Trei pacienți se află internați la această oră la Spitalul Județean de Urgență Bistrița cu suspiciunea de infecție cu noul coronavirus, în cazul acestora fiind prelevate probe care au trimise spre analiză în județul Cluj. Medicii așteaptă acum rezultatele analizelor. Unitatea medicală a dat publicității informații cu privire la starea celor trei pacienți.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Camelia Strungari, primul pacient este bărbatul în vârstă de 33 de ani, internat încă din noaptea de luni spre marți la secția Boli Infecțioase cu simptomatologie respiratorie și digestivă. Acesta a declarat că a venit din Spania cu escală la Milano.

Cel de-al doilea pacient în cazul căruia există suspiciune este o femeie de 62 de ani care s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 7 martie, fiind internată în secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

Femeia de 62 de ani s-a prezentat în data de 07.03.2020 la Unitatea de Primiri Urgențe cu o simptomatologie care nu intra în definiția de caz pentru Coronavirus, respectiv cu sindrom confuziv, insuficiență respiratorie, agitație psihomotorie, amnezie, fiind internată la Secția Anestezie-Terapie Intensivă. Evoluția stării sale de sănătate a fost nefavorabilă, cu pierderea stării de conștiență, care a impus intubare și ventilare mecanică. I-a fost efectuată testare pentru gripă, însă cu rezultat negativ. Luni (09.03.2020) a fost detubată și numai în cursul zilei de ieri, 10.03.2020, starea de sănătate a pacientei a permis ca medicii să stea de vorbă cu aceasta, cu toate că avea și încă are mască de oxigen, ce nu permite efort prelungit de vorbire. Astfel, ieri, pacienta le-a declarat medicilor că a venit din Italia (Torino), că a ajuns la Bistrița în data de 24.02.2020, că în perioada respectivă nu avea cunoștință ca zona în care locuia să fie în carantină din cauza Coronavirusului și că nu și-a luat măsuri de izolare. Întrucât în noul context declarat de pacientă medicii infecționiști au considerat că acesta se încadra în definiția de caz pentru infecția cu virusul COVID-19, în cursul zilei de ieri, 10.03.2020, i-a fost recoltată probă biologică ce a fost trimisă Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca pentru confirmarea/infirmarea infectării cu Coronavirus”, a declarat Camelia Strungari.

Cel de-al treilea pacient cu suspiciune de coronavirus este tot o femeie. Aceasta are 29 de ani și a fost adusă cu ambulanța astă noapte (10/11.03.2020) la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. ”Prezenta disfagie (dureri la înghițire), subfebrilități și durere de cap. Pacienta le-a declarat medicilor că este venită de nouă zile din Italia, din regiunea Marche și că se afla în izolare la domiciliu. S-a ridicat suspiciunea de infecție cu Coronavirus și i-a fost recoltată probă biologică ce a fost trimisă Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca pentru confirmarea/infirmarea infectării”, a mai adăugat Camelia Strungari.

Toți cei trei pacienți internați sunt în acest moment în stare stabilă.

UPDATE

Contactați de Gazeta de Bistrița, cu privire la posibilii contacți direcți ai femeii de 62 de ani, respectiv medici și eventuali alți pacienți prezenți în același salon, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Bistrița au declarat că femeia a fost suspectată la început de encefalită, dar că i s-a făcut suplimentar un test pentru gripă.

”Pe acest caz particular din Terapie, întrucât a fost suspiciune de encefalită de la început, oricum personalul de acolo a intrat îmbrăcat corespunzător, conform protocoalelor. Au respectat precauțiile standard, precauțiile suplimentare, au intrat echipați corespunzător, au igienizat corespunzător. Nu sunt considerați contacți pentru că au respectat aceste proceduri. În cazul în care se confirmă suspiciunea de coronavirus, spitalul va fi informat de către DSP ce măsuri complete trebuie să ia. Pacienta a fost de la bun început izolată, nu au mai fost prezenți în salon alți pacienți, fiind vorba de encefalită – o boală infecto-contagioasă. Testul de gripă a fost făcut preventiv”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, Camelia Strungari, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

În momentul de față, în Bistrița-Năsăud, pe lângă cei 3 pacienți internați în spital, mai există alte 8 persoane se află în carantină. Tuturor acestor persoane li s-au recoltat probe și se așteaptă rezultatele. De asemenea, alte 90 de persoane se află în izolare la domiciliu.

1 COMENTARIU

 1. NU VA MAI FORMULARIZATI DE POMANA, pe la granitze, ptr CA ” OMUL ” O SA DECLARE CA :
  – NU ESTE DOCTOR SA STIE DACA-I SAU NU BOLNAV ;
  – IN MOMENTUL CAND A DEPUS DECLARATIE, NU AVEA SIMTOME DE IMBOLNAVIRE ;
  – SI CA S-A IMBOLNAVIT, DUPA AIA …
  si atunci nu i se poate retine ” omului ” falsul in declaratii .
  Mai bine faceti ce a zis domnul Basescu ptr ca d.lui se pricepe foarte bine …
  – inchideti granitele complet,
  – rechizitionati toate locurile de cazare din zona granitelor
  – si absolut toata lumea care vrea sa intre in tzara sa stea obligatoriu 14 zile in carantina , sub paza militara si abia dupa aceia sa poata intra in tzara ,
  – iar cine nu vrea sa fie expulzat afara, sa se duca de unde a venit .
  Maaaa…. pricepeti ca-i baiul ” BAI MARE ” de tot si nu-i de joaca cu asta !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here