Alegerile europene si referendumul propus de presedintele Traian Basescu exact în 25 noiembrie au încins piata politica din Cluj si din România. Desi politicienii se dau peste cap sa arate cât sunt de tari, electoratului de la tara nu îi pasa de politica si de viitoarele batalii electorale. În comunele din judet majoritatea oamenilor chestionati nu au stiut sa numeasca vreun candidat pentru europarlamentare indiferent de orientarea lui politica. Unii primari nu au stiut sa numeasca nici macar primii trei candidati de pe listele propriilor partide. Desi campaniile electorale sunt pe puctul de a fi încheiate, candidatii pentru Parlamentul European ramân o necunoscuta pentru multi primari clujeni.

Mai mult de jumatate din populatia României locuieste în mediul rural. Tot acolo gasim si cei mai consecventi votanti având în vedere ca la tara prezenta la vot este de peste 70 la suta. Sau cel putin asa era. Deoarece anul acesta primarii din comunele clujene estimeaza o prezenta mult mai redusa la vot din cauza faptului ca oamenii nu considera foarte importante alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pentru votul uninominal. În comunele clujene am gasit oameni bulversati de evenimentele recente si mai ales prost informati în ceea ce priveste alegerile din aceasta luna care vor influenta în mod semnificativ viitorul tarii noastre în Europa. Nici alesii locali din mediul rural nu se arata mai pregatiti pentru evenimentele electorale ce vor urma.

<h5>“Îi încurca pe oameni”</h5>

Primarul comunei Apahida, penelistul Ionel Farcas recunoaste ca stie doar primii trei candidati ai partidului din care face parte. Acesta este de parere ca prezenta la vot va fi foarte redusa la evenimentele electorale ce vor urma. “Faptul ca se organizeaza alegerile pentru Parlamentul European si referendumul în aceeasi zi nu face decât sa-i încurce pe oameni. Sunt sectii de vot care nu sunt în aceeasi cladire. Oamenii vor merge la una si vor zice ca au votat”- Farcas spune ca cetatenii din Apahida sunt dezinteresati de referendum. “Nu-i intereseaza si nici nu înteleg prea bine ce-I cu referendumul asta”, spune primarul.

Primarul din comuna Baciu, Ioan Pop nu stie niciun candidat de la niciun partid pe de rost. “Nu-i stiu, nu i-am învatat pe de rost nici pe cei din PD, dar daca ma duc la afisier vi-i spun pe toti si de la celelalte partide”. Pop spune ca organizarea celor doua evenimente electorale în aceeasi zi e o decizie luata mai sus si ca nu poate sa îsi dea cu parerea “daca este bine sau nu”. Primarul se declara însa pregatit sa înfrunte cu bine ziua de duminica, din punct de vedere organizatoric.

<h5>Îmbulzeala</h5>

Primarul comunei Belis, penelistul Viorel Crainic stie cu ce candidati merge PNL la europarlamentare, dar este de parere ca organizarea referendumului în aceeasi zi cu alegerile pentru PE nu va duce decât la o “îmbulzeala”. “Oamenii nu înteleg prea bine ce e cu referendumul acesta în forma a, b,c d…si nu cred ca or sa vina la vot.”, crede Crainic. Tot din partea PNL, primarul din Bontida, Vasile Bodocan si-a luat concediu pâna dupa referendum. Asa explica el faptul ca nu cunoaste niciun candidat al niciunui partid. “Sunt în concediu 21 de zile asa ca, sunati la primarie la cei care organizeaza referendumul si alegerile”. Totusi, primarul Bontidei crede ca “referendumul nu intereseaza pe nimeni” si ca “absenteismul va fi mai mare decât în anii anteriori”.

<h5>Învata de la radio</h5>

Primarul din Calatele, Aurel Vlaic ia numit pe nerasuflate pe toti candidatii PD, în ordine. Acesta stie si candidati ai altor partide. Primarul crede însa ca “nu e bine ca cele doua, referendumul si alegerile sa fie organizate în aceeasi zi. Au mai avut oamenii mai multe buletine si s-au descurcat foarte bine. Putea sa fie numai o comisie”. Vlaic este de parere ca prezenta la vot în comuna Calatele nu va fi mai mare de 60-65%. “Oamenii nu stiu foarte multe despre referendum. Le-am spus sa fie atenti la radio si la televizor ca sa înteleaga cum trebuie sa voteze”.

<h5>O cheltuiala în plus</h5>

Comuna Savadisla are primar din UDMR. Tamas Gebe Andrei stie candidatii pentru PE din mai multe partide si spune ca oamenii nu înteleg de ce trebuie sa existe doua sectii distincte pentru evenimentele electorale de duminica. “Foarte multi ma întreaba de ce trebuie sa mearga în doua sectii diferite. Si eu cred ca e o cheltuiala în pus”. Primarul

spune ca este aproape pregatit pentru ziua de duminica. “Mai sunt sectii care nu au sobe, dar o sa le cumparam sau o sa împrumutam”. “Campanie pentru PD” Primarul din comuna Sâmpaul, penelistul Ovidiu Colceriu cunoaste candidatii PNL pentru PE, dar referendumul i se pare “o campanie electorala facuta de Basescu pentru PD”.

Colceriu crede ca cetatenii nu prea stiu despre ce este vorba cu alegerile si cu referendumul. “Europarlamentarele sunt mai pretentioase decât alegerile obisnuite, iar cu subtilitatile referendumului înca nu ne-a obisnuit noi” spune primarul. Acesta este de parere ca cetatenii vor participa la vot.

<h5>Zapada pune bete-n roate</h5>

Primarul pedist din comuna Râsca, Ioan Morar stie candidatii PD pentru PE în ordinea în care sunt pe lista. Acesta se declara pregatit din punct de vedere organizatoric pentru ziua de duminica. Morar spune ca la Râsca vor exista probleme cu prezenta la vot, deoarece “deja de acum este zapada si oamenii nu vor putea ajunge. Ei sunt intereati sa participe, dar daca ninge nu vor putea veni”. Dumitru Sfârlea, primarul din comuna Gilau l-a numit candidat al PSD pentru PE pe Titus Corlatean. Sfârlea spune ca singura problema cu organizarea alegerilor europarlamentare în aceeasi zi cu referndumul creeaza probleme doar la nivel organizatoric. „trebuie sa dublam locatiile si personalul. E o cheltuiala în plus”.

Primarul spune ca explica cetatenilor daca nu înteleg ceva despre cele doua procese electorale de duminica, dar ca „depinde de pregatirea fiecaruia daca întelege sau nu despre ce este vorba”. Elisabeta Toader, comuna Floresti “Am vazut niste poze cu Stolojan prin sat, dar pe altii nu cunosc. Stiu de la televizor ca votam de doua ori: data pentru Europa si odata daca vrem sa nu mai alegem partide ci persoane pentru Parlament. Ma duc la vot ca trebuie sa mergem”. Victor Cândea, comuna Floresti “Nu stiu ce-i cu alegerile astea. Nu ma duc la vot pentru ca nu am înteles ce vor. M-am saturat de astia cu politica lor. Sunt niste hoti.

Am ales odata parlamentari, ma mai duc la anul odata. Anul asta de ce sa mai merg? Si de referendum, am fost când au vrut sa-l dea jos pe Basescu, acum nu ma mai duc”.

Cristina Tudorean, comuna Baciu “Mergem la vot pentru ca trebuie sa ne trimitem reprezentanti la Bruxelles. Cu referendumul, am înteles ca trebuie sa votam separat, tot duminica. O sa mergem, ca trebuie”. Vasiliuc Ion, comuna Baciu „Cum sa nu votam? E dreptul nostru. Ma duc sa trimit în Europa pe cine vreau eu, ca daca nu aleg altii pentru mine. Si la referendum mergem da înca nu stiu ce o sa votam, ca nu ne-au spus”. Ioachim Gligor, comuna Apahida „Sunt prea batrân ca sa mai merg la vot. Si oricum nu mai înteleg nimic din toate alegerile astea.

În fiecare an trebuie sa mergem sa votam. Am mai fost odata anul asta. Acum am auzit ca e ceva cu europa si mai e înca ceva. Da’ nu ma mai duc. Sa voteze altii. Si asa dupa ce ajung sus uita cine ia ales si fac numai pentru ei”. Rusu Lucian, comuna Apahida „Stiu ceva de alegerile astea. Am mai citit în ziar, dar nu cunosc pe niciunul dintre cei care candideaza. Nici nu am auzit de ei. Probabil ca o sa votez partidul cu care tin eu. La referendum, am citit ca e deja o lege, de ce mai vor sa mergem sa votam si acolo?”

Simona Grecu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.