Un tânăr din Zagra riscă ani grei de închisoare, după ce, în toamna anului trecut, și-a ucis mișelește tatăl. După ce a fost certat că nu este suficient de harnic, a băut zdravăn împreună cu taică-său, apoi l-au ajuns frustrările. L-a chemat afară din casă pe motiv că îl caută un vecin, după care, cu un par gros, pregătit din timp, l-a pocnit în cap, din spate.

Grozăvia s-a petrecut spre finele lunii noiembrie a anului trecut, mai precis pe 25 noiembrie.

Cu o zi înainte, Grigore Andreș a fost certat de tatăl său care era nemulțumit de faptul că nu l-ar ajuta suficient de mult la treburile din gospodărie, iar sarea conflictuală generată de acest motiv, dura de ceva vreme și se pare nu era ceva sporadic.

Certat și lovit că nu e harnic

În dimineața zilei în care s-a petrecut tragedia, între cei doi a mai avut loc o ceartă, iar “bătrânul”, care de vreo 6 ani fusese părăsit de nevastă și și-a crescut singur copiii, l-a lovit peste mână pe Grigore, cu un lemn.

Ceva mai târziu, pe la ora 17.00, cei doi s-au împăcat aparent, iar Grigore a fost trimis de tată la magazinul din sat să cumpere bere. Și tânărul s-a conformat. După ce s-a reîntors acasă, împreună cu tatăl său s-au pus pe băut. A fost momentul în care în mintea lui Grigore a încolțit gândul răzbunării.

“Între inculpat şi victimă s-a creat o stare conflictuală determinată de reproşurile adresate de către victimă inculpatului în legătură cu faptul că inculpatul nu dorea să muncească ori nu muncea suficient de mult cât dorea victima. În acest context, la data de 24.11.2021 victima A.A. s-a certat cu fiul său fiind nemulţumit că nu îl ajuta la treburile gospodăreşti iar în dimineaţa zilei de 25.11.2021, conform susţinerilor inculpatului, victima l-a lovit peste mâna stângă cu o bucată din lemn, tot în legătură cu refuzul inculpatului de a ajuta victima la treburile gospodăreşti. În după amiaza zilei de 25.11.2021, în jurul orelor 17:00, victima l-a trimis pe inculpat la un magazin din localitate pentru a cumpăra băuturi alcoolice, respectiv bere cu alcool. După ce inculpatul a revenit acasă de la magazin, acesta împreună cu tatăl său au consumat bere cu alcool. Pe fondul consumului de alcool şi a stării conflictuale dintre victimă şi inculpat, acesta a luat hotărârea de a-l agresa fizic pe tatăl său, victima A.A.”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Și-a pregătit parul și-apoi și-a atras tatăl în cursă

Anchetatorii spun că, la un moment dat, Grigore a ieșit din casă și și-a pregătit arma, un par pe care l-a rupt din gardul unui vecin. Apoi a intrat din nou în locuință și i-a spus tatălui său că este căutat de un vecin. Andreș sr. a ieșit afară din casă, iar în spate se afla Grigore. După ce s-au îndepărtat nițel de casă, tânărul a luat parul din locul unde îl ascunsese și pur și simplu și-a pocnit tatăl în cap cu el. L-a lăsat apoi într-o baltă de sânge, în timp ce el s-a dus la pârâu să se spele. Când s-a dus înapoi în casă, bunicii și surorilor lui le-a spus că taică-său a fost bătut de niște romi. Numai că femeile au observat urme de sânge pe încălțămintea lui Grigore și și-au dat seama care este adevărul. În timp ce acestea au dat fuga afară să vadă ce e cu seniorul, juniorul a sunat la ambulanță.

“(…) în jurul orelor 18:40, inculpatul a ieşit din locuinţă şi a luat o botă dintr-un gard al unui vecin, cu lungimea de 1,6 metri şi diametrul de 10 cm, pe care a pregătit-o şi a lăsat-o în afara locuinţei. A intrat în locuinţă şi a chemat-o pe victimă afară sub pretextul mincinos că este căutat de un vecin. Victima A.A. a ieşit din locuinţă împreună cu inculpatul şi s-au îndepărtat puţin de locuinţa lor, inculpatul aflându-se în spatele tatălui său cu acea botă pe care şi-o pregătise anterior. În timp ce se afla în spatele victimei, inculpatul a lovit-o cu acea botă în zona cefei, victima a căzut, apoi inculpatul a lovit victima în mod repetat cu bota şi cu picioarele în zona capului, abandonând-o într-o baltă de sânge.

În continuare, inculpatul s-a deplasat la un pârâu din apropiere unde şi-a spălat încălţămintea de sânge iar apoi a intrat în locuinţă, anunţându-le pe surorile sale A.B..B şi A.C.C. că victima ar fi fost bătută de nişte persoane de etnie rromă, fără a oferi alte detalii.

Persoanele vătămate A.B..B şi A.C.C. au observat că inculpatul mai avea sânge pe încălţăminte şi că acesta s-a dus să se spele. Apoi inculpatul cu bunica sa şi cu surorile sale s-au dus afară la locul unde se afla corpul tatălui său, inculpatul simulând că îşi pierde cunoştinţa. La faţa locului a ajuns martora D.D. care l-a acuzat pe inculpat că şi-a ucis tatăl, inculpatul negând că ar fi comis fapta.

În jurul orelor 18:48, inculpatul Andreș Grigore Ioan a apelat serviciul de urgenţă 112 şi a sesizat faptul că l-a găsit pe tatăl său A.A. pe drumul care face accesul spre locuinţa inculpatului, este căzut şi prezintă leziuni traumatice grave la nivelul capului.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie precum şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud care la ora 19:40 a declarat decesul victimei A.A., aceasta având mai multe leziuni craniene incompatibile cu viaţa”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Discernământ scăzut… moarte violentă

Bineînțeles, trupul neînsuflețit al lui Andreș sr. a fost dus la Medicina Legală, pentru necropsie, specialiștii constatând că moartea acestuia a fost una deosebit de violentă. Totodată, Grigore a fost suspus unei expertize psihiatrice, medicii specialiști constatând că, în timpul comiterii faptei, tânărul a avut discernământul diminuat.

“ În raportul de expertiză medico-legală (necropsie) nr.2333/III (…) întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud s-au formulat următoarele concluzii: moartea numitului A.A. este violentă; moartea s-a datorat hemoragiei, contuziei şi dilacerării meningo-cerebrale consecutive fracturilor multiple ale neuro- şi viscerocraniului în contextul unui traumatism cranio-cerebral şi maxilofacial prin lovire repetată cu corp dur; leziunile traumatice s-au putut produce la data de 25.11.2021 prin lovire activă repetată cu corp dur (posibil picior) şi cel mai probabil cu corp dur de formă alungită cu o greutate destul de mare (de exemplu: par, stâlp de gard de lemn, etc.), în condiţiile stabilite de ancheta judiciară; leziunile traumatice de la punctul 5 – s-au putut produce prin comprimare între două planuri dure (posibil între corp dur şi sol) în condiţiile stabilite de ancheta judiciară; între leziuni şi deces există legătură de cauzalitate directă; fracturile sterno-costale s-au putut produce în cadrul manoperelor de resuscitare cardio-pulmonară şi nu au rol tanatogenerator; poziţia victimei în raport cu agresorul a putut fi în decubit dorsal, cu agresorul deasupra, în momentul aplicării leziunilor tanatogeneratoare, în rest variabilă; sângele recoltat de la cadavru conţine alcool etilic 0,27 grame la mie iar urina recoltată conţine 0,46 grame la mie; moartea poate data din 25.11.2021.

Deoarece inculpatul a susţinut că în dimineaţa zilei de 25.11.2021 a fost lovit peste mâna stângă de către victimă, cu o botă care la capăt avea un cui şi i-a cauzat leziuni traumatice, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la inculpat. S-a arătat că din raportul de expertiză medico-legală nr.279/II/a/3/03.02.2022, întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud s-a stabilit că inculpatul Andreș Grigore Ioan prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu sau, cel mai probabil, de corpuri dure sau frecare de suprafeţe dure. Leziunea traumatică nu necesită zile de îngrijiri medicale şi nu a pus în primejdie viaţa victimei. Leziunile traumatice pot data din data de 25.11.2022. De asemenea, s-a arătat că în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice cu privire la inculpat, iar prin raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr.2466/II/n/65/ 29.12.2021, comisia de expertiză a constatat că inculpatul Andreș Grigore Ioan prezintă diagnosticul «Întârziere mintală uşoară cu tulburări de comportament. Tulburare de personalitate pe fond organic (post TCC – n. r. după un traumatism cranio-cerebral). Consum de alcool utilizare nocivă pentru sănătate».

Comisia a constatat că discernământul inculpatului a fost diminuat atât în momentul săvârşirii faptei cât şi la momentul examinării. Comisia a considerat că nu se impun a fi luate măsuri cu caracter medical. Cu ocazia audierii în calitate de suspect şi de inculpat, inculpatul Andreș Grigore Ioan a recunoscut comiterea faptei”, au mai arătat procurorii.

Deocamdată dosarul abia a ieșit din camera preliminară, instanța ajungând la concluzia că rechizitoriul și probele sunt în bună regulă, astfel că în curând va începe judecata pe fond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here