În primele opt luni ale anului în curs, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud au efectuat sute de controale pentru verificarea unităților juridice din punct de vedere al deținerii autorizațiilor de securitate la incendiu. 

Potrivit inspectorului șef al ISU Bistrița-Năsăud, Col. dr.ing. Constantin Florea, în perioada amintită au fost efectuate 775 de controale dintre care 42 au fost controale la investiții.

De asemenea, la sediul inspectoratului au fost depuse 243 de cereri în vederea eliberării avizelor de securitate la incendiu și au fost emise 72 avize de securitate la incendiu, în vederea eliberării autorizațiilor de securitate la incendiu au fost depuse 62 de cereri și au fost eliberate 37 de autorizațiilor de securitate la incendiu.

În urma controalelor inspectorii din cadrul Inspecției de Prevenire au aplicat 2.417 sancțiuni și 204 amenzi, și au constatat 3.764 deficiențe.

Totodată, pe timpul controalelor și al activităților de informare preventivă desfășurate, au fost distribuite către populație aproape 30.000 materiale de informare preventivă„, a precizat șeful ISU Bistrița-Năsăud.

Acesta a mai subliniat că reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud au efectuate activități de control și prevenire și în instituțiile de învățământ din județ.

Dacă la începutul anului erau 73 de clădiri care funcționau fără autorizație de incendiu, la începutul lunii august numărul s-a redus, ajungând la 52 de clădiri care funcționau fără autorizație. La data de 9 septembrie mai erau 46 de clădiri fără autorizație de securitate la incendiu. Procesul este în dinamică continuă, în sensul în care sunt acțiuni continue de asistență tehnică pe parte de școli, astfel încât toate să aibă autorizații de securitate la incendiu„, a precizat Constantin Florea.

Potrivit șefului ISU Bistrița-Năsăud, din cele 46 de clădiri ale unităților de învățământ care nu au încă autorizații de scuritate la incendiu,  25 clădiri au obţinut 23 de avize de securitate la incendiu pentru intrare în legalitate – Liceul Teaca are un aviz pentru două corpuri de clădire; Romuli are un aviz pentru şcoală şi grădiniţă -, urmând să se identifice surse de finanţare pentru realizarea lucrărilor. 53% din cele 47 clădiri neautorizate.

De asemenena, patru clădiri depun direct pentru autorizare, având documentaţie întocmită, însă neavizată – Școală Primară Țagu, Școală Chiochiş, Școală Bozieş, Școala Rebrișoara.

Alte 7 clădiri au proiectele în curs de elaborare sau trebuie reactualizate după modificările apărute la normative – Grădiniţa din Lechinţa, Școala Ilișua, Școala Măgura Ilvei, Școală Budacu de Jos, Școală Miceştii de Câmpie – reactualizare, Grădiniţă Nepos comuna Feldru, Grădinița privată Happy Kinder Beclean.

Pentru 10 clădiri urmează să se înceapă demersurile de avizare/autorizare : Clubul Sportiv Şcolar Bistriţa cu internatul, Grădiniţa nr. 2 Bistriţa din clădirea de la Liceul Grigore Moisil, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Năsăud – fosta Lacrima Năsăud, Grădiniţa din corpul de clădire creşă din Sângeorz – Băi, Comuna Feldru cu corp clădire clasele V-VIII (la DN 17) şi after school – grădiniţă din Feldru, Grădiniţa din Susenii Bîrgăului, Şcoala din Sânmihaiu de Câmpie, Comuna Şanţ cu şcoală corp B în Şanţ, grădiniţă Urmeniş.

Inspectorul șef al ISU Bistrița-Năsăud a mai precizat că, la 1 august 2019 existau 43 de unități juridice cu destinaţia de învăţământ care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu, iar până la 1 septembrie numărul acestora a scăzut la 39.

Din cele 39 de unități juridice cu destinaţia de învăţământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendi, trei, respectiv Şcoala Domneşti, Şcoala Dobric şi clădirea „Școală după şcoală” din Dumitra, au obținut acest act. Şcoala Dorolea deşi a obţinut autorizaţia mai are clădiri neautorizate, deci mai rămâne ca unitate juridică neautorizată. O altă unitate, Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi” din Sângeorz-Băi, nu mai necesită autorizaţie, pentru că îi trebuia doar la instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmare incendiu.

Conform precizărilor primite de la IGSU din Adresa nr. 29694/26.08.2019, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu pentru instalaţii de stingere şi detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu, nu încadrează clădirile de învăţământ în categoria celor neautorizate„, a mai precizat Constantin Florea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.