La începutul lunii iulie a anului trecut, 10 bărbați și o femeie au fost duși în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bistrița-Năsăud sub acuzații de constituire de grup infracțional organizat și săvârșirea infracțiunii de efectuarea fără autorizație de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în urma a 27 de percheziții domiciliare efectuate de polițiști sub coordonarea procurorilor DIICOT Bistrița-Năsăud. Cinci bărbați au fost arestați preventiv, alți 4 au primit arest la domiciliu, iar un altul și femeia au fost puși sub control judiciar. Deocamdată, doi dintre inculpați au fost trimiși în judecată, ambele dosare trecând de camera preliminară.

Anul trecut, pe data de 2 iulie, un comunicat DIICOT arăta că în ziua respectivă au fost efectuate 27 de percheziții domiciliare pe raza județului Bistrița-Năsăud și județul Cluj, la persoane care comercializau substanțe psihoactive. Anchetatorii vorbeau de două grupări infracționale organizate care aveau astfel de îndeletniciri.

“În cauză s-a reținut faptul că, în cursul lunii februarie 2021, s-au constituit două grupuri infracționale organizate ce au desfășurat activități de comercializare de substanțe psihoactive, către consumatori de pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Cluj.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 426 de grame de substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv, 26 de grame de canabis, 16 pastile cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, dispozitive de mărunțit, cântare de înaltă precizie, precum și sumele de 23.000 de euro și 8.000 de lei.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 18 persoane”, se preciza la acea vreme într-un comunicat al DIICOT.

Deocamdată, doi dintre inculpați, ambii recidiviști, au fost trimiși în judecată în două dosare separate, unul în decembrie anul trecut, iar celălalt în februarie anul acesta.

Unul dintre cei doi inculpați este Giurgiu Laurențiu, din Nimigea, trimis în judecată în stare de arest preventiv, iar celălalt Otniel Bejan, din Galații Bistriței, acesta fiind inițial arestat la domiciliu, dar fiindcă vindea substanțe psihoactive de acasă, a fost dus după gratii. Deocamdată, vă vom prezenta faptele comise de bărbatul din Nimigea, urmând ca în ediția de săptămâna viitoare să ne oprim și asupra cazului lui Bejan.

De la consumator, la traficant

Procurorii DIICOT au pus ochii pe comercianții de substanțe interzise la începutul anului trecut și i-au ținut sub supraveghere, infiltrându-și evident oameni sub acoperire. Astfel, anchetatorii au stabilit că una dintre grupări se ocupa parcatic cu aprovizionarea de substanțe psihoactive, în special sare de baie, pe cea de a doua grupare, iar membrii acesteia vindeau mai departe consumatorilor.

Giurgiu, care a început să consume și el prin 2020 astfel de substanțe interzise, după care a început să și vândă.

“Pe parcurs pentru a reduce cheltuielile sale cu asemenea substanțe a început să vândă substanțe psihoactive la prețul de 100 lei/gram, cantități mai mici, iar la cantități mai mari asigura reduceri”, arată procurorii în rechizitoriu.

Câștiguri babane

Din vânzarea substanțelor interzise, Giurgiu a făcut bani frumoși.

“În vara anului 2020, la o petrecere organizată la o cabană din stațiunea Figa, la care au participat aproximativ 15 persoane, între care și martorul (…) inculpatul Giurgiu Laurențiu, zis «Lenți» a vândut participanților la petrecere cantitatea de minim 10 gr din drogul denumit sare de baie, obținând astfel suma de 1.000 lei

Inculpatul Giurgiu Laurențiu a fost în relații de prietenie cu inculpatul A.A.A. Întrucât acesta s-a arătat interesat de consumul unor asemenea substanțe, în perioada august – decembrie 2020, inculpatul Giurgiu Laurențiu, periodic, la intervale de o săptămână, în cel puțin 30 de împrejurări, în care se întâlneau în (…), i-a vândut inculpatului A.A.A., cantități de 3-4 grame de substanțe psihoactive la prețul de 100 lei/gram, într-una dintre împrejurări o cantitate de 10 grame, la prețul de 50 lei/gram (…). Din vânzarea substanțelor inculpatului A.A.A., inculpatul Giurgiu Laurențiu a obținut cel puțin 9.200 lei.
Un alt client de-al lui Giurgiu, arată procurorii a cumpărat de la acesta în mai multe rânduri sare de baie, la un preț de 40-50 lei/gram, iar la un moment dat a cumpărat 100 grame de astfel de substanță, pentru care a plătit dintr-un foc 2.500 lei. Procurorii spun că, de pe urma acestui client, Giurgiu a câștigat, în perioada aprilie 2021 – 1 iulie 2021, cel puțin 4.500 lei.

De la un altul, în perioada ianuarie – iulie 2021, Giurgiu a câștigat cel puțin 10.000 lei.

La începutul anului 2021, printr-un prieten, martorul XX l-a cunoscut pe inculpatul Giurgiu Laurențiu cu care a corespondat prin aplicația Telegram. În perioada ianuarie-iulie 2021, în minim 4 rânduri, în zile diferite, inculpatul i-a vândut martorului XX cantități de circa 40-50 grame de fiecare dată, cu suma de 50-55 lei/gram, substanțe psihoactive sub formă de cristal. Martorul a susținut că a cumpărat în total circa 200-250 grame din drogul denumit cristal/piatră (…).

Din vânzările de substanțe martorului XX, inculpatul Giurgiu Laurențiu a obținut cel puțin 10.000 lei.

Petrecerile, sursa importantă de clienți și de bani

Vânzări bune a avut nimigeanul și prin participarea sa la petreceri organizate la Figa, unde prețul per gram de sare de baie era dat ceva mai piperat: 100 lei/gr.

“De la petreceri organizate la cabane din Stațiunea Figa, inculpatul Giurgiu Laurențiu a cunoscut-o pe martora B.B. Î

n perioada cuprinsă între începutul anului 2021 până la data de 01.07.2021 inculpatul Giurgiu Laurențiu zis «Lenți», i-a vândut martorei B.B, în circa 24 de rânduri la date diferite, săptămânal, cantități cuprinse între 4 și 7 grame cu suma de 100 de lei/gram. În unele ocazii în care martora cumpăra cantităţi mai mari de 7 grame, primea 2 grame cu titlu gratuit. După consumul acestui drog simțea o stare de energie de circa 2 ore iar când efectul se diminua consuma din nou.

Ultima oară când inculpatul i-a vândut martorei B.B. substanțe psihoactive a fost data de 01.07.2021, când cantitatea vândută a fost de circa 10 grame din drogul denumit sare pentru care a plătit suma de 100 de lei, urmând ca ulterior martora să-i achite diferența. Din această cantitate a fost găsită cu ocazia efectuării controlului asupra autoturismului (…) o cantitate redusă de substanță, care a fost ridicată, ambalată și sigilată.

Prin Raportul de constatare tehnico-științifică nr. (…)/07.2021 al LAPD Cluj, s-a concluzionat că probele sunt constituite din : proba 1 : 0,2 grame substanță care conține 3-Methylmethcathinone(3-MMC), proba 2: 2 bancnote pe care s-a pus în evidență 3-Methylmethcathinone(3-MMC). S-a arătat că faptele descrise mai sus realizează condițiile de tipicitate a 25 acte materiale ale infracțiunii prev. de art. 16 alin.1 din Legea 194/2011)”, au arătat procurorii, aceștia precizând că doar de pe urma acestei tinere, Giurgiu a obținut cel puțin 12.500 lei.

La petrecirle de la Figa, Giurgiu a cunoscut, evident, și alte persoane amatoare de “senzații tari”.

“În perioada ianuarie – iunie 2021, în cel puțin 12 împrejurări la petreceri organizate la cabane din Stațiunea Figa, la care a participat inculpatul V.V., inculpatul Giurgiu Laurențiu a oferit participanților cu titlu gratuit pentru consum drogul denumit sare. (…).

În cursul lunii iunie 2021, inculpatul Giurgiu Laurențiu i-a dat cu titlu gratuit martorului D.D.D., pe care-l cunoscuse cu ocazia unor petreceri, o cantitate de circa 5 gr din drogul denumit sare. (…)

În noaptea de 1/2.07.2021, aflându-se la locuința sa, împreună cu martora DDD, inculpatul Giurgiu Laurențiu i-a oferit pentru consum martorei drogul denumit sare de baie, așezat pe o farfurie sub forma de liniuțe, din care martora a consumat, simțind apoi o stare de energie timp de 20-30 de minute”, au mai precizat anchetatorii.

Nu doar “civililor” le vindea droguri Giurgiu, ci și membrilor grupării, care vindeau și ei mai departe.

(Va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.