Gheorghe Petcu a fost ofiţer de Securitate şi colonel SRI. De numele acestuia se leagă şi spectacolul cenuşiu şi trist pe care l-a oferit România în 15 noiembrie 1987 la Braşov, eveniment ce anunţa prăbuşirea regimului comunist. După trecutul tumultos, Gheorghe Petcu a devenit afacerist de succes al zilelor noastre spi(o)noase. Nici fiul său Ciprian Petcu-Urasi nu s-a lăsat mai prejos şi s-a asociat cu Ilie Năstase. O fi firma la fel de fictivă precum animalul ce-i poartă numele?

 

În timpul Revoluţiei din 1989 de la Cluj, organele de forţă ale regimului, Armata, Miliţia şi Securitatea, s-au implicat direct în represiunile împotriva demonstranţilor. După ’89, personajele cheie din conducerea acestor structuri s-au înfiltrat în organismele nou create, atât în cele politice, cât şi în cele de informaţii (SRI, UM 0215) sau în Politie. Unul dintre aceste personaje este Gheorghe Petcu care a fost locţiitor al şefului Securităţii judeţene şi fost locţiitor al şefului SRI Cluj. Petcu a fost adjunctul şefului represiunii împotriva muncitorilor ce au demonstrat contra regimului ceauşist, în noiembrie 1987 la Braşov. Este ofiţerul care l-a adus în Cluj pe creatorul megaescrocheriei Caritas, Ioan Stoica, la rândul lui fost informator al Securităţii.

 

Gheorghe Petcu, fostul aghiotant al Elenei Ceauşescu

Potrivit lui Dumitru Burlan, colonel de Securitate, fost aghiotant al Zoiei şi lui Nicu Ceauşescu a spus despre Gheorghe Petcu că în 1987 a fost un fost aghiotant al Elenei Ceauşescu, după care a plecat.

„În anul acela a început să lucreze o cons­piraţie în cadrul Direcţiei Securităţii Statului împotriva lui Nicolae Ceau­şescu, crede fostul ofiţer. Să facă în aşa fel încât să fie înlăturat de la conducerea statului şi partidului. De ce spun asta? În 1987, luna iunie, a venit un ordin în care Serviciul de Contrainformaţii din cadrul Direcţiei a V-a, care avea 46 de ofiţeri, s-a divizat în două. 33 de oameni au rămas pe latura obiectivelor de care răspundea Direcţia a V-a şi 13 răspundeau de se­cu­ritatea conducerii superioare de par­tid, adică de securitatea lui Nicolae Ceauşescu şi a familiei sale. 13 ofiţeri! Până atunci răspundea de asta Ministerul de Interne, dar şi Armata şi gărzile patriotice. S-a format acest colectiv de 13, condus la început de Gheorghe Petcu, un fost aghiotant al Elenei Ceauşescu. După aceea, el a plecat şi am rămas la conducere eu”, a afirmat Dumitru Burlan, potrivit jurnalul.ro.

 

De la Securitate la afaceri

În prezent, Gheorghe Petcu este cuscrul omului de afaceri Bela Urasi şi a trecut de la SRI la afaceri. Una dintre firmele pe care le conduce este INTERCOM G SRL, asociat fiind fiul său – Ciprian Petcu-Urasi. Firma ce a fost înfiinţată în 2002 se ocupă de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. Un alt clujean cu care Petcu s-a asociat este Ovidiu Raţiu, de profesie inginer. Firma pe care cei doi o deţin – CONTROL DATA SYSTEMS SRL – se ocupă de editarea de software. Petcu cu fiul său şi-au încercat norocul şi într-o firmă de transport – PSV GLOBALNET SRL – , însă în prezent este radiată, profitul înregistrat fiind pe minus în cei cinci ani de activitate. Tot în domeniul transportului a fost şi cea mai mare nereuşită a fostului colonel SRI. Societatea PMC BUSINESS SRL a fost înfiinţată în 2006 şi aceasta a fost radiată. Pe lângă profitul pe minus pe care l-a înregistrat în toţii anii de activitate, în ultimii trei ani, respectiv din 2012 în 2014, firma a avut o cifră de afaceri 0. În această societate, s-a asociat (pe lângă fiul său), cu Firuţa Catană, soţia lui Ioan Catană, patron al controversatelor firme Catania Import Export şi Piscicola Cluj (preluată ulterior de soţia Firuţa).

Prin intermediul SC Catania societate radiata in 2008, Catana a ţinut evidenţele contabile ale jocului piramidal Caritas din 1993 pana la prăbuşirea „visului”. Conform unor declaraţii date de Virgil Ardelean şi Ioan Catană, la sfârşitul anilor ’90, odată cu închiderea jocului piramidal, a ieşit la iveală faptul că patronul SC Catania deţinea o listă cu persoane importante care au primit bani „preferenţial” în Caritas.

 

Călare pe unicorn

S-au adunat la masă oameni de seamă şi în martie 2016 au înfiinţat o firmă în Cluj-Napoca cu numele Unicorn Buzz. Societatea realizează soft-uri la comandă şi este administrată de Larisa Mureşan, o blondă în vârstă de 29 de ani care mai administrează încă două firme (JELLY VECTOR SRL, împreună cu câţiva asociaţi din Unicorn Buzz şi ACTOPIA DOCS SRL).

Printre asociaţii societăţii Unicorn Buzz se numără şi Ciprian Petcu-Urasi şi Ilie Năstase despre care ştim că a fost locotenent-colonel sub acoperire, nu doar sportiv. Un alt asociat al Unicorn Buzz este Bogdan Enoiu, directorul general al McCann Erickson România, cel mai mare grup de publicitate de pe piaţa românească, societate ce a avut anul trecut o cifră de afaceri de 170 de milioane lei şi profit de 5 milioane lei. La masa Unicorn Buzz s-au alăturat şi Paul Mureşan, Daniel Tudor Rad şi Septimiu Daniel Tămaş care conduc diverse firme, printre care Idea Studios din Cluj-Napoca care a intrat pe piaţa jocurilor pentru copii în 2007, în 2016 ajunând la o cifră de afaceri de 1, 3 milioane lei şi 26 de angajaţi.

Dacă Unicorn Buzz va ajunge la asemenea performanţe, vom vedea pe viitor. În prezent, firma are 0 cifră de afaceri şi 0 angajaţi.

 

Emil Boc a pus ştampila

Luna trecută, primarul Emil Boc a dat undă verde familiei Petcu-Urasi să edifice un imobil mixt pe strada Ploieşti nr. 36-36B, 38, vizavi de fosta fabrică Napochim. Autorizaţia prevede construirea unui spaţiu comercial şi birouri, o clădire cu un regim de înălţime de 3 etaje (Subsol+Parter+2 Etaje +Etaj Retras). Beneficiarul proiectului este firma MAINSTREAM GLOBAL WORKS SRL, deţinută de Ciprian şi Andreea Petcu-Urasi, împreună cu Doina Emilia Truta – fosta nevastă a milionarului Bela Urasi. Societatea se ocupă de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, iar financiar nu pare să meargă prea bine. Din 2015 de când a fost înfiinţată, firma a avut o cifră de afaceri 0, profitul pe minus, iar anul trecut a înregistrat datorii de 4,4 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.