Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat la sfârsitul saptamânii trecute un proiect de ordin pentru aprobarea listei contribuabililor declarati inactivi. Potrivit acestuia, 670 de firme din judetul Bistrita-Nasaud vor fi declarate inactive, pentru ca nu si-au depus la timp declaratiile fiscale. Printre acestea se numara Coroana de Aur SRL, Gloria 2005 SRL si Zile si Nopti SRL.

Societatile care nu si-au depus la timp declaratia privind obligatiile la bugetul de stat, decontul de TVA si decont special de TVA au fost declarate inactive. Prin aceasta actiune, contribuabililor vizati li se va anula înregistrarea în scopuri de TVA si sediile secundare înregistrate fiscal vor fi considerate inactive pe perioada în care contribuabilii care le-au înfiintat ramân inactivi. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a stabilit si modalitatea de reactivare a firmelor. În prima zi a fiecarei luni va fi întocmita lista cu cei care au îndeplinit criteriile de reactivare în luna precedenta. Pentru fiecare contribuabil în parte, Fiscul va face un referat cu motivatia propunerii de reactivare. Lista va fi finalizata pâna pe data de 5 a fiecarei luni care, ulterior, va fi publicata în Monitorul Oficial. Firmele pot sa se reînregistreze, dar numai dupa ce intra în legalitate. Procedura este însa destul de greoaie si pot trece chiar sapte-opt luni pâna când o societate comerciala poate emite din nou facturi, documente sau formulare tipizate cu regim special, iar autorizatiile, avizele, licentele si alte acte în baza carora functioneaza se suspenda de drept. Codul fiscal da dreptul inspectorilor fiscali sa nu ia în considerare o tranzactie facuta de o firma declarata inactiva. De asemenea, suma TVA înscrisa într-o factura emisa de o firma declarata inactiva nu este deductibila. De aceea se recomanda agentilor economici sa consulte lista actualizata a firmelor cu asemenea probleme, înainte de fiecare tranzactie.

Firme inactive

Printre cele 670 de firme declarate inactive de catre ANAF se regaseste si SC Zile si nopti SRL Bistrita, firma care are ca obiect de activitate editarea ziarelor inclusiv a presei publicitare. Societatea îi are ca asociati pe Bogdan Calin Gaurean si Ioan Turc. SC Gloria 2005, marea realizare a lui George Horoba si Jean Padureanu, a fost deasemenea declarata inactiva. Pe rusinoasa lista a ANAF se gasesc si societatile Transgosem si Santitur. Cele doua au devenit deja celebre, fiind implicate în scandaluri privind concesionarea de terenuri. Cele doua firme au primit ilegal în anii trecuti suprafete mari de teren din partea fostului primar al comunei Mariselu, Octavian Bruj. Hotel Coroana de Aur SRL a carei cifra de afaceri a depasit anul trecut suma de sase milioane de lei se regaseste de asemenea printre firmele “fantoma”. SC 3 Sultani SRL, firma în cadrul careia a functionat si barul de striptease din cartierul Viisoara a fost si ea declarata inactiva. Pe lista neagra a ANAF se mai gasesc sindicate si uniuni cum ar fi CNSLR-Fratia sau Uniunea a Practicienilor în Reorganizare si Lichidare, filiala Bistrita. Inactive au mai fost declarate Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, dar si Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic. Pe lunga lista a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se mai gasesc societatile Metropolis, Prodexim SA, Valcris, Expert Construct, Apullum Construct, Cooperativa de Credit Concordia si lista poate continua.

Ovidiu Tudoran

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.