Călin-Popescu Tăriceanu susține că ALDE poate să iasă de la guvernare și susține că, pentru a avea vreo șansă în fața lui Klaus Iohannis, el ar trebui să fie candidatul stângii politice din România la alegerile prezidențiale.

Președintele Senatului a fost invitat aseară la TVR pentru a analiza ultimele mișcări din viața politică românească. În timp ce Viorica Dăncilă dădea asigurări la Digi 24 referitoare la durabilitatea actualei coaliții de guvernare, Tăriceanu n-a făcut niciun efort să-și ascundă îndoielile în ceea ce privește viitorul colaborării PSD – ALDE.

Pregătirile pe care actualul prim-ministru le face în vederea depunerii candidaturii la prezidențiale nu i-a picat bine șefului ALDE, care susține ar dori să fie reprezentatul stângii politice românești în lupta cu Klaus Iohannis.

Mai jos, aveți cele mai importante declarații oferite de Tăriceanu:

Dacă până acum coaliția nu a funcționat la parametri maximi, riscurile sunt să se deterioreze și mai mult.

Nu suntem legați ombilical de guvernare. Sunt colegi care nu cred că mai are vreun sens, care îmi spun hai să ieșim de la guvernare. Coaliția de la nivel central trebuia replicată la nivel local, în consiliile municipale, locale. Sunt câteva locuri unde funcționează contra naturii, PSD cu PNL, iar colegii mei spun că nu mai are rost să stăm la guvernare.

Klaus Iohannis poate fi înfrânt fără îndoială. El este pe primul loc, dar bătălia electorală nu a început. PSD se mulțumește cu prea puțin. Pe de o parte, ceea ce își propun, și este maximul, este să intre în turul doi. Decizia PSD de ieri de a-și numi propriul candidat pentru mine nu a fost surprinzătoare. Acest plan a fost lucrat de multă vreme. Prea s-au legat retragerea candidaturilor lui Fifor, lui Teodorovici. Totul a făcut parte dintr-un plan.

Mergem pe o formulă care reduce șansele, fie că vorbim de doamna Dăncilă sau de mine. Eu nu mă mulțumesc cu hai să ajungem în turul doi. Vreau să mergem până la capăt. PSD are cele mai puternice structuri de partid, dar alegerile prezidențiale nu sunt alegeri de partid, eu cred că oamenii vor da un vot celui care ei consideră că poate să fie o alternativă la actualul președinte. Este exact ca o bătaie la un restaurant – toată lumea dă în toată lumea – așa o să fie și aici.

Subliniez ceva și vreau să fiu foarte bine înțeles: nu fac din guvernare o profesie nici pentru mine, nici pentru colegii mei. Avem o responsabilitate, dar această responsabilitate trebuie să se regăsească și la parteneri în ceea ce înseamnă actul de guvernare. Nu e o amenințare. Este o constatare pe care sunt obligat să o fac.

Nu suntem legați ombilical de guvernare. Unii din PSD spun: ALDE nu o să plece de la guvernare pentru că Tăriceanu pierde funcția de președinte al Senatului. Nu sunt legat de chestia asta. Nu ăsta este elementul care ar trebui să stea la baza acestei analize.

Din sondaje rezultă că 80% din votanții PSD și ALDE m-ar vota pe mine dacă aș fi candidatul comun.

Viorica Dăncilă are un start întârziat, pentru că își anunță candidatura abia acum. PSD nu este în cea mai bună formă în acest moment. În momentul de față, acest bazin de centru-stânga, unde suntem noi, PSD și Pro România, probabil suntem undeva la 35%. Dacă forțele ar fi unite, evident că candidatul nostru ar obține primul scor. Noi am avea un avantaj, pe care colegii de la PSD nu îl sesizează. Eu nu pot sa spun că e un blat, dar sigur că îmi pun niște întrebări de ce așa”.

2 COMENTARII

  1. Domnul Tariceanu, NU VETI ” SPARGE ” NICI O COALITIE, CA FARA PSD -isti cu 4,5 % ale Dvs sunteti pe nicaieri, DAR ORICUM VETI CASTIGA MULT MAI MULTE VOTURI LA PREZIDENTIALE DECAT ” VEORICA ” acestora ! Sansa Dvs de supravietuire, este sa va orientati inspre USR… si sa va coalizati/ uniti cu partidul d.lui Ponta . Ce sa-i faci (?) asa-i viata politica … al partidelor mici ori foarte mici .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here