Alin Tise a fost „demis” la finele saptamânii trecute din functia detinuta printr-o maniera mai putin uzitata: a fost avansat. Atâta tot ca, în spatele avansarii stau, dupa cum Gazeta v-a informat în exclusivitate în urma cu doua saptamâni, interesele politice ale liberalilor în judet.

La finele saptamânii trecute, Alin Tise a fost informat ca în virtutea Legii nr. 340/ 2004 privind institutia prefectului cu modificarile si adaugirile ulterioare a fost avansat din functia de prefect al judetului Cluj în cea de inspector guvernamental. Totusi, în spatele acestei „avansari” stau jocurile politice care-i au în prim plan pe liberalii condusi de premierul Calin Popescu Tariceanu. Gazeta v-a informat în numerele trecute de iminenta schimbare din functie a prefectului Alin Tise. Astfel, previziunile Gazetei s-au adevereit, Calin Platon fiind cel care preia fotoliul lasat liber de catre Alin Tise. Dupa cum va anuntam în ultimele numere, liberalii au dorit sa puna neaparat mâna pe un postul detinut de ex-democratul Alin Tise, în conditiile în care ponderea PNL în judet scade considerabil în favoarea democratilor condusi de edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. În acesta situatie, liberalii s-au vazut nevoiti sa actioneze în consecinta si sa încerce prin diferite mijloace sa „scape” de un apropiat al presedintelui PD Emil Boc si un posibil candidat puternic la primaria Cluj-Napoca. Stratagema utilizata de liberali a fost una originala si care s-a dovedit extrem de eficienta, reusind sa scape de un competitor puternic. Astfel, conform informatiilor confirmate inclusiv de catre Alin Tise, la mijlocul saptamânii trecute în cadrul sedintei de Guvern, Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru si presedinte PNL, a semnat o hotarâre de Guvern prin care prefectul de Cluj Alin Tise era avansat pe postul de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, locul sau urmând a fi luat de unul din subprefectii de Cluj, ex-liberalul Calin Platon. Alin Tise a declarat în cadrul ultimei întâlniri cu presa în calitatea de prefect ca asteapta decizia de numire în functia de inspector guvernamental pentru a-si putea da demisia din respectiva functie si implicit din cea de înalt functionar public. Totusi, Alin Tise nu a dorit sa faca afirmatii cu privire la viitorul sau loc de munca sau daca se va întoarce în politica. „ Este inoportun în momentul de fata sa fac aprecieri cu privire la calea pe care o voi urma în urmatoarea perioada. Avocatura mi-a oferit cele mai mari satisfactii si pot sa ma întorc oricând în barou”, a declarat Tise.

Avansare cu bucluc

Conform Legii nr. 340/ 2004 un înalt functionar public, respectiv prefect, subprefect sau inspector guvernamental poate fi „mobilizat” oriunde în tara pe orice functie asimilata functiei de înalt functionar public. În alte cuvinte, legal, în urma unei hotarâri de Guvern, un subprefect din Tulcea poate fi mobilizat pe o functie de prefect în Maramures. Deci decizia de numire a lui Alin Tise pe functia de inspector guvernamental este cât se poate de legala. Motivatia pe care o pot da reprezentantii guvernului pentru avansarea lui Alin Tise este faptul ca în cei doi ani în care a detinut functia de prefect de Cluj a avut o activitate remarcabila obtinând mai multe distinctii de merit. Totusi, dupa cum v-am informat, avansarea lui Tise pe postul de inspector nu este decât o mutare a liberalilor de scoatere din „schema” a unui prefect incomod. Mai mult, în urma promovarii în functia de prefect al judetului a fostului subprefect Calin Platon, postul ocupat de acesta a ramas vacant. În aceste conditii, va trebui organizat concurs pentru ocuparea acestui post, iar pe aceasta functia va pasi un candidat surpriza, dupa cum a sustinut însusi presedintele PD, Emil Boc. Ramâne totusi de observat din ce partid va proveni noul subprefect.

Viciu politic

„Am luat decizia de a renunta la cariera politica pentru a ocupa postul de prefect. Când am renuntat la statutul de consilier local, la functia din cadrul Partidului Democrat mi-am depus candidatura numai pentru postul de prefect si consider ca decizia mea a fost viciata politic. Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa avansez si tuturor celor care m-au sprijinit si îi anunt ca nu voi renunta la principiile mele si nu voi înceta sa informez opinia publica”, a declarat Tise.

No comment

Democratii au evitat sa faca comentarii referitoare la acest subiect, atât presedintele PD Emil Boc, cât si presedintele PD Cluj, Daniel Buda au spus un categoric “No comment” când au fost întrebati despre acest eveniment. “Prefer sa nu comentez acest subiect. Am si eu dreptul sa nu comentez anumite evenimente, nu-i asa?”, a replicat presedintele PD Emil Boc în cadrul unei întâlniri cu presa.

Liberali perversi

Presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila a declarat ca, din discutiile cu Alin Tise el se astepta la o asemenea decizie. “Am discutat de mai multe ori cu Alin Tise si el se astepta sa fie schimbat în conditiile în care odata cu noua administratie trebuie sa apara o noua echipa. Din punctul meu de vedere domnul Tise a avut o activitate mai mult decât buna în cadrul Institutiei Prefectului. Îi apreciez foarte mult activitatea si modul în care a condus aceasta institutie si cred ca va face multe lucruri bune si în viitor. În ceea ce priveste postul de subprefect ramas vacant în urma promovarii domnului Platon în functia de prefect, eu sper ca în sfârsit sa fie pe acel scaun un fost membru al UDMR. Totusi, din informatiile mele, liberalii pregatesc o solutie extrem de perversa pentru rezolvarea acestei probleme”, a încheiat Laszlo.

 

Boc subprefect?

Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj-Napoca a declarat ca activitatea fostului prefect Alin Tise nu s-a diferentiat cu nimic de cea a fostilor prefecti. “Cred ca lucrurile sunt foarte clare. Actuala coalitie de guvernamânt a decis ca doreste un nou prefect la Cluj si în consecinta l-a schimbat pe Alin Tise. Din punctul meu de vedere Alin Tise nu s-a diferentiat cu nimic fata de fostii prefecti care au condus Prefectura Cluj. În ceea ce priveste postul de subprefect cred ca este foarte posibil ca un membru al UDMR sa fie înlocuitorul lui Calin Platon. Surpriza ar putea fi daca domnul Boc ar decide sa fie subprefect. În rest nu cred ca vor fi surprize”, a declarat Lapusan.  

   

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here