Sala Polivalentă de lângă parc, evitată de autorități ani de zile, mai ales când era vorba despre alocări pentru reparații și modernizări, a devenit mărul discordiei. Brusc, aceasta este dorită și de președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, dar și de primarul Bistriței, Ioan Turc.

Sala Polivalentă de lângă parcul municipal, singura din Bistrița care a găzduit până acum competiții sportive de toate tipurile, a ajuns mărul discordiei. Brusc, pentru ea se bate atât președintele de Consiliu Județean Radu Moldovan, cât și primarul municipiului Ioan Turc.

Primul pas concret a fost făcut de Radu Moldovan, care în ședința de Consiliu Județean de luna trecută a pus proiectul pe ordinea de zi. Potrivit proiectului, decizia de a prelua Sala Polivalentă are legătură cu faptul că sportivii care activează la Gloria 2018 nu au spațiu pentru pregătire.

„Consiliul Județean Bistrița-Năsăud manifestă o preocupare permanentă pentru dezvoltarea infrastructurii necesare furnizării serviciilor publie de interes județean privind sportul, ca bază materială adecvată desfășurării activităților sportive organizate de Clubul Sportiv „Gloria 2018” Bistrița-Năsăud pentru comunitate, inclusiv a activităților de performanță, selecție, pregătire și participare la competiții interne și internaționale. (…) Întrucât în luna iulie a început deja perioada de pregătire precompetițională a tuturor sportivilor ce activează în cadrul celor 14 secții pe ramura de sport a clubului, prin adresa nr. 3372 din 05.07.2022, conducerea Clubului Sportiv „Gloria 2018” Bistrița-Năsăud solicită alocarea unor spații adecvate pregătirii sportive pentru noul sezon competițional”, se arăta în proiectul de hotărâre care s-a aflat pe masa consilierilor județeni.

Consilierii județeni liberali au spus NU proiectului

La semnalul primarului Ioan Turc, liberalii din Consiliul Județean au împiedicat preluarea Sălii Polivalente, prin abținere de la vot. 16 consilieri au votat pentru acest proiect și 10 s-au abținut de la vot, astfel că proiectul nu a fost adoptat.

Sala Polivalentă se află în administrarea Ministerului Sportului, Direcția Județeană de Sport Bistrița-Năsăud. Are o suprafață de 5.224 de mp și este compusă din windfang, sală de sport, gradene, centrală ventilație, canal ventilație, sală protocol, birou arbitri, 5 cabine pentru dușuri, 4 vestiare, 4 wc-uri, saună, sală cu bazin, cabină, 5 magazi, birou, atelier, încăpere pentru tablou electric, sală încălzire.

„Având în vedere starea tehnică actuală a imobilului, ce necesită lucrări de modernizare și reabilitare, asigurarea unor coniții la standarde de performanță pentru desfășurarea pregătirii sportivilor și organizarea de competiții de nivel național și internațional, va impune efectuarea unor investiții, pe care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud le poate susține doar în situația deținerii imobilului în proprietate”, se mai preciza în proiectul de hotărâre.

Turc n-a discutat cu Moldovan, însă a mers direct la ministru

Primarul Ioan Turc a vrut să se asigure că ministrul Sportului îi susține demersul, înainte să-l pună pe ordinea de zi a Consiliului Local. Acesta a trimis o scrisoare deschisă ministrului în care i-a cerut să-i cedeze sala polivalentă.

„Am aflat cu surprindere de intenția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud de a solicita trecerii din domeniul public al statului român și administrarea Ministrului Sportului în domeniul public al județului a Sălii Polivalente Bistrița, în condițiile în care noul Complex Sportiv Polivalent din Unirea, construit din fonduri guvernamentale, urmează să fie inaugurat în luna august a acestui an. Menționez faptul că, pentru realizarea acestei investiții, municipalitatea a transmis în proprietatea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud o suprafață de aproximativ 22 de hectare. Pentru ca evenimentul de inaugurare să se desfășoare în cele mai bune condiții, municipalitatea a dat curs solicitării Consiliului Județean de prelungire a drumului de acces și utilități la Complexul Sportiv, alocând o sumă suplimentară de 540.000 de lei”, spunea primarul Turc într-o postare pe Facebook.

Acesta a mai spus într-o conferință de presă că nu a discutat cu președintele CJ despre acest subiect, contrele fiind mai mult pe Facebook și în presă. Cu toate acestea, Ioan Turc se bazează pe un proiect de descentralizare aflat în lucru la Ministerul Sportului. Acesta ar presupune transferarea sălilor polivalente la municipii și a taberelor școlare în administrarea consiliilor județene.

„Având în vedere agenda municipalității privind dezvoltarea programelor ce susțin și dezvoltă infrastructura sportivă, am fost de la bun început interesat de Sala Polivalentă Bistrița, fiind un element-cheie pentru reușita unor proiecte”, a mai spus Ioan Turc, într-o conferință de presă.

Ministerul Sportului ignoră de ani buni Sala Polivalentă

Sala Polivalentă, aflată în administrarea Ministerului Sportului este ignorată de ani buni. Reparații mai serioase s-au făcut în urmă cu mai bine de un deceniu când a fost schimbat, tratat și marcat spațiul de joc, a fost mărită suprafața de protecție prin lărgirea suprafeței totale cu 90 de mp. Au fost adăugate corpuri noi de iluminat și-a fost schimbat sistemul de încălzire, prin montarea a 4 turbosuflante de mare capacitate.

 Au fost montate două ventilatoare industriale pentru sistemul de aerisire, sistem de supraveghere video, plase noi, iar scaunele din tribune au fost recondiționate. Sala a fost dotată cu o tabelă nouă și complexă de marcaj, iar ușile laterale de evacuare schimbate. 350.000 de lei s-au investit atunci în aceste lucrări. De atunci însă nu s-au mai făcut mari modernizări importante.

Culmea, în urmă cu o lună, Sala Polivalentă din Bistrița a fost la un pas să fie închisă, din cauza datoriilor la utilități. Asta din cauza procesului incomplet de divizare a Direcțiilor de Sport și Tineret.

Instituția urmează să se împartă în două: Direcția de Sport, care urmează să rămână în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului și Direcția pentru Tineret, Familie și Egalității de Șanse, care trece la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Cum cele două ministere nu s-au mișcat mai repede, divizarea n-a fost completă, iar bugetele celor două noi direcții nu au fost stabilite.

Direcția de Sport și Tineret s-a trezit că nu mai poate plăti utilitățile la Sala Polivalentă:

„Noroc că am fost ajutați de autoritățile locale să ne plătim utilitățile, altfel sala polivalentă era deja închisă. Am vorbit telefonic și eu și autoritățile locale la minister și am reușit să convingem ministerul să ne aloce bani pentru a plăti utilitățile. Toată țara e în această situație. În țară sunt hoteluri sportive și complexe sportive închise din această cauză, că nu este buget”, explica directoarea DJST Anne Antal, la ultimul colegiu prefectural.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.