Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) cere adoptarea, în regim de urgență, o lege care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă pe continentul european, scrie Agerpres.

Din cauza insolației, zeci de lucrători din Spania și Franța au murit la locul de muncă, în contextul în care 23% dintre lucrători din Uniunea Europeană sunt expuși la temperaturi ridicate pentru cel puțin un sfert din timpul lor de muncă.

Potrivit Eurofound, doar câteva țări europene au o legislație destinată protejării lucrătorilor în timpul valurilor de căldură, cu „variații mari” de la stat la stat.

Potrivit sindicatelor afiliate la CES, lucrătorii belgieni ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depăşeşte 22 de grade Celsius.   Limita este stabilită cu 5 grade Celsius mai mare în Ungaria pentru acelaşi tip de muncă, în timp ce Slovenia limitează temperatura la 28°C la toate locurile de muncă.   Or, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, temperatura optimă de lucru este între 16 şi 24 de grade Celsius.  

„Lucrătorii se află în fiecare zi în prima linie a crizei climatice, au nevoie de protecţii adecvate”, a avertizat secretarul general adjunct al CES, Claes-Mikael Stahl.   „Condiţiilor meteo nu le pasă de frontierele naţionale. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o legislaţie la nivelul UE privind temperaturile maxime la locul de muncă”, a continuat el în comunicat.   Valul de căldură care a lovit Europa de Vest la jumătatea lunii iulie a provocat moartea a peste 500 de persoane în Spania şi a doborât numeroase recorduri de temperatură în Franţa, Regatul Unit şi Danemarca.   Înmulţirea valurilor de căldură este o consecinţă directă a crizei climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră crescând atât ca intensitate, cât şi ca durată şi frecvenţă.

Citește și: Meteorologii anunţă trei zile cu temperaturi care pot ajunge la 38 de grade Celsius în toată țara

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here