Actul care consfinţeşte coaliţia de guvernare formată de PSD şi PD-L a fost semnat şi parafat săptămâna trecută de liderii celor două partide, Mircea Geoană şi Emil Boc. Astfel, parteneriatul dintre social-democraţi şi democrat-liberali, mult dezbătut şi mult discutat, începe să fie transpus în practică de la cele mai înalte nivele şi terminând cu structurile locale.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, însă, această alianţă este departe de a deveni încă realitate.

Vorbe pe hârtie

Aflată la începutul crizei economice care a cuprins de o bună perioadă de timp mapamondul, România s-a procopsit acum cu o guvernare de stânga-dreapta, care constrânsă de situaţie, a înjghebat pe genunchi un plan anti-criză. Deşi situaţia impune măsuri şi programe pe măsură, din păcate, coaliţia de guvernare formată din PD-L şi PSD îşi propune să combată şi să atenueze efectele negative ale crizei economice şi financiare globale care se răsfrânge asupra ţării doar din vorbe. Programul de guvernare se bazează pe fraze de genul: “vom majora”, “vom asigura”, “vom garanta”, “vom dezvolta” sau “vom contrui”, fără să vină cu soluţii punctuale şi concrete. Astfel, de la 1 ianuarie 2009, salariului minim brut pe ţară garantat în plată va fi stabilit la valoarea de 600 lei, iar punctul de pensie va creşte până la 45% din salariul mediu brut prognozat pe economie, fără însă să fie menţionate şi resursele. De asemenea nu a fost uitată creşterea alocaţiilor pentru copii, protejarea locurilor de muncă, reducerea numărului de taxe, creşterea puterii de cumpărare, reforme în sănătate, dezvoltarea infrastructurii su relansarea turismului.

Stolojan, bomba politică

Theodor Stolojan a fost personajul politic cel mai mult promovat de democrat-liberali pentru funcţia de prim-ministru, încă de dinaintea începerii campaniei electorale. Preşedintele Traian Băsescu a reuşit chiar să semneze decretul pentru desemnarea acestuia ca prim-ministru, numai că pe ultima sută de metri, Theodor Stolojan a lansat bomba la Cotroceni prin anunţul său cu privire la renunţarea la această funcţie. Deşi nu a explicat din prima clipă motivul clar al renunţării pentru primul scaun al guvernului, trimiterea la cei doi lideri de partid care au semnat coaliţia pentru guvernareşi asumarea acestui fapt – Geoană şi Boc – Stolojan a lăsat să se înţeleagă faptul că s-a încercat a i se impune anumite aspecte, rămase la „secret” pentru românul obişnuit, şi care nu i-au convenit în ceea ce priveşte guvernarea ţării. Aşa că, preşedintele Băsescu a fost pentru a doua oară întristat de decizia lui dragă Stolo, chiar dacă de data aceasta nu i-au mai dat lacrimile ca acum patru ani.

Una mie, una ţie

În locul lui Theodor Stolojan a fost desemnat pentru funcţia de premier liderul PD-L şi mâna dreaptă a preşedintelui Băsescu, Emil Boc. La două zile după aceasta, PSd şi PD-L au ajuns la o înţelegere şi în ceea ce priveşte împărţirea ministerelor. Astfel, PD-L a luat Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Infrastructurii şi Transporturilor, Ministerul Economiei, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Turismului, Ministerul Tineretului şi Sportului, în timp ce PSD a obţinut Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Admnistraţiei şi Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Ministerul IMM-urilor şi mediului de afaceri. În plus, social-democraţii vor avea şi ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul şi postul de vicepremier, care va avea în coordonare Departamentul pentru Afaceri Europene şi va controla şi autorităţile de reglementare, adică mult-râvnitele agenţii guvernamentale. În ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, după toate probabilităţile portofoliul va fi ocupat de un independent.

Scântei în CJ BN

Potrivit înţelegerii dintre cele două partide, parteneriatul se va extinde şi la nivel teritorial până la cele mai mici structuri de partid. În concluzie, organizaţiile judeţene sau locale ale PSD şi PD-L vor fi nevoite să conlucreze şi să lase la o parte orgoliile personale. Numai că acest aspect este mai greu de pus în practică, cu atât mai mult cu cât amintirea campaniei electorale este încă proaspătă în memoria combatanţilor. În plus, după campania de la locale, alianţele formate la acest nivel vor fi date peste cap, excluzând acolo unde PSD s-a aliat cu PD-L.

O asemenea situaţie este şi cea existentă în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde social-democraţii s-au aliat, în cele mai multe cazuri, începând cu consiliul judeţean şi terminând cu cele locale, cu liberalii.
În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), steguleţul alb al păcii între PSD şi PD-L este departe de a fi ridicat. Aici tensiunea iscată între cele două partide, este încă la cote maxime, de partea social-democraţilor fiind şi liberalii şi care împreună au format deja o majoritate. Dacă războiul din CJ BN a început pe marginea alegerii celor doi vicepreşedinţi, acum ostilităţile sunt purtate din cauza a doi consilieri judeţeni aleşi pe listele PSD, Vasile Marc şi Vasile Negruşeri. Primul, cu puţin timp înainte de debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, a trecut în barca PD-L, fiind de altfel şi candidatul pentru un mandat de deputat în Colegiul 2. Drept consecinţă, a fost nevoit să demisoneze din funcţia deţinută în data de 8 octombrie. Vasile Negruşeri a rămas fără spijin politic şi exclus de liderii PSD din partid, în urma micii sale trădări dintr-o şedinţă extraordinară a CJ BN din luna noiembrie, în care a fost supus la vot proiectul care viza rectificarea de buget a judeţului. Deşi cei doi practic nu mai sunt consilieri judeţeni, aceştia au fost prezenţi la şedinţa extraordinară de săptămâna trecută. Consilerul judeţean social-democrat Daniel Suciu a depus şi un memoriu prin intermediul căruia solicită revocarea Hotărârii adoptate în cadrul şedinţei extraordinare din data de 19 noiembrie 2008. În opinia consilerilor judeţeani ai PSD ŞI PNL, votul lui Vasile Marc din 19 noiembrie este lovit de nulitate. În aceeaşi situaţie sunt şi voturile acordate de Marc şi Negruşeri în şedinţa din 15 decembrie. Pe lângă prezenţa celor doi la şedinţa de consiliu, un subiect puternic de dispută este direcţionarea banilor de la buget către unele primării bistriţene, iar fiecare dintre reprezentanţii celor trei partide din CJ BN trage jar la oala proprie.
Dacă situaţia din CJ BN va fi curând dezamorsată, este destul de greu de prezis. Cert este faptul că cei doi lideri judeţeni ai PD-L, Ioan Oltean, şi PSD – Radu Moldovan – sunt doar teoretic, deocamdată, parteneri, cu atât mai mult cu cât în timpul campaniei electorale înverşunarea a fost mare şi de o parte şi de alta.În plus, Radu Moldovan a declarat că nu poate să nu ţină cont de partenerii săi de până acum, liberalii. Oltean, care a obţinut şefia grupului parlamentar al PD-L, s-a arătat şi el destul de reticent vizavi de coaliţia la nivel judeţean, aşteptând deocamdată ca lucrurile să se aşeze la nivel central.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.