Judecătoria Năsăud a motivat sentința pronunțată în dosarul lui Traian Ogâgău, de anulare a renunțării aplicării pedepsei. Între timp, Ogâgău își pregătește terenul pentru a conduce din umbră administrația locală din Sângeorz Băi. Vârful de lance în lupta sa este nimeni altul decât propriul cumnat: Călin Bota. Nimeni altcineva , în ochii lui Ogâgău, nu este mai vrednic pentru acest scaun decât Bota. Oare de ce???!!!

Reamintim că, în iunie 2020, în dosarul în care Traian Ogâgău a fost acuzat de conflict de interese, Curtea de Apel Cluj a desființat sentința pronunțată de Judecătoria Năsăud, prin care edilul sângeorzean a fost condamnat la un an de închisoare cu amânare, după ce cu doi ani înainte i-a închiriat tatălui său, fără aprobarea Consiliului Local, o suprafață de teren pentru a-și amplasa stupi de albine. Totodată, pe lângă condamnarea de un an de închisoare cu amânare, magistrații năsăudeni i-au interzis lui Traian Ogâgău dreptul de a fi ales în autorități publice sau în orice alte funcții publice și a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 3 ani.

La scurt timp, Traian Ogâgău a mai primit o condamnare la Judecătoria Năsăud, menținută de data aceasta de magistrații de la Curtea de Apel Cluj, la un an de închisoare cu suspendare pentru refuzul de prelevare de probe biologice, după un control al polițiștilor de la Rutieră, faptă comisă în noiembrie 2016.

Sentință finală: 1 an și 4 luni sub supraveghere

Deși în toamna lui 2020, a fost validat în funcția de primar al orașului Sângeorz Băi, situația viitoare a lui Traian Ogâgău era previzibilă, așa cum Gazeta de Bistrița a mai arătat și în alte rânduri. Iar acum instanța a confirmat ceea ce noi am scris anterior.

“Potrivit art. 82 din Codul penal, dacă în termen de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei, se descoperă că persoana față de care s-a luat această măsură săvârșise anterior rămânerii definitive a hotărârii o altă infracțiune, pentru care i s-a stabilit o pedeapsă chiar după expirarea acestui termen, renunțarea la aplicarea pedepsei se anulează și se stabilește pedeapsa pentru infracțiunea care a atras inițial renunțarea la aplicarea pedepsei, aplicându-se apoi, după caz, dispozițiile privitoare la concursul de infracțiunii, recidivă sau pluralitate intermediară.

În acest context, reținând faptul că inculpatul Traian Ogâgău a fost condamnat prin Sentința Penală nr.95/09.07.2020, pronunțată în dosar nr. 3685/265/2018, al Judecătoriei Năsăud definitivă prin Decizia Penală nr.1135/A/2020 a Curții de Apel Cluj, la data de 12.10.2020, la pedeapsa închisorii de 1 an, sunt întrunite condițiile prevăzute de dispozițiile art. 82 Cod Penal, impunându-se anularea renunțării la aplicarea pedepsei dispuse Decizia Penală nr.596/A/2020 pronunțată la data de 23.06.2020 de Curtea de Apel Cluj în dosarul penal nr. 3436/265/2018 al Judecătoriei Năsăud”, au scris magistrații de la Judecătoria Năsăud, în motivare.

Conform art. 581 alin. 2 din Codul de procedură penală, dacă se constată că sunt îndeplinite condițiile art. 82 alin. (3) din Codul penal, instanța, anulând renunțarea la aplicarea pedepsei, dispune condamnarea inculpatului pentru infracțiunea cu privire la care se renunțase la aplicarea pedepsei, stabilește pedeapsa pentru aceasta, aplicând apoi, după caz, dispozițiile cu privire la concursul de infracțiunii, recidivă sau pluralitate intermediară, iar la stabilirea pedepsei pentru infracțiunea cu privire la care se anulează renunțarea la aplicarea pedepsei, instanța va avea în vedere exclusiv criteriile de individualizare și circumstanțele din cauza în care s-a pronunțat inițial soluția de renunțare la aplicarea pedepsei. (…)

În consecință în temeiul dispozițiilor art.581 ind.1 alin. 1 Cod procedură penală, raportat la art. 82 alin. 3 din Codul penal, instanța va anula renunțarea la aplicarea pedepsei dispusă prin Decizia Penală nr.596/A/2020 pronunțată la data de 23.06.2020 de Curtea de Apel Cluj în dosarul penal nr. 3436/265/2018 al Judecătoriei Năsăud, față de inculpatul Ogâgău Traian (…), raportat la săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prev. de art. 301 alin. 1 din C.pen. (faptă comisă la data de 28.03.2018), și pe cale de consecință în temeiul art. 581 ind.1 alin.2 și 3 Cod procedură penală raportat la art. 301 alin.1 Cod penal și art.396 alin. 1 și 2 Cod procedură penală va condamna pe inculpat la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prev. de art. 301 alin. 1 din C.pen.

Reținând că aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice,), pe o durată de 3 ani, este obligatorie potrivit art.301 alin.1 din Codul penal, instanța va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică; dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, pe o durată de 3 ani, cu aplicarea în baza art. 65 aln.1 a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod Penal (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat). (…)

De asemenea potrivit art. 97 alin.1 Cod Penal, dacă pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârșise o infracțiune până la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus suspendarea, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, suspendarea se anulează, aplicându-se, după caz, dispozițiile privitoare la concursul de infracțiuni, recidivă sau pluralitate intermediară. Text legal în acord cu care instanța va dispune anularea suspendării executării pedepsei sub supraveghere dispusă față de inculpatulOgâgău Traian prin Sentința Penală nr.95/09.07.2020, pronunțată în dosar nr. 3685/265/2018, al Judecătoriei Năsăud definitivă prin Decizia Penală nr.1135/A/2020 a Curții de Apel Cluj, la data de 12.10.2020, intimatul Ogâgău Traianprivind pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă prev. și ped. de art.337Cod Penal,(comisă la data de 27.11.2016.)

Faptele fiind în concurs real, potrivit art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, art.45 alin.1 și 5 Cod Penal, pedepsele aplicate intimatului se vor contopi, prin urmare inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare, la care se adaugă 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv 4 luni închisoare (1/3 din 12 luni), urmând să execute pedeapsa rezultantă de 1 an și 4 luni închisoare, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică; dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice), pe o durată de 3 ani,și a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod Penal (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat)” se arată în motivarea Judecătoriei Năsăud.

Fiindcă e “băiat bun”, instanța a decis că pedeapsa poate fi executată fără privare de libertate, și e suficientă supravegherea conduitei lui.

Potrivit legii, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică,; dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice), pe o durată de 3 ani,se va executa de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

Își vrea musai CUMNATUL primar interimar

Inițial, Traian Ogâgău a contestat hotărârea instanței năsăudene la Curtea de Apel Cluj, însă potrivit informațiilor noastre a renunțat la calea de atac. Probabil deoarece și-a dat seama că nu mai are nicio șansă să câștige, fiindcă într-o atare situație legea e foarte clară. Acesta nu este însă singurul motiv, fiindcă Traian Ogâgău își pregătește “moștenitorul” la scaunul de primar, fie el și interimar până la organizarea unei noi runde de alegeri locale la nivelul orașului pentru această funcție.

După ce la începutul acestei luni Ogâgău anunța amărât că se retrage singur din funcție, asta doar la nivel verbal, nu și scriptic, a demarat mișcările pentru alegerea succesorului său din sânul consilierilor locali PNL. Și pe cine credeți că susține cu ardoare Traian Ogâgău ca fiind cel mai bun dintre cei buni? Pe Călin Bota, nimeni altul decât cumnatul său – soțul surorii lui Traian Ogâgău și în a cărui casă, potrivit informațiilor noastre, locuiește încă primarul de Sângeorz Băi.

În acest context, o declarație a lui Traian Ogâgău pare ciudată și lasă să se înțeleagă că, totuși, el nu vrea să lase din mână cu una cu două frâiele funcției de primar, chit că oficial la cârmă este o altă persoană pe post de interimar. Drept urmare, trage cu dinții ca în funcția de primar interimar să ajungă Călin Bota, cumnatul său.

“Vreau să las lucrurile cât mai clare pentru proiectele viitoare și îi voi sta la dispoziție viitorului primar interimar cu orice și ori de câte ori voi fi solicitat pentru ca lucrurile să meargă bine înainte, dacă se dorește”, a scris pe pagina sa de Facebook, Traian Ogâgău, la doar 4 zile după ce Judecătoria Năsăud a pronunțat, în defavoarea sa, ultima sentință.

Numai că nu toți consilierii liberali susțin ideea lui Traian Ogâgău, astfel că acesta a ajuns să facă scandal public pe această temă și să ceară lui Ioan Turc, liderul PNL BN, să intervină și să îi aducă la ordine pe cei 3 rebeli, ba chiar le-a cerut și demisia, pentru ca Bota, cumnatul său, să ajungă primar interimar, fiindcă, spun sursele noastre, Ogâgău vrea să ajungă consilierul personal al acestuia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.