Flagelul traficului și consumului de droguri este foarte prezent printre tinerii din Bistrița-Năsăud. O dovedesc numeroasele dosare în care sunt inculpate persoane de până în 30 de ani sub astfel de acuzații, aflate pe rolul instanțelor și probabil la fel de multe aflate încă în ancheta procurorilor DIICOT. Cele mai folosite substanțe interzise sunt, evident, cele mai la îndemână din punct de vedere al prețului: cannabis, ecstasy ori sare de baie.

Unii dintre cei inculpați și trimiși în judecată de DIICOT își recunosc vinovăția și primesc pedepse cu suspendare, însă nu e o regulă. Alții însă ajung pentru ani buni după gratii.

A vândut o țigară unei colege care mai apoi a ajuns la spital

Unul din aceste dosare a ajuns pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud a avut ca personaj principal un tânăr din Teaca, pe care îl vom numi Ionel, minor la data faptelor (în vârstă de 17 ani), care a fost cercetat și trimis în judecată pentru trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc, cu încheierea unui acord e recunoaștere a vinovăției, în aprilie anul acesta. Instanța a admis acordul, astfel că tânărul s-a ales măsura educativă a asistării zilnice pentru o perioadă de 4 luni.

Ce s-a întâmplat mai exact până ca adolescentul să ajungă pe mâna procurorilor DIICOT?

Potrivit încheierii penale a instanței, la finele anului trecut, în timp ce se afla la școală, mai precis la liceul din Teaca, a vândut o țigaretă de cannabis unei eleve din aceeași școală. Respectiva adolescentă știa că Ionel are pentru consum propriu țigarete cu cannabis, astfel că i-a cerut una, bineînțeles contracost. După ce a tras câteva fumuri, fetei i s-a făcut rău și a ajuns la spital, în Bistrița. Acolo medicii au descoperit și cauza care a generat starea de rău a fetei: țigara de cannabis.

“La data de 25.09.2020, în timp ce se afla în incinta liceului din Teaca și cunoscând faptul că inculpatul A.A. (n. r. – Ionel) avea de obicei asupra sa țigarete cu cannabis, minora M.M. i-a cerut acestuia ”ceva de fumat” pentru suma de un leu, vizând după aprecierea inculpatului o țigaretă confecționată în amestec tutun cu cannabis.

M.M. a consumat din țigareta care emana miros înțepător, specific de cannabis cunoscând conținutul acesteia, după care i s-a făcut rău și a leșinat. Colegele minorei M.M., venite să-i acorde ajutor, C.C. și D.D., au întrebat-o pe minoră dacă a fumat ”iarbă”.

Suspecta minoră M.M. a fost internată la SJU Bistrița – Secția Psihiatrie cu diagnosticul ”intoxicație cu substanță necunoscută”, iar urmare a analizelor efectuate în cadrul unității medicale, rezultă că din probele ridicate pentru analiză a fost depistat THC – tetrahidriocannabinol”, a arătat instanța de la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Inclus într-un program de consiliere

Ionel a fost inclus într-un program de asistență zilnică, la recomandarea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița – Năsăud, precum și a consilierului din cadrul Serviciului de Probațiune din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud, pentru o perioadă de 6 luni. 

În referatul de evaluare a tânărului, întocmit de consilierul de probațiune și depus la dosarul cauzei, se arată că acesta dispune de resurse interne și externe care să asigure premisele prevenirii comportamentului infracțional.

„Prin referat s-a apreciat ca suficientă o măsură educativă neprivativă de libertate, a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni, cu obligația prezentării la sediul serviciului de probațiune, ar putea fi de natură a contribui la însușirea și menținerea unui comportament prosocial.

Instanța apreciază de asemenea măsura educativă cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror și inculpat ca fiind suficientă pentru atingerea scopului și îndeplinirea funcțiilor de constrângere, de reeducare și de exemplaritate ale pedepsei.

Reținem că în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, măsura educativă la care s-a ajuns prin acord precum și conținutul concret al acesteia este suficientă pentru îndreptarea minorului, este de natură a respecta interesul superior al acestuia, este proporțională și ține cont de vârsta, sănătatea mintală și fizică, de dezvoltarea, capacitățile și circumstanțele personale.

Acordul de vinovăție îndeplinește cerințele art. 482 C. proc. pen., conținând mențiuni cu privire la data și locul încheierii, numele, prenumele și calitatea celor între care s-au încheiat, datele prevăzute la art.107 alin. 1 cu privire la inculpat, descrierea faptei, încadrarea juridică și sancțiunea prevăzută de lege, probele și mijloacele de probă, declarația expresă a inculpatului prin care a recunoscut comiterea faptei și a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, felul, cuantumul și modalitatea de executare, precum și semnăturile procurorului, inculpatului, reprezentantului legal și avocatului”, se menționează în documentul instanței.

Țigara fumată în mașină i-a dus în plasa procurorilor

Un alt tânăr din Sângeorz Băi, pe care îl vom numi Petre, s-a ales anul trecut cu o condamnare de 1 an și 5 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri și deținere de droguri pentru consum propriu. Și el a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT.

Când a căzut în plasa procurorilor, într-o noapte de la începutul lunii iunie a anului trecut, tânărul abia împlinise 18 ani și se afla într-un autoturism cu alți patru amici, unul dintre aceștia aflându-se la volan. Au fost opriți de poliție, și cum șoferul a avut un comportament suspect, iar din autoturism ieșea un miros înțepător, oamenii legii au percheziționat mașina, dar și pe ocupații acesteia. Așa au descoperit drogurile, respectiv cannabis.

“Având în vedere comportamentul suspect al conducătorului auto, precum și existența în autoturism a unui miros intens înțepător, organele de poliție au efectuat un control amănunțit asupra autovehiculului dar și asupra persoanelor ocupante a acestuia, fiind ridicate următoarele bunuri și obiecte: un recipient din plastic cu capac galben ce conținea o substanță solidă de origine vegetală de culoare verzuie, descoperit într-un rucsac în portbagajul autoturismului, (…); o pungă din plastic de culoare portocaliu ce conține substanță vegetală de culoare verzuie, descoperită pe podeaua autoturismului sub scaunul conducătorului auto (…); o pungă din plastic de culoare portocaliu ce conține substanță vegetală de culoare verzuie, descoperită în portbagaj sub o jachetă (…); o râșniță din metal de culoare galbenă care prezintă depuneri, găsită în buzunarul din plastic al portierei stânga față (…); un cântar de mici dimensiuni de culoare gri deschis, găsit sub preșul din spatele scaunului stânga față (….); o punguță din plastic în țiplă de mici dimensiuni, găsită între consolă și scaunul dreapta față (…); o tăviță din plastic cu inscripția tach, identificată în torpedoul autoturismului (…); un pliculeț din plastic cu substanță solidă cristalină și un plic gol găsite asupra numitului A. A (n. r. – Petre), (…). Bunurile identificate mai sus au fost ridicate și sigilate”, se arată în încheierea penală a Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Unul cu suspendare, celălalt după gratii

Drogurile, circa 200 de grame, fuseseră cumpărate de șoferul autoturismului, la acel moment în vârstă de 24 de ani, din Feldru – pe care noi îl vom numi George -, cu o zi înainte de la o persoană care a rămas neidentificată. O parte din cantitate, ambalată într-o folie de plastic, George i-a dat-o lui Petre, acesta punând-o în mașină chiar sub scaunul șoferului. Tot atunci, George i-a dat lui Petre o altă cantitate de cannabis pentru a confecționa o țigaretă, pe cei au fumat-o toți cei cinci aflați în mașină. Numai că la scurt timp, au dat nas în nas cu un echipaj de poliție în Sângeorz Băi.

George a fost arestat preventiv, acuzat fiind de acuzat de trafic de droguri, deținere de droguri de risc pentru consum propriu, și conducerea unui vehicul sub influența drogurilor.

În timpul anchetei, procurorii au stabilit că acesta i-a vândut cannabis în câteva rânduri lui Petre. Nu a fost singura tranzacție, fiindcă și ceilalți amici aflați în autoturism au primit astfel de substanțe interzise de mai multe ori.

În final, așa cum am precizat mai sus, Petre a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare de 1 un și 5 luni și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Nu la fel de ieftin a scăpat George. Inițial, Tribunalul Bistrița-Năsăud l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, însă procurorii au atacat în apel sentința, la Curtea de Apel Cluj, unde judecătorii i-au majorat pedeapsa la 3 ani și 5 luni de închisoare cu executare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.