Tânărul care în urmă cu doi ani, în Ajunul Bobotezei, s-a urcat la volan beat şi fără permis şi a provocat o serie de accidente pe Valea Bârgăului, între localitățile Tureac și Mureșenii Bârgăului, în urma cărora două adolescente au decedat, iar alte patru persoane au fost rănite, şi-a aflat, miercuri, sentinţa. Fiindcă era pe atunci era minor, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a decis să îi aplice măsura educativă de internare într-un centru de detenție pentru următorii 14 ani. 

În 2018, Dorel Ionuţ Moldovan, în vârstă de 16 ani, a furat camioneta părinţilor şi s-a urcat beat la volan în Ajunul Bobotezei şi a provocat 3 accidente pe o distanţă de 5 km,  în localitățile Tureac și Mureșenii Bârgăului, rănind foarte grav şase persoane. După producerea accidentelor, adolescentul a mai mers câţiva kilometri, după care a oprit pe şosea şi a adormit. Acesta băuse atât de mult, încât a intrat în comă alcoolică.

Toate cele şase victime, toate de sex feminin, dintre care trei în vârstă de 11 ani, una de 14 ani, una de 16 ani şi o alta în vârstă de 35 de ani au duse de urgenţă la spital. Fata în vârstă de 16 ani de decedat la câteva ore după accident, iar după 10 zile a pierdut lupta şi adolescenta în vârstă de 14 ani.

În acea noapte de 5 ianuarie, Dorel Ionuţ Moldovan a fost reţinut pentru 24 de ore, cazul fiind preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, care l-au trimis în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru ucidere din culpă, propunere admisă de magistraţii de la Judecătoria Bistriţa.

Întrucât după arestarea preventivă a tânărului a intervenit şi cel de-al doilea deces, al fetei de 14 ani, încadrarea juridică a fost schimbată în omor calificat, iar cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Dorel Ionuţ Moldova a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, în mai 2018, el fiind judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tentativă la infracţiunea de omor calificat şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi sub influenţa alcoolului. Acesta a devenit major în spatele gratiilor.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a pronunțat sentința miercuri 18 martie, instanța hotărând internarea acestuia într-un centru de detenție pentru 14 ani, perioadă din care i s-a scăzut perioada reținerii și arestării preventive.

Totodată, magistratul care a judecat cauza a mai stabilit şi daune morale pentru victime şi familiile acestora în sumă totală de 1.775.000 euro, la care se adaugă daune materiale în cuantum de circa 68.000 lei, cheltuieli de judecată şi cheltuieli pentru îngrijiri medicale, sume pe care tânărul ar trebui să le plătească în solidar cu părţile responsabile civilmente, şi anume părinţii săi.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

2 COMENTARII

    • Dureaza pentru ca trebuie sa verifice legalitatea probelor, apoi legalitatea retinerii, etc.
      Si pedeapsa maxima prevazuta de ncp pentru minori este de 15 ani internarea intr-un centru de detentie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here