Nu s-au respectat protocoalele și metodologia: este concluzia Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud în cazul focarului de Covid-19 de la centrul de vârstnici de la Cușma. 21 de bătrâni și 3 angajați s-au infectat, iar pe 7 i-a băgat în mormânt virusul și urmările sale. Printre greșelile făcute de către personalul centrului se numără ignorarea testărilor periodice, precum și lipsa demersurilor pentru vaccinarea beneficiarilor.

În ciuda faptului că bătrânii se numără printre persoanele cele mai vulnerabile în fața Covid-19, cei care administrează cămine pentru vârstnici par să ignore total protocoalele, metodologiile și recomandările în aceste cazuri. Așa s-a întâmplat și la centrul pentru vârstnici de la Cușma, administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă, ce ține de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

24 de persoane de la centrul de la Cușma s-au infectat: este vorba despre 3 angajați și 21 de beneficiari. Șase dintre bătrâni au fost băgați în mormânt de Covid-19. Centrul are 18 angajați și 38 de beneficiari.

Culmea, totul a pornit de la o angajată, care a și mințit Direcția de Sănătate Publică, în timpul anchetei epidemiologice. Când a fost depistată, îngrijitoarea de curățenie respectivă a spus că nu a fost la centru de o săptămână, autoizolându-se la domiciliu:

„A fost primul caz: o îngrijitoare de curățenie care a fost pozitivă acolo. Atunci când s-a făcut ancheta, declarația ei a fost că ea n-a fost în ultima săptămână deloc la centru, pentru că s-a autoizolat la domiciliu”, a precizat Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

DSP a aflat întâmplător despre focar…

Culmea, deși aveau cazuri pozitive de Covid, cei de la centru nu au considerat necesar să anunțe și Direcția de Sănătate Publică. Mai mult, se pare că focarul de la Cușma a fost ascuns intenționat: beneficiarii au fost duși la spital pe rând cu ambulanțele, iar unii s-au tratat în centru.

„Din păcate cred că a fost și o problemă de comunicare, pentru că ei au chemat ambulanța, au mers la spital, au făcut terapie în centru, fără să anunțe absolut nimic. Mergând la spital, noi nu ne-am dat seama că este vorba despre cei din centru de la Cușma și că este un focar acolo. După câteva zile ne-am trezit cu 16 cazuri, în urma testării periodice, pe care oricum trebuiau să o facă mult mai repede”, mai spune Andrițoiu.

Practic, personalul centrului nu a anunțat că are persoane infectate cu Covid și nici nu au făcut testarea periodică obligatorie. Personalul s-a testat și el cu întârziere, însă beneficiarii nu prea… Potrivit directorului DSP Anca Andrițoiu, bătrânii s-au săturat să fie testați o dată pe lună, mai ales că mulți dintre ei aveau și probleme neurologice și psihice, iar această recoltare le creea neplăceri.

Centrul a fost amendat cu 10.000 de lei, pentru nerespectarea metodologiei și a protocoalelor: „N-au testat, ei trebuiau să testeze în continuare beneficiarii o dată pe lună, iar personalul la două săptămâni. Personalul s-a testat, dar pe beneficiari nu i-au testat, pentru că, spun ei, beneficiarii se opun și nu mai vor să fie testați”, completează directorul DSP.

Culmea, angajații centrului s-au vaccinat împotriva Covid-19, însă pentru beneficiari n-au făcut demersurile necesare pentru a se vaccina, în ciuda faptului că este vorba despre cea mai vulnerabilă grupă de vârstă. Directorul DSP spune că nu existau acordurile necesare pentru vaccinarea beneficiarilor. Implicit niciuna dintre cele 7 persoane decedate n-a avut o șansă în fața virusului, nebeneficiind de vaccin.

Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice „Sfinții Ioachim și Ana” Cușma a fost înființat în anul 2014 și are 40 de locuri. Acesta funcționează ca serviciu social rezidențial pentru persoane vârstnice, oferind găzduire pe perioadă nedeterminată, servicii de asigurare a hranei și suplimentelor nutritive, servicii de îngrijire social-medicală, socializare și petrecerea timpului liber, servicii de recuperare și reabilitare, kinetoterapie, consiliere spirituală și consiliere psihologică.

Clădirea a fost ridicată în baza unui proiect european realizat de către Primăria Livezile. Aceasta are un etaj și 20 de camere, cu câte două paturi. Camerele sunt dotate cu baie proprie și televizor. De asemenea, clădirea mai are o sală de club, una de recuperare și întreținere fizică, sală de mese și cabinet medical.

Al doilea centru al asociației Bisericii Ortodoxe cu focar de Covid

Acesta este al doilea centru administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă cu focar de Covid-19. În vara anului trecut, 24 de persoane de la Centrul Rezidențial pentru Vârsnici „Sfinții Zaharia și Elisabeta” din Maieru au fost infectate cu Covid-19. Cinci dintre ele au decedat.

Cele mai multe persoane infectate au fost în rândul beneficiarilor, însă s-au infectat și infirmiere și bucătăreasa centrului. Practic, doar trei persoane din tot centrul au avut rezultate negative la testarea pentru Covid-19.

Mai bine de 20 de persoane depistate pozitiv au ajuns în spital, în urma complicațiilor date de virus.

Centrul de la Maieru a fost realizat  în anul 2015, în urma unui proiect pe fonduri europene. Asociația Filantropia Ortodoxă a fost partener în proiect, alături de Primăria Maieru.

Acesta poate găzdui 24 de bătrâni. Ca și în cazul centrului de la Cușma, acesta are două paturi în cameră. Fiecare cameră este dotată cu televizor și baie proprie. De asemenea, centrul are și o sală de club, sală de recuperare și întreținere fizică, sală de mese, cabinet medical și spațiu exterior pentru recreere.

Acestea nu sunt singurele centre administrate de biserici care au avut parte de focare de Covid. De un focar de Covid nu a scăpat nici măcar centrul privat de îngrijire a vârstnicilor din Beclean administrat de Centrul Fundației „Bethesda” – Floricica”.

În luna decembrie a anului trecut, 28 de persoane au fost confirmate pozitiv cu Covid-19. 20 dintre persoanele infectate erau beneficiari, iar ceilalți 8 angajați ai centrului. Și în acest caz virusul a fost adus din exterior, cel mai probabil de un angajat al centrului.

În total, centrul are 64 de persoane internate și peste 30 de angajați. Întrucât cei infectați au afecțiuni neuropsihice și sunt dependenți total de asistență medicală s-a luat decizia atunci ca cei depistați pozitiv să fie tratați în centru.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.