Traian Larionesi, la al treilea dosar penal, a rămas fără arme şi permis de vânătoare

447

Traian Larionesi, proprietarul unui domeniu de vânătoare imens de 510 km2, a rămas fără cele 10 arme şi pemis de vânătoare. Unul dintre cei mai mari vânători ai Bistriţei, cu trofee adunate chiar şi în Africa sau Alaska, a rămas fără cea mai mare pasiune, din cauza numeroaselor sale probleme legale. La o zi după arestarea “camaradului” său de vânătoare, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, poliţiştii i-au confiscate armele. A rămas fără protecţie. Oricum, Larionesi este deja la al treilea dosar penal, de această dată instrumentat de Tribunalul Cluj.

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţea(IPJ) Bistriţa-Năsăud i-a transmis pe 26.11.2014 lui Traian Larionesi că trebuie să îşi predea armele pentru că şi le-a ţinut la Asociaţia Cinegetică „Ursul Brun” în loc de propriul domiciliu. Această acţiune a fost întreprinsă în urma percheziţiilor efectuate pe 24.11.2014 la firma lui Larionesi, Frasinul. Cercetările poliţiştilor sunt efectuate în cadrul dosarului penal 5996/117/2014. Pe 24.11.2014 a fost arestat şi Mureşan Ioan Ovidiu, la vremea respectivă şef al IPJ BN şi prieten apropriat al lui Larionesi, conform mai multor surse.

 

Larionesi faţă în faţă cu permisul de armă suspendat

„Urmare a acestei constatări, faţă de reclamant s-a luat şi măsura anulării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor letale, aşa cum rezultă din actul administrativ atacat de reclamant”, se arată într-o adresă oficială a IPJ BN. Numai că Larionesi a confiscat acest act printr-un proces, aflat pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

„La sediul Asociaţiei Cinegetice „Ursul Brun” situat în loc Anieş, nr. 32b, asociaţia deţine un birou, compus din una cameră(n.r. nu am vrut să îi corectăm planul de pază al lui Larionesi care pare ungur la prima vedere), conform contractului de comodat din 20.05.2009, încheiat între SC Frasinul şi Asociaţia Cinegetică Ursul Brun, birou în care asociaţia îşi desfăşoară activităţile specifice şi unde îşi păstrează armamentul de serviciu”, se arată în planul de pază aprobat de IPJ.

 

Dosarul penal al lui Larionesi, disjuns din IPJGATE

Traian Larionesi este vizat de procurorii DNA în numeroase dosare. Organele legii au confirmat că în cadrul cauzei sale s-a început în primă instanță urmărirea penală in rem. Cu toate că procurorii DNA au primit o mărturie savuroasă a lui Traian Larionesi, în care acesta își mărturisea faptele, el a fost audiat doar în calitate de martor, arătam anterior. În cazul în care procurorii DNA Cluj vor dori să îi schimbe calitatea procesuală a lui Traian Larionesi vor trebui să îl audieze din nou.

Gazeta de Bistrița este ziarul care v-a relatat de-a lungul timpului mai multe fapte la limita legii făcute de baronul lemnului, Traian Larionesi. Cu toate că relațiile strânse ale ”tăietorului de lemne” cu Ioan Ovidiu Mureșan, fostul șef al IPJ BN-momentan arestat preventiv și trimis în judecată pentru fapte de corupție, Roberto Hasnăș, fostul șef al Poliției Rutiere, erau cunoscute anchetatorilor, aceștia nu au strâns suficiente probe până la trimiterea în judecată. Suntem curioși dacă acest dosar va ajunge vreodată în instanță sau se va ”pierde” pe dulapurile Parchetului precum mai toate cauzele disjunse.

”La solicitarea dvs. din data de 05 martie 2015, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

În dosarul la care faceți referire, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus, pe lângă trimiterea în judecată a mai multor inculpați (comunicat nr. 296/VIII/3 din 16 februarie 2015) și disjungerea cauzei față de alte persoane în vederea continuării cercetărilor într-un dosar penal separat, sub aspectul posibilei comiteri a unor fapte de natură penală.

În acest moment, persoana despre care solicitați informații(n.r. Traian Larionesi) nu are calitate procesuală, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă („in rem”).

Alte informații nu vă putem oferi, în conformitate cu prevederile art.12, lit. e) din legea 544/2001”, arată procurorii DNA într-un răspuns oferit la solicitarea Gazeta de Bistrița.

 

Alt dosar penal de care a scăpat Larionesi

Tăietorul de lemne Traian Larionesi i-ar fi oferit mită lui Gheorghe Ivan, directorul Direcției Silvice din Bistrița-Năsăud, potrivit procurorilor DNA. El este implicat si in dosarul capilor IPJ BN, unde și-a recunoscut traficul de influență față de polițiști, dar nu a pățit nimic.

Directorul general al Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Ivan, vizat de percheziţiile efectuate joi de procurorii DNA, este suspectat că a primit foloase necuvenite în schimbul susţinerii intereselor unor firme din domeniul exploatărilor forestiere, au declarat surse judiciare.

Șpaga s-ar fi dat prin intermediul unei firme a fiului lui Gheorghe Ivan. Larionesi i-ar fi dat chiar și partide de vânătoare șefului de la Direcția Silvică.

Potrivit surselor judiciare citate de stiripesurse.ro, cea mai mare parte a masei lemnoase a fost exploatată prin intermediul agenţilor economici cu care Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud avea contracte de exploatare forestieră. Gheorghe Ivan ar fi acordat sprijin firmelor respective, inclusiv prin intervenţii la nivelul factorilor de decizie din cadrul Romsilva şi al direcţiilor silvice, pentru a beneficia de condiţii preferenţiale de exploatare a materialului lemnos.

Escapade vânătorești în locuri exotice

În ultimii ani, Traian Larionesi pare să se fi plictisit de partidele de vânătoare de pe meleaguri românești, astfel că își încearcă abilitățile și în locații exotice și exclusiviste. Afaceristul a scos din buzunare câteva mii bune de euro pentru a vâna în Alaska.

„Aveam doar arma și câteva obiecte, o salopetă pentru ploaie până la brâu și semnalul la telefon era inexistent. Am prins acest elan în a noua zi în pustietate. Sunt puțini în Europa care au așa ceva”, declara în iulie omul de afaceri Traian Larionesi la evenimentul „Vânătoare la Ceaun”, unde și-a prezentat trofeul.

Elanul care a fost capturat în Alaska și tot acolo recondiționat nu este singurul trofeu cu care se mândrește Larionesi. Sediul asociației „Ursul Brun” din Maieru poate concura cu orice asociație din Europa la numărul și raritatea trofeelor. Astfel, pe pereții sediului asociației se „odihnesc” 20 de antilope, zebre, cerbi, colecția urmând să fie completată cu un leu, capturat tocmai în Africa de Sud.

În doar un singur an, Traian Larionesi a făcut două astfel de escapade, una în Africa de Sud, iar alta în Alaska. Întrebat cât costă o astfel de excursie, omul de afaceri răspunde senin: „Costă ceva, dar o singură viață avem”.

Lăsând la o parte costurile excursiilor în aceste locuri exotice, doar depozitarea și împăierea acestor animale costă câteva mii de euro, asta pentru că pot fi făcute de cele mai multe ori doar în țările în care au fost capturate. Pe piața europeană, un cap de elan împăiat costă de la 2.800 de euro în sus, în timp ce prețul unui leu pornește de la 3.000 de euro și poate trece de 10.000 de euro, în funcție de exemplar. Antilopele sunt nițel mai ieftine, prețul lor pornind de la 400 de euro. Având în vedere faptul că Traian Larionesi se laudă cu nu mai puțin de 20 de antilope și prețul acestora este semnificativ.

 

Ce cuprinde Asociaţia Cinegetică Ursul Brun

  • Fondul cinegetic Cormaiu -15.145 ha
  • Fondul cinegetic Anieş nr. 14- 14.315 ha
  • Fondul cinegetic Măgheruş nr. 21 -9.653 ha
  • Fondul cinegetic Budacu nr. 27 -13.282 ha

2 COMENTARII

  1. trei dosare penale si se plimba bine mersi ..cine face legile in tara asta ,acesti smecheri plini de bani !?? rusine noua ca acceptam si rusine celor ce ne conduceti ca legile sunt pentru cei ce fura o gaina de foame ,pentru astia nu sunt legi

  2. Ma fetita care comentezi aceste minciuni scrise de niste gazetari care vin la santaj te-ai intrebat vreodata daca aceste citate sunt adevarate sau te dai cu parerea ca proasta?omul asta nu are nici un dosar penal , pentru cultura ta decat a fost citat ca martor iar gazetari pentru ca nu le da bani scriu tot felu de minciuni ca sa il determine sa mearga la ei sa le dea bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here