Alexandru Toniuc continuă să se judece cu angajatorul său, Consiliul Județean. După ce a încercat prin toate metodele posibile să anuleze în instanță dispozițiile care l-au lăsat fără job-uri, acum acesta cere în instanță voucherele de vacanță, într-un proces deschis chiar luna aceasta.

La începutul acestei luni, Alexandru Toniuc s-a adresat Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu ajutorul căruia speră să obțină contravaloarea voucherelor de vacanță. În procesul deschis în 7 octombrie, Toniuc l-a chemat în judecată pe președintele Consiliului Județean, Județul Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Deocamdată nu a fost stabilit un termen de judecată. Acesta are toate șansele să câștige procesul, dacă judecăm după dosarele similare înregistrate pe bandă rulantă de angajații Primăriei Bistrița, care deja au câștig de cauză.

Anul acesta, Alexandru Toniuc a chemat instituția în judecată în 7 dosare diferite, în care cere anularea unor dispoziții de anul trecut și anul acesta, care practic l-au lăsat fără job-uri. Războiul lui Toniuc, în instanță, cu angajatorul său a început anul trecut, după mai multe atacuri publice la adresa președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, care l-au lăsat fără funcția de conducere și mai apoi fără cea de consilier superior.

Toniuc a rămas fără funcția de conducere în 2020

Alexandru Toniuc a rămas fără funcția de director executiv în 2020. S-a întâmplat la doar câteva zile după o ședință de Consiliul Județean, în cadrul căreia a fost modificată organigrama și reorganizate mai multe servicii și direcții din instituție.

Ședința de Consiliu Județean a avut loc în 24 septembrie 2020, iar două zile mai târziu, Toniuc primea dispoziția potrivit căreia era „retrogradat” și își pierdea funcția de director executiv, devenind consilier superior. Potrivit hotărârii de Consiliu Județean care a primit girul consilierilor județeni și era prezentată ca o „restructurare” a instituției pentru a tăia din costuri, Direcția Dezvoltare Durabilă, a cărei șef era Toniuc era reorganizată și practic desființată.

În locul său a apărut o altă structură numită „Serviciul Fonduri Europene, Dezvoltare, Compartimentul Tineret, Sport, Turism și Promovare”. Noul serviciu a intrat în subordinea structurii Arhitect-șef.

“Înființarea acestuia (n.r. – a noului serviciu) s-a realizat, prin reorganizarea Direcției Dezvoltare Durabilă la nivel de serviciu, ca urmare a reducerii atribuțiilor direcției, prin mutarea Compartimentului implementare proiecte europene, în cadrul Direcției drumuri județene, investiții (redenumită). Serviciul fonduri europene, dezvoltare, promovare va asigura, în principal, identificarea oportunităților de finanțare și elaborarea de propuneri de proiecte eligibile pentru finanțare din fonduri rambursabile/nerambursabile, naționale sau externe, aferente portofoliului de proiecte prioritare la nivel județean, în vederea asigurării dezvoltării durabile a județului”, se arată în proiectul de hotărâre votat de consilierii județeni.

Un an mai târziu, Toniuc a cerut ajutorul judecătorilor

Rămas fără funcția de conducere, Toniuc a părut să se conformeze, însă doar pe moment. Un an mai târziu, la începutul lui august 2021, Alexandru Toniuc acționează instituția în judecată, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Cere suspendarea executării actului administrativ dispoziția nr. 255/26/10. 2020.

La puțin timp de la înregistrarea dosarului, Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu o sentință în acest caz:

„Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a CJ BN invocată de pârât. Respinge, cererea de suspendare executare act administrativ formulată de reclamantul TAM în contradictoriu cu pârâtul CJ BN ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesual pasivă. Respinge cererea reclamantului privind cheltuielile de judecată”.

Toniuc nu s-a oprit aici și a atacat sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, astfel că lupta s-a mutat la Curtea de Apel Cluj, care însă a menținut sentința. Aceasta nu este singura cale de atac pe care o are Alexandru Toniuc în buzunar. În acest proces, fostul ecologist a cerut suspendarea dispoziției.

Astfel, a deschis alt proces în care a cerut anularea dispoziției respective. Această retrogradare i-a adus și o diminuare a salariului, de la peste 10.700 de lei, la puțin peste 9.000 de lei.

Radu Moldovan plusează și-l lasă pe Toniuc și fără jobul de consilier superior

Radu Moldovan nu s-a oprit aici, și la mijlocul anului trecut a mai pregătit o reorganizare. Alexandru Toniuc este anunțat în timp ce era în concediu că rămâne și fără acest job… și că dacă nu vrea un post de execuție, de muritor de rând, e liber să părăsească instituția.

Dispoziția a ajuns la Toniuc chiar când acesta era în concediu. Asta a fost declicul care l-a determinat pe Alexandru Toniuc să acționeze în judecată instituția și să ceară job-ul înapoi, dar și o serie de despăgubiri.

Toniuc a cerut obligarea Consiliului Județean la plata de despăgubiri constând în diferențele dintre salariul cuvenit funcției de director executiv al Direcției de Dezvoltare Durabilă și salariu cuvenit funcției de șef serviciu al Serviciului Fonduri Europene, Dezvoltare, Promovare, precum și obligarea CJ la plata cheltuielilor de judecată.

„Reclamantul a arătat că, în timp ce acesta s-a aflat în concediu de odihnă, în data de 15.07.2021 a primit prin poștă din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud adresa din 14.07.2021, având ca obiect: comunicarea listei funcțiilor publice vacante. În data de 20.07.2021 după revenirea din concediul de odihnă i-a fost înmânată personal notificarea de preaviz prin care i s-a comunicat că la capătul duratei de preaviz reclamantul va fi eliberat din funcția publică. S-a apreciat că, în urma acestor acțiuni succesive ale angajatorului se urmărește, în mod evident, îndepărtarea reclamantului din instituție, în condiții care sunt în afara legii. Reclamantul arată că este pus în situația de a părăsi instituția din funcția de șef serviciu în care a fost retrogradat în mod ilegal, fie de a accepta un post de execuție. Conducerea instituției nu a făcut nici un secret din faptul că pestre alte 6 luni va avea loc o nouă reorganizare pentru a fi desființată și funcția de execuție în cazul în care reclamantul ar accepta numirea. Precipitarea faptelor este de natură a-i produce reclamantului pagube evidente și imediate. În același timp, punându-se în dificultate din punct de vedere financiar și continuând să îl retrogradeze, reclamantul a arătat că pârâtul îi traumatizează întreaga familie și îi creează daune de ordin moral”, a susținut Toniuc prin apărătorul său, la procesul cu instituția la care lucrează.

Acesta a apreciat deciziile luate de instituție, care, culmea au primit și girul consilierilor județeni drept o „vendeta motivată politic”. Consiliul Județean a susținut la proces că Toniuc fost mutat pe postul de Șef Serviciu în urma reorganizării instituției și că atribuțiile noului post s-ar fi schimbat cu mai mult de 50%, însă diminuarea salariul a fost de doar 10-15%.

Alexandru Toniuc lucrează la Consiliul Județean din anul 2015. Atunci s-a retras din fruntea Partidului Ecologist Român și din funcția de consilier municipal, pentru a prelua funcția de director executiv la Direcția de Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean. Acesta a susținut la acea dată un concurs pentru ocuparea acestui post și a obținut cel mai mare punctaj dintre cei trei candidați care au intrat în cursă.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.