Trei mandate de executare a pedepsei închisorii au fost puse în aplicare, miercuri, de poliţiştii din Bistriţa-Năsăud, după ce sentinţele de condamnare a trei bărbaţi inculpaţi in dosare penale au rămas defintive.

Cei trei au fost încarcerați în Penitenciarul Bistrița.

 

Potrivit unui comunicat al IPJ BN, la data de 22 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Năsăud, împotriva unui tânăr, de 21 ani, din Rebrișoara.

Tânărul a fost condamnat la 2 ani și 10 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.

 

Mai precis este vorba despre Sergiu Alin Seni, cel care în dimineaţa de 10 septembrie 2014 a produs un accident grav de circulaţie în faţa Spitalului Orăşenesc Năsăud, pe fondul vitezei excesive. Maşina condusă de Sergiu Alin Seni, pe atunci în vârstă de doar 19 ani, s-a izbit frontal de o alta, condusă de Daniel Dragotă din Leşu, care venea din sens opus. În aceasta din urmă se aflau patru persoane. Din cauza impactului extrem de puternic, Clement Strugar, pasager în maşina condusă de Daniel Dragotă, aflat pe scaunul din dreapta spate, a fost proiectat în afară, lovindu-se puternic cu capul de trotuar. În urma impactului, Strugar a intrat în comă, acesta decedând trei zile mai târziu, într-o clinică de neurologie din Cluj-Napoca. Restul persoanelor din maşina condusă de Dragotă au scăpat cu răni uşoare.

Rănit grav a fost  şi Sergiu Ali Seni, care a ajuns la spital în comă indusă, şi a fost diagnosticat cu multiple fracturi.

Tânărul rebrişorean a fost trimis în judecată în aprilie 2016 pentru ucidere din culpă, la Judecătoria Năsăud. Magistraţii năsăudeni au pronunţat prima sentinţă în martie anul acesta, condamnându-l pe Sergiu Alin Seni la 2 ani şi 10 luni de închisoare, dar şi la despăgubiri enorme în valoare de 5,9 milioane euro şi peste 190.000 lei, la care se mai adaugă încă circa 11.000 lei cheltuieli de spitalizare, despăgubiri care urmau să fie plătite de societatea de asigurare Euroins Asigurare Reasigurare S.A, dar ci peste 23.000 lei cheltuieli de judecată.

În baza art. 192 alin. 1 şi 2 Cod penal cu reţinerea prevederilor art. 396 alin.10 Cod procedură penală, dispune condamnarea inculpatului SENI SERGIU ALIN pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, la o pedeapsă de 2 ani închisoare (victimă Strugari Chelement). În baza art. 196 alin 1 Cod penal cu reţinerea art. 396 alin.10 Cod procedură penală, dispune condamnarea aceluiaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, la o pedeapsă de 6 luni închisoare (persoană vătămată Dragotă Daniel). În baza art. 336 alin. 1 Cod penal cu reţinerea art. 396 alin.10 Cod procedură penală, dispune condamnarea aceluiaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, la o pedeapsă de 2 ani închisoare. În baza art. 38 alin. 1 Cod penal, constată că cele trei infracţiuni au fost săvârşite de inculpat în concurs. În baza art. 39 alin. 1 lit. b) Cod penal, contopeşte pedepsele dispuse pentru inculpat, stabilind pedeapsa rezultantă la 2 ani şi 10 luni închisoare, prin adăugarea la pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare a sporului de 10 luni închisoare, reprezentând o treime din suma celorlalte două pedepse. Dispune emiterea mandatului de executare a pedepsei.

În baza art. 25 Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil, admite acţiunile civile formulate de părţile civile Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cu sediul în str. Gen. Grigore Bălan, nr. 43, jud. Bistriţa-Năsăud, şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca, str. Clinicilor, nr. 3-5, judeţul Cluj şi în consecinţă dispune obligarea persoanei responsabilă civilmente S.C. Euroins Asigurare Reasigurare S.A. cu sediul în Voluntari, ?oseaua Bucureşti Nord, nr. 10, Global Citi Business Park, judeţul Ilfov, la plata către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a sumei de 4.678 lei şi către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca a sumei de 6.391,43 lei, cu titlu de despăgubiri, reprezentând daune materiale.

În baza art. 25 Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil, admite în parte acţiunile civile formulate de părţile civile Dragotă Daniel, cu domiciliul în corn. Leşu, nr. 157, jud. Bistriţa-Năsăud, Strugari Lucreţia şi fiicele minore Strugari Elena Raluca şi Strugari Natalia Maria, domiciliate în comuna llva Mică, nr. 352 A, jud. Bistriţa-Năsăud şi Jarda Alina, domiciliată în oraşul Sângeorz-Băi, str. Vulturilor, nr. 18, jud. Bistriţa-Năsăud, în contradictoriu cu persoana responsabilă civilmente S.C. Euroins Asigurare Reasigurare S.A., şi în consecinţă dispune obligarea persoanei responsabilă civilmente la plata următoarelor sume:

– 20.000 lei şi 750.000 euro cu titlu despăgubiri, din care 20.000 lei reprezentând daune materiale şi 750.000 euro reprezentând daune morale, către partea civilă Strugari Lucreţia;

– 69.504 lei şi 1.000.000 euro cu titlu de despăgubiri, din care 69.504 lei reprezentând daune materiale şi 1.000.000 euro reprezentând daune morale, către partea civilă Strugari Elena Raluca;

– 104.256 lei şi 1.000.000 euro cu titlu de despăgubiri, din care 104.256 lei reprezentând daune materiale şi 1.000.000 euro reprezentând daune morale, către partea civilă Strugari Natalia Maria;

– 100.000 euro cu titlu de despăgubiri, reprezentând daune morale, către partea civilă Jarda Alina;

– 550.000 euro cu titlu de despăgubiri, din care 50.000 euro reprezentând daune materiale şi 500.000 euro reprezentând daune morale, către partea civilă Dragotă Daniel.

Respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Strugari Maxim, ca fiind neîntemeiată. În baza art. 20 alin. 7 Cod procedură penală respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă ALLIANZ-ŢIRIAC ASIGURĂRI SA, cu sediul în str. Căderea Bastiliei nr. 80-84, Bucureşti, ca fiind inadmisibilă.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală dispune obligarea inculpatul la plata sumei de 2.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art. 276 alin. 1 Cod procedură penală dispune obligarea inculpatului la plata sumei în cuantum total de 23.447 lei către persoanele vătămate – părţi civile Dragotă Daniel, Strugari Lucreţia, Strugari Elena Raluca, Strugari Natalia Maria şi Jarda Alina, adică, suma de 4.689,40 lei, pentru fiecare, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat şi cheltuieli efectuate cu derularea procesului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare„, este sentinţa pronunţată de magistraţii de la Judecătoria Năsăud.

Sentinţa a fost atacată în apel la Curtea de Apel Cluj, unde magistraţii au pronunţat verdictul final în urmă cu trei zile. Cuantumul pedepsei cu închisoarea a rămas acelaşi, 2 ani şi 10 luni, însă cuantmul despăgubirilor a fost redus foarte mult.

În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală admite apelurile declarate de către partea civilă D.D., de inculpatul S.S.şi de partea responsabilă civilmente SC E… A… – R… SA împotriva sentinţei penale nr. 42 din 31.03.2017 a Judecătoriei Năsăud, pe care o desfiinţează cu privire la încadrarea juridică a infracţiunii de vătămare corporală din culpă, la cuantumul şi la greşita obligare a inculpatului la plata către părţile civile a cheltuielilor de judecată la fond, precum şi la cuantumul daunelor materiale şi morale acordate părţilor civile şi, pronunţând o nouă hotărâre:

1. În temeiul art. 386 alin. 1 din Codul de procedură penală dispune schimbarea încadrării juridice a infracţiunii de vătămare corporală din culpă reţinută în sarcina inculpatului S.S. din cea prevăzută de art. 196 alin. 1 din Codul penal în cea prevăzută de art. 196 alin. 2 şi 3 din Codul penal.

2. Reduce cuantumul cheltuielilor de judecată stabilit de instanţa de fond către părţile civile D.D., S. L., S.E.R., S.N.M. şi J.A. de la suma de 23.447 lei la suma de 20.615 lei şi obligă partea responsabilă civilmente SC Euroins Asigurare Reasigurare S.A la plata acestora, înlăturând obligaţia inculpatului în acest sens.

3. Reduce cuantumul daunelor materiale acordate părţii civile S.L. de la suma de 20.000 lei la suma de 15.086,56 lei, celor acordate părţii civile D.D. de la suma de 50.000 euro la suma de 1.488,15 lei + 200 euro (echivalent în lei la data plăţii) şi înlătură obligarea părţii responsabile civilmente la plata daunelor materiale către părţile civile S.N.M. şi S.E.R.

4. Reduce cuantumul daunelor morale acordate părţii civile S.L. de la suma de 750.000 euro la suma de 100.000 euro (echivalent în lei la data plăţii), celor acordate părţilor civile S.N.M. şi S.E.R. de la suma de 1.000.000 euro pentru fiecare la suma de 100.000 euro pentru fiecare (echivalent în lei la data plăţii), a celor acordate părţii civile J.A. de la suma de 100.000 euro la suma de 15.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) şi a celor acordate părţii civile D.D. de la suma de 550.000 euro la suma de 80.000 euro (echivalent în lei la data plăţii).

II. În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală respinge ca nefondate apelurile declarate de SC A…-Ţ… A.. SA şi de părţile civile S.L., S.E.R., S.N.M. şi J.A. împotriva aceleiaşi sentinţe penale.

III. În temeiul art. 421 pct. 1 lit. a din Codul de procedură penală respinge ca inadmisibil apelul declarat de numitul S.M. împotriva aceleiaşi sentinţe penale.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate.

În temeiul art. 422 din Codul de procedură penală raportat la art. 276 alin. 4 şi 6 Codul de procedură penală raportat la art. 453 alin. 2 din Codul de procedură civilă obligă pe fiecare dintre părţile civile SC A…-Ţ… A… SA, S.L., S.E.R., S.N.M. şi J.A. la plata sumei de 200 lei reprezentând parte din cheltuielile judiciare efectuate în apel, restul cheltuielilor rămânând în sarcina statului.

Respinge ca nefondate cererile părţilor civile S.L., S.E.R., S.N.M., J.A.şi D.D. de obligare a părţii responsabile civilmente la plata cheltuielilor de judecată în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20 noiembrie„, este sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Cluj.

 

 

 

Tot pe data de 22 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare alte două mandate de executare a pedepsei închisorii, emise de Judecătoria Bistrița, respectiv Judecătoria Beclean, împotriva unui bărbat, de 53 ani, din Budacu se Sus și a unui bărbat, de 29 ani, din Chiuza.

Bărbatul de 53 ani a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de furt de arbori, iar cel de 29 ani a fost condamnat la 1 an și 10 luni pentru comiterea infracțiunii de ultraj„, precizează IPJ BN în comunicat..

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here