Guvernul României sare în ajutorul a 11 localități din țară aflate în insolvență, executare silită sau în imposibilitate de plată. Printre acestea se numără și patru comune din Bistrița-Năsăud: Teaca, Parva, Budacu de Jos și Livezile. Trei dintre primarii ajutați de Guvern au schimbat tabăra politică de curând, alăturându-se PSD-ului și respectiv PLR-ului.

 

În ședința din data de 17 septembrie, Guvernul României a aprobat o hotărâre privind deblocarea financiară pentru 11 localități din țară aflate în insolvență, în executare silită sau în imposibilitate de plată. În acest scop, va fi alocată din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului suma de 25,5 milioane de lei. Hotărârea are la bază solicitările autorităților administrației publice privind situațiile de blocaj financiar în care se regăsesc unele unități administrativ-teritoriale. În unele cazuri este vorba despre datorii și arierate cumulate timp de peste 5 ani.

Este vorba despre despre două orașe din Hunedoara, o comună din Giurgiu, una din Dâmbovița, municipiul Reșița din Caraș-Severin, un oraș din Mureș, o comună din Timiș și patru comune din Bistrița-Năsăud. Comunele din Bistrița-Năsăud care au cerut sprijin financiar sunt Teaca, Livezile, Budacu de Jos și Parva. Actul normativ prevede că decontarea sumelor se va realiza în baza documentelor justificative transmise de unitățile administrativ-teritoriale. Ordonatorii principali de credite ai bugetului local din fiecare localitate în cauză vor răspunde de modul de utilizare a sumelor repartizate.

În total pentru cele patru comune din Bistrița-Năsăud a fost alocată sumade 1,4 milioane de lei. În cazul comunei Teaca, problemele au fost aduse de Liceul Teoretic „Constantin Roman Vivu”, care este executat silit în baza unei hotărâri a Judecătoriei Bistrița din anul 2014. Problemele erau atât de complicate încât ani de zile, Liceul „Constantin Roman Vivu” nu a fost conectat la rețeaua electrică.

Asta pentru că Ministerul Educației avea datorii de un milion de lei către firma care a câșticat execuția lucrărilor de reabilitare a școlii și construirea unui nou campus școlar și anume către Topaz Bistrița. Executantul văzând că nu își primește banii a sistat lucrările înainte însă să finalizeze instalația electrică.

Proiectul de reabilitare a școlii și construire a unui campus școlar a demarat în vara anului 2008. Campusul școlar urma să fie format dintr-o clădire cu 10 săli de clasă, un atelier școlar, dar și 10 apartamente pentru profesorii care fac naveta. În acea perioadă s-au demarat și lucrări de reabilitare a clădirii liceului și a școlilor de pe raza comunei.

Potrivit primarului comunei Teaca Damian Muntean, lucrările la campusul școlar sunt finalizate în proporție de doar 10%. Acesta spune că intenționează să sprijine liceul pentru finalizarea acestei investiții, primul pas fiind solicitarea sprijinului Guvernului.

Comuna Teaca a solicitat 587.000 de lei pentru a plăti datoriile pe care le are liceul către executantul lucrărilor. Primarul comunei Teaca, Damian Muntean spune că acestea sunt singurele datorii pe care le are primăria pe care o păstorește.

Comuna Parva a cerut și ea 779.000 de lei, ca urmare a datoriilor acumulate pentru proiectul „Dezvoltarea locală în comuna Parva”, demarat în anul 2011. Ioan Strugari, primarul comunei Parva nu a putut fi contactat pentru a comenta acest subiect.

La Budacu de Jos, problemele au fost aduse de racordarea la sistemul electric a mai multor case de pe raza localității Jelna.

”Am tras curent la peste 30 de case și la un bloc din Jelna. Nu puteam să las oamenii așa fără curent. Curentul era necesar în acea zonă, însă nu ne-am mai permis să plătim mai mult. Datoria este din 2012”, precizează primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca.

Din întreaga datorie avută la Electrica, comuna Budacu de Jos a achitat în jur de 100.000 de lei, restul de plată fiind de 650.000 de lei.

 

Clădirea Primăriei Livezile, scoasă la vânzare

Problemele sunt și mai complicate însă în comuna Livezile, unde primarul Traian Simionca se plânge că și acum se luptă cu datoriile lăsate de fostul.

Traian Simionca a cerut 317.000 lei pentru a achita datoria pe care o are primăria către firma Oradea Fotbal SRL, care s-a ocupat de amenajarea bazei sportive din comună.

Datoria datează din 2010-2011, de pe vrea când primar al comunei era Olimpiu Neamțu, care ar fi intrat în conflict cu executantul lucrării și ar fi refuzat să mai plătească lucrările. Datoria a dus la scoaterea la vânzare a clădirii în care își are sediul administrația locală din Livezile.

Traian Simionca susține că cel care a intervenit pentru ca această problemă să se rezolve a fost chiar vicepremierul Liviu Dragnea, cu care s-a întâlnit și căruia i-a cerut ajutorul la ultima sa vizită la Bistrița.

Pentru clădire și un teren cu o suprafață de peste 1000 de metri pătrați se cereau 81.200 de euro.

Aceasta nu este singura datorie pe care o are Primăria Livezile, care mai are un credit care se întinde pe 5 ani la Trezorerie, în valoare de 1,3 milioane de lei.

„Achitarea acestei datorii nu ne scapă de incapacitate de plată, pentru că mai e datoria la Trezorerie. Dacă nu ne descurcăm facem iar cerere să ne ajute Guvernul. Plătesc lucrări neplătite de altu. Nu pot să fac datorii că plătesc datorii”, a precizat iritat Traian Simionca.

 

Trei dintre primari au schimbat barca politică înainte de ajutor

Înainte de a primi ajutorul de la Guvern, trei dintre primarii sprijiniți cu aceste sume de bani au schimbat și barca politică. Astfel, primarul comunei Parva, Ioan Strungari, a trecut de la PDL la PSD, primarul comunei Livezile, Traian Simionca, a trecut de la PNL la PLR, iar primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca, a trecut de la PDL la PSD.

În 12 septembrie, la conferința județeană extraordinară a PSD au fost primiți în sânul partidului primarul comunei Căianu Mic Paul Știr (care a candidat pe listele PP-DD), primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan (provenit din PDL), primarul comunei Măgura Ilvei Valer Avram (provenit din PDL), primarul comunei Budacu de Jos Florin Simionca (provenit de asemenea din PDL), primarul comunei Parva – Ion Strugari (fost PDL) și primarul comunei Zagra – Dumitru Bușcoiu (fost PDL).

Florin Simionca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.