Sute de angajați ai Primăriei Bistrița au chemat angajatorul în instanță, pentru a-și cere măririle de salarii, de peste 7%, refuzate de instituție. Au pierdut în martie la tribunal, însă nu se lasă și-și încearcă norocul și la Curtea de Apel Cluj.

Anul trecut, angajații Primăriei Bistrița, prin Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Bistrița au solicitat o creștere a salariilor. Cererea a fost făcută în prima lună din 2020, pe vremea administrației Crețu, de liderul de indicat Sabina Malaicu.

Au cerut atunci o cerere a salariilor cu 7,2%, însă primarul Ovidiu Crețu a spus la acea dată că nu sunt bani. Nici cu noua administrație angajații n-au avut mai mult noroc, refuzând de asemenea să mărească salariile.

„D-na Malaicu Sabina – președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Bistrița, a solicitat creșterea salariilor tuturor angajaților funcționari publici și personal contractual din Primăria Municipiului Bistrița, prin aplicarea procentului de 7,2% la salariile de bază, salarii care, în fapt au fost menținute la nivelul celor garantate în plată în anul 2018, adică 1900 lei/lună, stabilit prin HG nr. 846/2017 și nu 2080 lei/lună cât era garantat în plată în anul 2019 conform HG nr. 937/2018.  A învederat faptul că în urmă cu un an, d-nul Primar a inclus indemnizația de hrană în salar, deși aceasta nu reprezintă un drept salarial, și prin urmare salariile angajaților au scăzut tocmai pentru că aceasta se acordă doar pentru timpul efectiv lucrat – nu în concediu de odihnă, medical sau în zile libere. Mai mult, deși d-nul Primar a promis că nu vor scădea salariile, acestea au scăzut tocmai pentru că indemnizația de hrană a fost inclusă în salar. D-nul primar Crețu Ovidiu Teodor a arătat că nu este posibilă o creștere salarială astfel cum este solicitată de reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative la nivelul Primăriei Municipiului Bistrița, motivat de faptul că nu are sustenabilitate în buget, adică „nu sunt bani”, se arată în cererea înaintată la începutul anului trecut de către sindicat conducerea Primăriei Bistrița.

Au chemat Primăria Bistrița în instanță

În ședința de Consiliu Local care a avut loc câteva zile mai târziu au fost mărite salariile doar a câtorva categorii de angajați, precum casier, magaziner, portar, paznic, îngrijitor, muncitor necalificat care încasau lunar sub 2.230 de lei. Asta s-a întâmplat în urma unei hotărâri a Guvernului, care a stabilit salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie 2.230 de lei lunar, începând din 2020.

Aceeași poveste s-a repetat și în 2021, când sindicatul a cerut din nou salarii mai mari. Au fost mărite doar cele mai mici salarii din Primărie, ajungând de la 2.230 de lei la 2.300 de lei, tot așa în urma unei hotărâri a Guvernului.

Nemulțumit că nu s-au mărit salariile tuturor angajaților, sindicatul a acționat în judecată Primăria Bistrița. Dosarul a fost înregistrat în luna august a anului trecut, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Sute de angajați ai instituției s-au constituit parte în proces.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu prima sentință 7 luni mai târziu, în luna martie a acestui an, prin care a respins cererea Sindicatului.

„Respinge cererea de chemare în judecată formulată de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Bistriţa în contradictoriu cu Direcţia de Asistenţă Socială Bistriţa, Consiliul Local al Municipiului Bistriţa şi Primarul Municipiului Bistriţa. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

Sindicatul nu s-a lăsat și a făcut recurs, în luna mai a acestui an, la nici două luni de la prima sentință. Procesul s-a mutat la Curtea de Apel Cluj. Deocamdată nu a fost stabilită o dată.

Au pierdut lupta cu primăria pentru norma de hrană

Angajații Primăriei Bistrița s-au mai judecat cu instituția și au pierdut procesul. Asta după ce fostul primar Ovidiu Crețu a introdus norma de hrană în salariu de bază. Ingineria a fost făcută la început de 2019. Practic, salariile tuturor angajaților au scăzut cu 347 de lei, însă suma se întorcea în buzunarul funcționarilor sub formă de normă de hrană, pe care oricum primăria era obligată să o acorde începând cu anul 2019.

Deși la prima vedere această mișcare nu pare să afecteze lefurile lunare ale funcționarilor, când aceștia erau în concediu de odihnă sau medical sau pentru zilele legale libere, nu primeau suma. Asta pentru că norma de hrană se acordă doar când angajatul este fizic la muncă, nu și pentru zilele libere sau pentru concedii, fie ele de odihnă sau medicale.

Consiliul Local al municipiului Bistrița a dat gir acestei hotărâri a primarului Ovidiu Crețu, hotărârea fiind adoptată în 28 ianuarie 2019. În proiectul adoptat de către consilierii locali, primarul Ovidiu Crețu preciza că „Este o propunere de diminuare a salariilor cu acel coeficient care înseamnă indemnizația de hrană și care conform Legii nr. 153/2017, este în obligativitate de a se da”.

Sindicatul salariaților din municipiul Bistrița a acționat instituția în judecată cerând anularea hotărârii de Consiliu Local care a avut la bază această mișcare. Salariații, sute la număr, care s-au unit și au acționat în judecată Primăria Bistrița susțin că hotărârea este nelegală.

Sindicatul a mizat pe un calcul al salariilor cu înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. Însă aceasta intră în vigoare abia în 2023. Până una alta, în cazul Consiliilor Locale și a Consiliului Județean, legiuitorul a lăsat la latitudinea președinților și respectiv primarilor să stabilească modalitatea de calcul și în funcție de bugetul disponibil.

„Analizând tabelele care sunt anexate la expertiza contabilă, pârâtul a constatat că apar sume diferite ca o diminuare a salariului de bază, ceea ce nu este deloc real, deoarece salariile de bază stabilite la gradația maximă au fost diminuate cu o sumă fixă de 347 lei, (reprezentând îndemnizația de hrană, la care s-a ținut seamă de luna de concediu de odihnă legal a fiecărui salariat) astfel încât veniturile nete să nu fie afectate de diminuarea cu 347 lei a salariului de bază, suma reală care se constituie ca îndemnizație de hrană lunară”, se apăra Primăria municipiului Bistrița.

Tribunalul Bistrița-Năsăud dă dreptate Primăriei Bistrița și decide să respingă cererea sindicatului. Decizia a venit la finalul anului 2019. Sindicatul salariaților din Primăria Bistrița nu se lasă și contestă decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud la Curtea de Apel Cluj.

În fața judecătorilor clujeni, sindicatul a susținut că salariile au scăzut cu aproximativ 300 de lei, arătând drept dovadă fluturașul de salariu al unui muncitor pe luna decembrie 2018 și respectiv pe luna decembrie a anului 2019. Potrivit acestora, salariul muncitorului a scăzut cu aproximativ 300 de lei.

Sindicatul nu are noroc nici la Curtea de Apel Cluj, care practic menține hotărârea de la Bistrița și respinge acțiunea angajaților instituției. Soluția vine în toamna lui 2020.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.