În țara noastră sunt tradiții de nuntă foarte frumoase, unice, care nu sunt împrumutate de la alte popoare. Acestea arată cât de importantă este această sărbătoare la români – nunta. Obiceiurile din Ardeal sunt deosebit de interesante, mulți români le cunosc deja.

Cererea în căsătorie

Tradiția spune că mirele trebuie să meargă în pețit la viitorii socri și apoi va cumpăra inelul de logodnă și o va cere în căsătorie pe aleasa inimii.

Alegerea nașilor pentru nuntă

Mirele și mireasa decid împreună cine le vor fi nași. Merg la aceștia pentru a-i invita să le fie nași, le duc un plocon sau un cadou, iar dacă nașii acceptă, vor desface o sticlă de vin în cinstea evenimentului. Mirele și mireasa trebuie să-i respecte pe nași și să-i iubească ca pe proprii părinți.

În regiunile din Maramureș și Ardeal, mirele și mireasa au câte două perechi de nași la nunta lor. În alte regiuni ale țării se obișnuiește ca la nuntă să existe doar o singură pereche de nași la nuntă.

Nașii trebuie să cumpere lumânările de nuntă, voalul miresei și să plătească o sumă de bani pentru slujba de la biserică. Ei au și îndatoriri spirituale, în sensul că trebuie să le ofere sfaturi mirilor mai ales atunci când au necazuri, să-i călăuzească pe tinerii căsătoriți în drumul lor prin viață.

Trimiterea invitațiilor  de nuntă pentru oaspeți

În Ardeal, conform tradiției, anunțarea datei nunții invitațiilor se face imediat după ce a avut loc logodna. În ziua de azi se trimit invitații celor aleși de miri cu multe luni înainte de eveniment pentru ca ei să aibă timp să se pregătească.

Invitațiile de nuntă trebuie să cuprindă: data evenimentului, numele mirelui și al miresei, numele nașilor, locul unde va avea loc cununia religioasă, ora când invitații trebuie să fie la biserică, denumirea restaurantului și ora când va începe petrecerea.  

Deseori sunt foarte apreciate invitațiile de nuntă cu motive florale de către oaspeți. Textul de pe invitațiile de nuntă trebuie să fie unul special, să evidențieze importanța evenimentului.  

Alegerea unei invitații de nuntă nu trebuie făcută în grabă, de aceea vă sugerăm să vedeți o colecție de modele de invitații pentru nuntă și botez pe Memoires.ro care arată extraordinar și care pot face această ocazie să fie impecabilă pentru oaspeții de la eveniment.  

Ziua nunții, slujba de la biserică

Nunta la în Bistrița-Năsăud începe de la nași, ei încep să formeze alaiul de nuntă și merg la casa mirelui. În unele sate există un obicei din bătrâni care se păstrează și astăzi – bradul împodobit. Se pune la intrare în curtea casei mirelui un brad în care se agață ghirlande, panglici, zurgălăi, iar în vârf se așază un colac și un cozonac.

Înainte de a merge la biserică, cavalerii de onoare merg acasă la mire, pentru a se ocupa de bărbieritul acestuia. Acest obicei se numește bărbieritul mirelui și semnifică transformarea tânărului în bărbat.

Apoi mirele, cavalerii de onoare, părinții lui și o serie de invitați vor merge la casa nașilor. Mirele va dărui un buchet de flori nașei și îi va prinde papionul la gât nașului. La rândul lor, nașii au și ei obligații față de invitații, îi servesc cu prăjituri și îi cinstesc cu pahare cu vin.

Un alt obicei este gătitul miresei de către nașa acesteia. Buchetul miresei este cumpărat de mire. Mireasa va pune flori în piept invitațiilor. În curtea casei miresei cei care formează alaiul miresei vor dansa hora miresei. Pentru copii trebuie să fie platouri pline cu prăjituri.

În anumite sate se face colacul miresei, care este împletit în trei. În mod normal soacra ar trebui să facă colacul și să-l ducă la casa miresei.

În Ardeal, mirii sunt întâmpinați cu strigăte în versuri despre cum va fi viața lor. Deseori aceste poezioare sunt amuzante și fac referire la soacră.

Majoritatea invitaților, rude și prieteni, se află deja la biserică împreună cu mirele, înainte de a veni mireasa. Mirele așteaptă mireasa în biserică, alături de cavalerii de onoare și de nași. Mireasa vine la biserică însoțită de tatăl ei, care o va conduce la altar.

În anumite zone din Bistrița-Năsăud, în timpul slujbei, doi cavaleri de onoare vor ține un colac deasupra mirilor. Acest colac este făcut de nașii acestora. După slujbă, colacul este rupt în bucăți și împărțit cu cei din alaiul de nuntă

Obiceiuri după slujbă

La petrecerea de nuntă, există obiceiul ca mirele și mireasa să aștepte toți invitații, să-i întâmpine cu bucurie și abia apoi să înceapă petrecerea când toți au sosit la restaurant. În fața lor mirele și mireasa vor bea un pahar cu vin și apoi îl vor sparge, cioburile semnifică faptul că vor îndepărta ghinionul din viața lor.

Pe masa mirilor se pune un prun plin cu turtițe. Acesta semnifică pomul din rai, pentru cunoașterea binelui și a răului.

În Bistrița-Năsăud invitații care vor să danseze cu mireasa trebuie să plătească o sumă de bani pentru asta.

Multe din aceste tradiții și obiceiuri de nuntă se practică și în prezent în mediul rural, la sate, în Ardeal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.