Litigiile de muncă înregistrate la Tribunalul Bistrița-Năsăud în ultima parte a anului trecut, care au continuat și anul acesta, au dat peste cap secțiile civile ale tribunalului. Una dintre ele chiar a fost „catalogată” drept ineficientă, în special din cauza volumului mare de dosare. „De vină” ar fi angajații Primăriei Bistrița, care în ultimele luni au înregistrat peste 850 de dosare, pentru a-și recupera voucherele de vacanță…

Secția I Civilă de la Tribunalul Bistrița-Năsăud a primit calificativul ineficient anul trecut. În mare parte, acest lucru se datorează numărului mare de dosare, după cum se arată și în raportul pe anul trecut al Tribunalului Bistrița-Năsăud:

„Scăderea indicatorului de eficiență este cauzată de numărul mare de dosare înregistrate în materia litigiilor de muncă în ultimul trimestru al anului 2021, ponderea acestota fiind de 39.47% din totalul cauzelor de primă instanță, noi înregistrate”, se arată în raportul făcut public de instanța de judecată.

Astfel, la completele de litigii de muncă și asigurări sociale au fost înregistrate 1.773 de cauze noi ( față de 556 în anul 2020). Judecătorii au avut de soluționat, fără dosare suspendate 2.218 cauze (față de 735 în anul 2020). Au fost soluționate 874 de dosare, rămânând un stoc de 1.382 de dosare nesoluționate.

Din cele 1.733 de cauze noi, 1.054 au fost înregistrate în ultimul semestru al anului, fiind imposibilă soluționarea lor în instanță înainte de Revelion. 616 de cauze s-au înregistrat doar în luna decembrie a anului trecut, afectând astfel în mod serios indicatorii de eficiență ai secției și ai instanței în ansamblu.

Cum au dat bătăi de cap judecătorilor angajații Primăriei Bistrița

De unde această „invazie” de litigii de muncă v-ați întreba. Ei bine, peste 850 dintre procesele  înregistrate anul trecut au fost deschise de angajați ai Primăriei Bistrița. Aceștia își cer în instanță voucherele de vacanță pentru anii trecuți.

Culmea, primii care au acționat în judecată Primăria Bistrița au fost mai mulți angajați ai Direcției de Asistență Socială. Soluțiile în cazul lor, care au și rămas definitive, la Curtea de Apel Cluj, au venit în toamnă, dând astfel „speranțe” și restul angajaților să facă acest demers.

Așa se explică cum peste 650 de cauze au fost înregistrate în ultima lună din 2021. Printre cei care și-au cerut voucherele de vacanță în instanță se numără și câțiva șefi. Vasile Marina, de la Direcția Patrimoniu a acționat în judecată Primăria Bistrița, însă ulterior s-a răzgândit și a renunțat la proces în prima lună a acestui an.

Au dat în judecată Primăria Bistrița și Floare Gaftone, secretarul general al municipiului sau Monica Pop, arhitectul șef al instituției. Inclusiv șefa de sindicat Sabina Mălaicu a acționat în judecată instituția în care lucrează. În cazul lor însă, instanța încă nu s-a pronunțat.

Un judecător are pe mână sute de dosare…

În total, la sfârșitul anului 2021, pe rolul tribunalului au rămas nesoluționate 3.240 de dosare (față de 2.521 în anul 2020), stocul fiind de 1.810 dosare la secția I civilă, 1.262 dosare la secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal și 168 la secția penală. După cum se poate observa, cei mai aglomerați sunt judecătorii de la secțiile civile.

La Tribunalul Bistrița-Năsăud nediferențial pe secții sau materii, încărcătura medie pe judecător, în anul 2021 a fost de 273 dosare raportat la dosarele nou intrate, peste media pe țară de 251 dosare/judecător.  Prin urmare, creșterea semnificativă de activitate din anul 2021 se regăsește și în modul în care încărcătura tribunalului se raportează la încărcătura medie pe țară, în anii 2019, 2020, încărcătura pe schemă a instanței situându-se sub media pe țară.

Secția I Civilă are și cea mai mare încărcătură pe judecător: 417 dosare per judecător din cele nou intrate anul trecut iar dacă ținem cont și de dosarele rămase din anii precedenți constatăm că un judecător a avut pe mână 559 de doare.

Încărcătura mare pe judecători întâlnim și la judecătorii. Dacă media pe țară este de 617 dosare, la Judecătoria Beclean încărcătura este de 924 dosare/judecător, la Năsăud 669, iar la Judecătoria Bistrița – 511, singura care este sub media națională.

Secția Civilă, „ineficientă” și la rata de soluționare a dosarelor

Pentru a se stabili ineficiența sau eficiența unei secții s-au luat în calcul: rata de soluționare a dosarelor, stocul de dosare, ponderea dosarelor închise într-un an, durata medie de soluționare și redactările peste termenul legal. Per total, Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a încadrat la eficient.

 Secția Civilă a avut însă de suferit din toate punctele de vedere. Și la rata de soluționare a dosarelor, secția Civilă se încadreză la gradul Ineficient. De vină e tot numărul mare de litigii de muncă înregistrate. Acestea au reprezentat aproape 40% din totalul cauzelor de primă instanță. 

Tribunalul Bistrița-Năsăud a fost tras în jos de secțiile civile și când a venit vorba despre hotărâri redactate peste termenul legal. Din totalul de 4.688 de dosare soluționate anul trecut prin hotărâre, un număr de 1.862 au fost redactate peste termenul legal, determinând astfel încadrarea instanței în gradul de eficiență „ineficient”, grad determinat în principal de secțiile civile.

Cele două secții civile sunt afectate și de lipsa judecătorilor. Anul trecut erau 6 posturi vacante. Un singur post a fost ocupat de un judecător delegat de la Judecătoria Bistrița.

Tribunalul are lipsă 6 judecători!

„Nici în anul 2021 nu s-a reușit îmbunătățirea acestui indicator, situație determinată de creșterea volumului de activitate și de existența la nivelul tribunalului a 6 posturi vacante, preponderent la cele două secții civile, din care doar unul s-a reușit să se ocupe cu un judecător delegat de la Judecătoria Bistrița. Spre finalul anului situația s-a mai remediat, prin efortul considerabil al judecătorilor, cel puțin la nivelul Secției I Civilă, unde în trimestrul al IV-lea media zilelor de redactare a scăzut la 22 de zile”, se mai arată în raportul Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Anul trecut a crescut și indicele de casare, adică hotărârile pe care nu le mențin instanțele superioare. Din cele 371 de hotărâri atacate au fost modificate sau desființate 99 de hotărâri, indicele de casare fiind de 5,6 %, mai mare decât în 2020, când acesta a fost de 4,94%.

La începutul anului 2021 au fost prevăzute în schema aprobată a Tribunalului Bistrița-Năsăud și a instanțelor arondate acestuia 52 de posturi de judecător, din care 22 la tribunal, iar restul de 30 la judecătorii (20 posturi la Judecătoria Bistrița, 4 la Judecătoria Beclean și 6 la Judecătoria Năsăud.

Acestora li se adaugă 107 posturi aferente personalului auxiliar și conex. În total sunt 6 posturi vacante de judecatori la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Pânâ în toamnă din cele 22 de posturi aprobate erau ocupate doar 17, iar în toamna s-a mai pensionat un judecător.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.