Turnul-locuinţă II din cetatea dacică Costeşti-Cetăţuie, monument UNESCO, are un acoperiș nou, realizat de Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului.

Lucrările au început în 2019 şi au fost realizate cu ajutorul specialiştilor şi voluntarilor, valoarea acestora ajungând la 47.000 de euro.

Structura acoperişului este simplă, din lemn, cu noduri şi întărituri metalice, aşezată pe teren, fără fundaţii, pentru a nu produce nicio perturbare a structurilor arheologice.

Proiectul finalizat la Costeşti-Cetăţuie este rodul colaborării dintre Institutul Naţional al Patrimoniului, Asociaţia Monumentum, prin proiectul “Ambulanţa pentru Monumente”, Universitatea Babeş-Bolyai, cu susţinerea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, CJ Hunedoara şi Primăriei Orăştioara de Sus.

Urmează o nouă etapă a proiectului, care include schimbare învelitorii de tablă la Turnul-locuință I, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru anul 2022.

Poze, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.