Țările din cadrul G7 s-au angajat să renunțe, până la finalul anului, la finanțarea internațională pentru proiectele de exploatare a cărbunelui, în cadrul cărora nu există strategii de captare a emisiilor de dioxid de carbon.

Țările G7 urmăresc să oprească treptat sprijinul internațional pentru toate proiectele, acțiune care ar putea reprezenta un pas major în obiectivul de prevenire a creșterii temperaturii la nivel global cu 1,5 grade Celsius, relatează Reuters. 

,,Ne angajăm să luăm măsuri concrete pentru a opri în totalitate, până la sfârșitul anului, finanțarea guvernamentală directă pentru exploatările de cărbune, unde nu se folosesc mijloace de captare a emisiilor de dioxid de carbon”, se arată într-un comunicat semnat de UE și țările G7 – SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia. 

Analiștii internaționali consideră că prin atragerea Japoniei în această inițiativă, țările care încă se bazează pe cărbune, cum este și China, vor fi din ce în ce mai izolate și la un moment dat vor fi determinate să se alăture și ele.

Într-un raport lansat la începutul săptămânii, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) atrăgea atenția că pentru a reduce la zero nivelul emisiilor de CO2 până în 2050, investitorii nu ar mai trebui să ofere noi finanțări pentru proiectele de aprovizionare cu petrol, gaze naturale sau cărbune.

Pentru a capta emisiile de dioxid de carbon rezultate în urma arderii cărbunelui pentru producerea de energie sau căldură este nevoie de o tehnologie încă neadoptată la nivel global de către producătorii de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.