Saptamâna trecuta, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud, au identificat mai multe persoane de pe raza judetului, care racolau fete, unele dintre ele minore, pe care apoi le ofereau unor barbati, pentru a întretine raporturi sexuale cu acestia contra unor sume de bani.

Potrivit comunicatului de presa remis de Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN), s-a început urmarirea penala împotriva lui S.M.D. si G.M.F. Procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud au luat masura retinerii acestora timp de 24 de ore, pentru comiterea infractiunilor de trafic de minori si proxenetism.

Faptele sunt prevazute si pedepsite de articolul 13, aliniatele 1 si 3 din Legea nr. 678/2001 dar si de articolul 329, aliniatul 1 Cod Penal.

Cei doi au fost prezentati instantei de judecata cu propunerea de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile, propunere care a fost însusita de catre instanta.

Nasaudul, cuibusor de nebunii

Zona Nasaudului se pare ca este pe cale sa devina un fief al unor grupari de crima organizata, specializate în comiterea unor infractiuni. Nu cu mult timp în urma, politistii de la "crima organizata" aflati sub comanda comisarului-sef Alexandru Trif, în cooperare cu structuri de informatii specializate în investigarea "crimei organizate", sub coordonarea procurorilor de la DIICOT, Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud, au reusit destructurarea unui grup organizat, specializat în comiterea de infractiuni bancare, fals în înscrisuri sub semnatura privata, înselaciune cu consecinte deosebit de grave, prin obtinerea de credite bancare pe baza de documente false. Infractorii, într-o perioada de câteva luni, au reusit sa devalizeze Agentia BCR din Nasaud.

În paralel, ofiterii de la "crima organizata" si cei de la Serviciul Secret al MIRA, celebrul "doi si-un sfert", sub coordonarea procurorilor DIICOT, au mai avut o tinta – un grup organizat specializat pe comiterea infractiunilor de trafic de minori si proxenetism. Grupul în cauza, format din patru persoane, a reusit începând cu luna februarie 2008 sa racoleze un numar de circa 20 de tinere, din care unele minore, pe care contra cost le plasau unor doritori de placeri carnale. Cuibusorul de nebunii era plasat într-un apartament închiriat în Nasaud, unde dupa achitarea unei sume de bani, în functie de punga clentului, aveau loc întâlnirile amoroase.

Reteta de succes

Toata afacerea a demarat prin luna februarie, anul acesta, când un grup format din patru persoane, S.M.D, G.M.F, D.A.I si B.A.C, carora din motive lesne de înteles nu le dam numele complete, certate cu legea, au luat hotarârea sa puna "de-o afacere", care fara prea multe investitii si eforturi sa le aduca un profit considerabil. Zis si facut, baietii s-au pus pe treaba, si-au împartit sarcinile si responsabilitatile în cadrul grupului si au început sa sondeze piata, pentru a stabili daca mica lor "afacere" are sorti de izbânda. Concluzia a fost ca se pot apuca de treaba linistiti, deoarece economia de piata cere si un asemenea gen de servicii.

"Reteta de afaceri" a grupului infractional a fost una clasica – racolarea de tinere fara capatâi, scapate de sub controlul familiei, fara un loc de munca stabil sau cu locuri de munca platite cu salarii de mizerie, care sub promisiunea unor câstiguri generoase sa presteze servicii sexuale unor clienti, amatori de senzatii tari. Astfel, au fost racolate circa 20 de tinere, dintre care unele minore, din zona Nasaudului, Sângeorz-Bai, zona Ilvelor. Acestea erau plasate unor clienti care, la rândul lor, erau racolati din barurile si localurile nasaudene. De obicei, în asemenea gen de "afaceri" lucrurile merg bine pâna ce una din parti este nemultumita de câstigurile realizate. Daca la începutul "afacerii" lucrurile au mers bine din punctul de vedere a celor patru "întreprinzatori", pe parcurs lucrurile au început sa scârtie. Tinerele date la "produs" au început sa devina nemultumite de banii pe care îi primeau pentru serviciile prestate. Tensiunile dintre tinerele racolate si "pestii" lor, au început sa se acutizeze, au început sa apara diferite amenintari de o parte si de alta, mai voalate la început si mai directe la final.

Partidele de sex aveau loc într-un apartament din Nasaud, închiriat de grupul de infractori si transformat într-un adevarat cuibusor de nebunii. Preturile nu erau mari, în functie de clienti, de la câteva sute de lei, pâna la 1.000 lei pentru o noapte de "nebunii". Cei patru "întreprinzatori" s-au adaptat perfect economiei de piata, nu s-a mers pe perceperea unor sume mari de bani de la clientii, ci mai bine mai putini bani, dar de la mai multi clientii. Pe termen lung, strategia parea ca va funtiona fara probleme, câstigurile se anuntau mari daca nu intrau pe fir oamenii legii. Amatorii de sex pe bani s-au gasit cu nemiluita, acestia erau racolati din rândul unor oamenii de afaceri prosperi, dar nu numai. Era preferat oricine avea bani si era amator de o aventura de o noapte. Majoritatea întâlnirilor se faceau prin intermediul telefonului mobil. Dupa racolarea clientului si stabilirea pretului, o anumita tânara din grup, careia îi venea rândul, era convocata la apartametul închiriat, unde ulterior sosea si clientul. Totul se desfasura în liniste, cu discretie. Cum asemenea gen de afaceri nu au o viata prea lunga, ceea ce era de astepat sa se întâmple, s-a întâmplat.

Arestati pentru 29 de zile

Structurile specializate în investigarea acestui tip de infractiuni si cei de la "crima organizata" au plecat în investigarea cazului de la niste frânturi de informatii, care au dus în final la stabilirea dimensiunilor întregii "afaceri", identificarea componentilor grupului infractional, metode de actiune, modul în care erau racolate tinerele, clientii, locurile de întâlnire etc.

La momentul considerat oportun si când toata treaba a fost clara din punctul lor de vedere, documentata, procurorii DIICOT au trecut la anihilarea grupului de infractori. Au fost retinute doua persoane din nucleul grupului infractional, S.M.D si G.M.F, fata de care procurorii DIICOT au început urmarirea penala. Alti doi membri ai grupului, D.A.I si B.A.C, au disparut de la domiciliu, fiind dati în urmarire de procurorii DIICOT. Acuzatiile aduse acestora sunt deosebit de grave: constituirea unui grup organizat în vederea comiterii de infractiuni, trafic de minori si proxenetism, fapte prevazute si pedepsite de art.13., al.1si 3 din Legea nr.678/2002 si art.329, al.1 Cod Penal.

Initial, cei doi actori ai afacerii, S.M.D si G.M.F, au fost retinuti de procurori pe o perioada de 24 de ore. Ulterior, acestia au fost prezentati unei instante de judecata si au fost arestati preventiv pe o perioada de 29 de zile.

Pentru procurorii DIICOT, practice, greul de acum începe, sustinerea probatoriului se va face cu dificultate, deoarece multi dintre clientii, care s-au bucurat de placerile cumparate pe bani, vor prefera sa se ascunda în spatele tacerii. Multi nu vor sa se expuna, având familii. Dificultati vor fi întâmpinate si în ceea ce priveste marturiile tinerelor care au fost racolate si traficate, multe dintre acestea pe parcurs o sa-si schimbe declaratiile din cauza presiunilor de tot felul la care vor fi supuse din partea unor complici ramasi în libertate. O parte din treaba va fi rezolvata de avocati, iar în final va fi chiar o minune daca în acest caz, în care s-a investit atâta munca si fonduri, spectaculos prin rezultatul lui, procurorii vor obtine o condamnare. Justitia în România este chiar oarba.

Mihnea Rosenberg

2 COMENTARII

  1. fratilor mai cautati pt ca in n asaud ii traficul in floare camata si sex la puscarie cu ei salvatine copiii de acesti nemernici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.