Seria marilor afaceri care au bagat România în rândul tarilor de categortia a III-a continua. Dupa ce Banca Dacia Felix a fost devalizata ca în codru, unul dintre principalii actanti ai afacerii, Sever Muresan s-a întors în tara si cere 40 de milioane de dolari, suma pe care crede de cuviinta sa o primeasca de la o banca sparta. Ideal ar fi ca Muresan sa primeasca banii pentru ca, în aceasta situatie, nu am mai fi tentati sa ne gândim la sinucidere, ci am face-o de-a dreptul.

Chiar daca se spune ca ardelenii sunt lenti si nu pot prinde melci, în cazul ingineriilor financiare ne putem socoti extrem de rapizi si de inovatori. Nu putem spune ca îi întrecem pe regateni, dar concuram, umar la umar, fara mari probleme. În istoria smecheriilor transilvanene trebuie, musai, amintita afacerea Daciei. În acest caz, nu este vorba de “mânz”, “varza”, “viezure”, cuvinte mostenite din lexicul strabunilor, ci de devaliazarea Bancii Dacia Felix, pe cadavrul careia s-au construit multe afaceri care se scurg pe Somes.

Prejudiciul adus Bancii Dacia Felix se ridica la 159,3 milioane de dolari si a fost cauzat între 1992-1995. În aceasta perioada, Sever Muresan, reprezentantul mai multor societati comerciale si administrator la Banca Dacia Felix, a obtinut importante sume de bani prin contracte de credit. Pentru obtinerea acestor credite, Muresan a fost acuzat ca a înlocuit file din actele constitutive ale societatilor pe care le reprezenta pentru a fabrica o situatie nereala economica a acestora. Conform rechizitoriului, banii nu au fost recuperati, iar creditele au fost obtinute si cu ajutorul lui Mircea Horia Hossu, care a ocupat functia de director la Dacia Felix.

Conform unor informatii, Sever Muresan a devenit actionar la Dacia Felix cu sprijinul primit de la persoane din cadrul Bancorex, dupa ce, în 1990 si-a întemeiat firma Paniro Bucuresti, în asociatie cu Croissant de France. Bancorex a creditat Paniro cu 16,6 milioane franci francezi, iar Sever Muresan i-a transferat la Banca Dacia Felix din Cluj, sub titlul de contributie la capitalul social. Grupul de firme al lui Sever Muresan a acaparat astfel 68% din Dacia Felix.

 

Principalul “actor” al Daciei Felix

La începutul lui mai 2008, Sever Muresan a revenit în tara dupa ce a petrecut o perioada de noua luni în spatele gratiilor frantuzesti. Muresan a fost predat autoritatilor franceze în mai 2007, fiind acuzat de anchetatorii francezi de comiterea infractiunilor de asociere în vederea savârsirii de infractiuni, spalare de bani în mod organizat, asociere în vederea savârsirii infractiunii de omor, asociere pentru comiterea infractiunilor de santaj, fals si uz de fals. La începutul lunii mai 2008, Muresan s-a întors în tara pentru a declara în cadrul unei conferinte de presa ca nu a avut niciun amestec în afacerea Dacia Felix. Mai mult, ca banca îi datoreaza 40 de milioane de dolari. “Banca Dacia Felix nu a fost niciodata devalizata de mine pentru ca banca îmi datoreaza aproape 40 de milioane de dolari. Patru experti numiti de instanta de la Constanta au constat ca aceasta suma mi se datoreaza. În aceste operatiuni bancare ne bazam pe documente. Acest conflict a izbucnit în cadrul Bancii Dacia Felix. Opozantul meu fiind Ion Ilie Mania, care plecase în Italia înainte de 1989 si care s-a reîntors dorind sa fie mare investitor la diferite societati din România printre care si Dacia Felix, în 1993. Dupa ce a participat la capitalul bancii, a fost cooptat în consiliul de administratie al bancii. În 1994, am constat ca au fost acordate credite de peste 20 de milioane de dolari în baza unei garantii false. Dupa multi ani de zile, instantele românesti l-au condamnat pe Ion Ilie Mania la fals, uz de fals, fals de moneda, dar era prea târziu si se prescripsese”, a declarat Muresan la întoarcerea în tara în cadrul unei emisiuni televizate.

Clujenii sunt daci fericiti

Mircea Hossu este unul dintre personajele care au fost implicate în afacerea Dacia Felix, si care a fost condamnat de justitia româneasca pentru devalizarea acestei banci la 10 ani de puscarie. Momentan, Hossu este dat în urmarire internationala prin Interpol, dar a lasat în urma lui SC AAM International SA, o firma clujeana unde a fost actionar si Sever Muresan. Chiar daca este urmarit, Hossu este actionar al filialei Leumi Bank din Iasi, banca israeliana care a preluat activele fostei Dacia Felix. Mircea Hossu a mai fost coleg de afaceri cu doi oameni de afaceri clujeni, Dorel Goia si Horea Ciorcila, unii dintre membrii fondatori ai Bancii Transilvania. Bratele lui Hossu l-au îmbratisat si i-au dat un elan national si lui Sabin Funar, fiul lui Gheorghe (!), în cadrul SC Gourmet Transilvania. Un alt nume clujean, cel al Mihaelei Rus figureaza alaturi de penalul Hossu în societatea Vitrina Felix, una dintre cele mai bine cotate agentii de publicitate din Transilvania. În fine, pentru a completa “pentagrama” care a surpat dacia Felix, unul dintre directorii de protectie a Bancii Dacia Felix a fost fostul sef al Securitatii clujene, Ion Serbanoiu.

Si romanii se acuza

Capetele de acuzare ale celor implicati în devalizarea Bancii Dacia Felix pot constitui un pomelnic de zile mari. Mircea Hossu a fost acuzat de înselaciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasa si abuz în serviciu ca urmare a exercitarii functiei de prim-vicepresedinte al Bancii Dacia Felix. Ioan Sima, fostul presedinte al bancii, a fost acuzat de abuz în serviciu si de prejudicierea institutiei cu o suma ce depaseste 15 milioane de dolari. Alaturi de el, cu aceleasi capete de acuzare se afla si alte trei persoane ce au detinut functii de conducere în cadrul institutiei financiare: Mircea Gileriu, Camelia Letitia Ciobanu si Ioan Romulus Talos. În 1993, Sima a negociat si semnat, în mod abuziv, un contract de cesiune de creanta prin care angaja banca în preluarea unei creante în valoare de 16.684.000 franci francezi de la fosta Banca Româna de Comert Exterior (BRCE), la un pret de peste 17 milioane franci francezi, datorie pe care BRCE o avea fata de una dintre primele societati române care îi apartinea lui Sever Muresan, SC Paniro SA. Pe data de 23 noiembrie 2004, instanta de judecata de la Alba-Iulia s-a pronuntat în dosarul privitor la Ioan Sima, achitându-l din lipsa unuia dintre elementele constitutive ale infractiunii. Sima a declarat la vremea respectiva ca Sever Muresan a dus Dacia Felix în faliment prin neachitarea datoriilor pe care le facuse catre banca, prin grupul sau de firme SM Invest, de aproape 860 de miliarde de lei, la valoarea din 1994. În 1997, dupa ce a stat câteva luni, alaturi de Mircea Hossu în arestul Inspectoratului General de Politie, fostul prim-vicepresedinte al Bancii Dacia Felix, Sever Muresan a fost pus în libertate. A plecat în Elvetia si apoi în Franta, unde a derulat câteva afaceri în urma carora a fost condamnat.

Stefan Trandafir

În decembrie 1999, Judecatoria Suceava a dispus arestarea lui Sever Muresan, iar Ministerul român al Justitiei a declansat procedura de extradare din Elvetia a lui Sever Muresan.

În iunie 2001, instanta româna l-a eliberat pe Muresan, afirmând ca poate fi judecat în stare de libertate. Întors din franta, în prezent, Sever Muresan este judecat la Constanta într-un dosar în care a fost trimis în judecata de procurori pentru înselaciune în legatura cu falimentul Bancii Dacia Felix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.