Tânăr din Lunca Ilvei, arestat preventiv! Cot la cot cu un pădurar, au tăiat ilegal arbori

1056

Un bărbat din Lunca Ilvei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce polițiștii și procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița au descoperit că acesta a tăiat ilegal arbori din pădure și, în plus, a condus  autovehicule mai bine de trei luni, fără a avea permis . Infracțiunile silvice ar fi fost comise de bărbat în complicitate cu un pădurar, care este și el anchetat de procurorii de la parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița.

 

Un tânăr în vârstă de 32 de ani din Lunca Ilvei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru complicitate la infracțiunile de tăiere fără drept de arbori și delapidare, precum și pentru infracțiuni la regimul rutier.

lemne 4

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că, în perioada 13-14 iunie a.c., acesta ar fi folosit un utilaj pe care îl deținea pentru a-l ajuta pe un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Tihuța Colibița să taie ilegal 10 arbori, în valoare de 8.005 lei. Totodată,  și-a însușit cantitatea de 4,62 mc de material lemnos, în valoare de 794 lei„, precizează IPJ BN într-un comunicat.

lemne lunca ilvei 1

Drept urmare, cercetările au fost extinse, polițiștii și inspectorii Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud controlând două depozite administrate de către bărbatul de 32 de ani, au descoperit alt material lemnos fără documente de proveniență legală.

A fost confiscată cantitatea totală de 231,11 mc în valoare de 143.556 lei fără proveniență legală. De asemenea, polițiștii au dispus confiscarea unei autoutilitare, în valoare aproximativă de 40.000 lei„, se precizează în documentul citat.

lemne 5

Totodată, polițiștii au descoperit că bistrițeanul a condus,  în perioada 20 martie-14 iunie, un vehicul pentru care nu avea permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte, iar în perioada 18-29 iunie a condus, deși avea exercitarea dreptului de a conduce suspendată.

lemne 2

De asemenea, polițiștii și reprezentanții Gărzii Forestiere au efectuat verificări și în fondul forestier gestionat de pădurarul cu care bărbatul de 32 de ani este complice. În urma verificărilor, au fost identificate 22 de cioate provenite din arbori tăiați ilegal, cu un volum de 31,957 mc și o valoare totală de 17.026,34 lei.

Potrivit IPJ Bistria-Năsăud, cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale.

2 COMENTARII

  1. Nu a dat şpaga unde a trebuit, asta e motivul arestarii. Altii au defrişat munti întregi si defrişează in continuare cu protectia conducerii gărźii forestieri si institutiilor de control iar dacă da şpagaa grasa la toti e bine mersii, iar pagubele de miliarde stau la dospit.

  2. Asta, pentru ca :
    1/. populatia, foarte greu isi poate procura legal lemnele de constructie si de foc, atunci cand are nevoie … in primul rand, din lipsa unor depozite permanente din care sa poata cumpara permanent asa ceva ,
    2/. coroborat cu faptul ca „politia padurilor, mediului, apelor si fondului cinegetic ” … o fac tot ” padurarii si paznicii de vanatoare ” … care sunt insuficienti raportat la suprafata data in paza, prin cumul de atributiuni de gestionari ( administratori ) ai paduriii n-au vreme sa se ocupe de paza in mod eficient, ori n-au calificarea , dotarea si fortza frizica viabila acestui lucru,
    3/. sau… efectiv asa se doreste de catre cei de la guvernare .
    Va spun eu, ca numai prin infiintzarea Politiei Padurilor, Apelor, Mediului si Fondului Cinegetic , cu trupe de jandarmerie nationala sau cu posturi mobile de politie nationala … cu competentza generala a Politiei Romane , independenta si subordonata direct Primului-Ministru … se vor putea stopa definitiv delictele din aceste domenii . Mult mai putin ar costa Guvernul cu aceasta structura amplasata direct in mediul special de protectie si siguranta publica… decat sistemul actual , cu paza si securitate facuta cu personal civil, direct de agentii economici .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here