Sute de kilograme de artificii și petarde confiscate de polițiști! Au fost întocmite și 7 dosare penale

193

Trei sute de kilograme de materiale pirotehnice confiscate și șapte dosare penale este „recolta” înregistrată de polițiștii bistrițeni specializați în domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, în ultimele trei zile din acest an.

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii specializați în domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, sprijiniți de echipe de polițiști de la Acțiuni Speciale au intensificat acţiunile și au efectuat controale în tot județul, pentru a preveni evenimentele neplăcute cauzate de folosirea ilegală a materialelor pirotehnice.

Totodată, au verificat activitatea unor  persoane fizice şi juridice autorizate să deruleze operațiuni cu articole pirotehnice, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

În urma acțiunilor, polițiștii au constatat 7 infracţiuni, fiind efectuate cercetări în tot atâtea cauze penale. Totodată, au fost confiscate aproape 300 de kg. de articole pirotehnice.

Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, la data de 30 decembrie a.c., polițiștii au indisponibilizat 210 kg de articole pirotehnice și au întocmit trei dosare penale.

În toate cele trei cazuri, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Astfel, polițiștii l-au depistat și identificat pe un bărbat, de 38 de ani, din Bistrița, în timp ce deținea fără drept și oferea spre vânzare articole pirotehnice din categoria F2, în incinta unei florării, din orașul Beclean. Polițiștii au indisponibilizat 38 de baterii, cu o greutate de 50 de kg.

De asemenea, la aceeași dată, polițiștii l-au depistat pe un alt bărbat, de 31 de ani, din Uriu, în timp ce deținea fără drept și oferea spre vânzare, pe raza localității Cristeștii Ciceului, un număr de 300 de bucăți articole pirotehnice categoriile F 1 și  F2. Și în acest caz, articolele pirotehnice, având o greutate de 10 kg au fost indisponibilizate.

Totodată, în Năsăud, polițiștii Serviciului Acțiuni Speciale și cei ai Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase l-au depistat și identificat pe un bărbat, de 34 de ani, din Bistrița, în timp ce oferea spre vânzare articole pirotehnice din categoria F2.

Polițiștii au constatat faptul că acesta ar fi deținut, într-un autoturism, cantitatea de 6.457 de articole pirotehnice, cu o greutate de 150 kg, pe care le-ar fi oferit ilegal spre comercializare, către publicul larg, pe raza orașului Năsăud.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul nu reprezenta o societate autorizată pentru desfășurarea deoperațiuni cu astfel de articole pirotehnice„, transmite Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

De asemenea, la data de 29 decembrie, polițiștii au indisponibilizat 86 de kg de articole pirotehnice, ca urmare a acțiunilor desfășurate. În trei cazuri au fost întocmite dosare penale.

Astfel, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase împreună cu cei ai Serviciului Acțiuni Speciale au depistat o femeie de 39 de ani, din Tureac care  ar fi comercializat articole pirotehnice. Aceasta a fost surprinsă în timp ce oferea spre vânzare articole pirotehnice, în incinta unui magazin alimentar din Tureac, fără a exista autorizație pentru operațiuni de acest gen.

Polițiștii au ridicat cantitatea de aproximativ 6 kg, respectiv 2.675 bucăți articole pirotehnice din categoriile F1 și P1 și au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de comercializare fără drept de articole pirotehnice„, precizează Crina Sîrb.

La aceeași dată, polițiștii au surprins o femeie de 47 ani, din Ilva Mare, care ar fi expus spre comercializare, în incinta unui magazin din localitatea Ilva Mare, peste 900 de articole pirotehnice, din categoriile F1, P1 și F2 fără să fie autorizată în acest sens. Întreaga cantitate, aproximativ 20 kg de articole pirotehnice, a fost indisponibilizată și s-a întocmit dosar penal.

De asemenea, în Lunca Ilvei, polițiștii l-au depistat pe un bărbat de 46 de ani, din localitate, care ar fi expus spre comercializare, în incinta unui magazin aproape 700 de bucăți articole pirotehnice, din categoriile F1, P1 și F2 și F3 (aproximativ 60 kg), fără să fie autorizat în acest sens. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

La data de 28 decembrie a.c., polițiștii au întocmit dosar penal ca urmare a neregulilor constatate la un magazin din Bistrița.

Ca urmare a verificărilor efectuate la o societate comercială din Bistrița, polițiștii s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de ”orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept”.

Astfel, în cadrul verificărilor, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au constatat faptul că o societate comercială ar fi expus spre vânzare, într-un magazin situat în Bistrița, articole pirotehnice din categoria F1, fără să dețină autorizație în acest sens”, arată purtătorul de cuvât al IPJ Bistrița-Năsăud.

Potrivit sursei citate, 248 de bucăți de articole pirotehnice au fost indisponibilizate, iar polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal deschis pentru săvârșirea infracţiunii de orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here