Italia, de exemplu, un asistent medical poate ajunge la un salariu de 1.300 euro, adica aproximativ 40 milioane lei vechi! Se apreciaza ca plecarile medicilor si asistentilor sunt si, mai ales, vor fi de acum încolo „masive”. Este o situatie alarmanta, cu implicatii majore privind societatea româneasca. Fenomenul este vechi, dar cifrele cresc vertiginos anual, daca nu se gasesc solutii cât mai rapide vom ramâne cu un numar din ce în ce mai mic de medici români. Asa cum preconiza si unii specialisti de pe meleagurile bistritene, inspirati de experienta ultimelor decenii, vom începe sa importam medici din Bangladesh, Pakistan sau chiar din India.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.