Vremuri grele îi așteaptă pe bistrițeni, după ce mai toți furnizorii de utilități și servicii au anunțat scumpiri chiar de la început de an. După furnizorii de energie și gaz și chiar și cel de apă Aquabis, vine rândul celor de la Supercom să ceară mai mulți bani pentru gunoaie.

Operatorul Supercom, responsabil de colectarea și transportul deșeurilor din orașe și sate la groapa ecologică de la Tărpiu vrea să majoreze prețurile. Pentru ca acest lucru să se transforme în realitate, Supercom are nevoie de aprobarea tuturor membrilor ADI Deșeuri.

Asta înseamnă că până în mai, primăriile trebuie să discute în Consiliile Locale această propunere și să delege o persoană care să voteze pentru sau împotriva acestei scumpiri. Cum supercom vrea să majoreze prețurile doar de la începutul lunii mai, primăriile încă nu s-au grăbit să pună proiectele pe ordinea de zi a ședințelor.

Cum arată documentul ce va ajunge pe masa consilierilor locali? Acesta prezintă tariful practicat și mărit per tonă, nu pe persoană fizică. Consilierii Locali nu știu astfel cu cât va ajunge să coste mai mult gunoiul în rural sau urban, pe persoană.

Crește prețul preluării tuturor gunoaielor, mai puțin a celor reciclabile

Potrivit documentului, în momentul de față, consumatorii casnici din urban plătesc pentru colectare separată și transportul deșeurilor reziduale/menajere 290 de lei cu TVA pe tonă. Supercom vrea ca prețul practicat pe tonă să crească la 355 de lei cu tot cu TVA.

În cazul deșeurilor reciclabile, în urban se plătește 1165 de lei pe tonă cu tot cu TVA și se propune scăderea la 942 de lei, încercându-se astfel să se încurajeze populația să colecteze selectiv deșeurile.

În cazul zonei rurale, mometan pentru deșeurile menajere se percepe un tarif de 300 de lei pe tonă, iar propunerea Supercom este ca acesta să crească la 358 de lei pe tonă. Deșeurile reciclabile vor fi mai ieftine și în rural: propunându-se scăderea de la 1186 de lei pe tonă la 932 de lei pe tonă. Vor plăti mai mult la gunoi și firmele, de la 233 de lei pe tonă, la 446 de lei.

Deșeurile rezultate din construcții și desființări vor fi și ele mai scumpe, prețul crescând de la 222 de lei pe tonă, la 297 de lei. Firmele care vor să li se preia astfel de deșeuri plătesc în prezent 174 de lei și vor plăti 255 de lei. Deșeurile voluminoase costă acum 440 de lei tona, iar după majorări vor fi transportate pentru 480 de lei/tona. Firmele plătesc acum 153 de lei și vor plăti după majorări 224 de lei.

Pentru preluarea deșeurilor vegetale se plătește acum 6 lei pe sac, iar în urma majorărilor se va plăti 7,18 lei pe sac. Autoritățile locale sunt nevoite să plătească pentru deșeurile abandonate identificate pe terenurile lor sau în spațiile publice. Dacă până acum plăteau 182 de lei pe metru cub cu tot cu TVA, vor plăti 267 de lei cu tot cu TVA.

Cristian Niculae a explicat pentru o publicație locală că aceste scumpiri se vor simți în buzunarul bistrițenilor, însă nu foarte tare. Acesta a vehiculat un preț de 1 leu sau 1,5 lei pe lună/per persoană în plus la gunoi. Nu pare mare lucru la prima vedere, dar dacă luăm în calcul o familie cu 4 membri și o perioadă de 12 luni rezultă un cost anual de peste 70 de lei în plus față de cât se plătește în prezent.

Supercom justifică scumpirile cu colectatul poartă în poartă și creșterea costurilor

În proiectul care este în dezbatere publică pe site-ul Consiliului Județean, Supercom explică și de ce cere aceste scumpiri. Potrivit operatorului, 3 chestiuni l-au determinat să ceară scumpirile:

-introducerea colectării separate, în sistem „poartă în poartă” pentru fracțiile de hârtie/carton și sticlă, în zona de case din mediu urban și rural (până acum și cei de la case apelau la containerele amplasate în zonă pentru deșeurile reciclabile).

Practic, introducerea acestui sistem de colectare presupune o rută suplimentară pentru hârtie carton în mediul rural, alta în urban. De asemenea, implică o rută suplimentară pentru sticlă în rural și alta în urban. Bistrițenii care stau la casă vor primi lunar sau o dată la două luni saci de 240 de litri pentru hârtie/carton și saci de 120 de litri pentru sticlă.

-Actualizarea necesarului de utilaje de colectare și personal operativ: „ținând cont de modificarea sistemului actual de colectare, modificare necesare ân vederea îndeplinirii indicatorilor de performanță și obiectivelor de deviere de la depozitare, s-a constatat necesitatea achiziționării de utilaje de colectare suplimentare pentru respectarea noilor rute impuse, dar și necesitatea angajării de personal operativ suplimentar care să deservească noile utilaje”, se arată în proiectul supus consultării publice.

– Modificarea costurilor implicate de activitatea operativă – operatorul susține că în 2021 s-au majorat combustibilii, energia electrică, asigurările, modificările acestea de prețuri influențând direct și alte costuri inclusiv la piesele de schimb și costurile de reparații ale utilajelor, materiile prime și materialele consumabile.

„Un alt element de influență semnificativă în tarife este majorarea salariului minim pe economie. Trebuie ținut cont de faptul că, la momentul ultimei fundamentări a tarifelor în anul 2019, salariul minim pe economie luat în calcul era de 1.900 de lei/lună, asupra acestuia fiind operate modificări, ajungând la nivelul anului 2022 la 2.550 de lei/lună”, se mai arată în raport.

-Modificări implicate de creșterea semnificativă a cantităților de deșeuri generate la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Se pare că anul trecut, cantitățile de deșeuri generate la nivelul județului au crescut cu 20%.

Supercom vrea mai mulți bani, dar serviciile lasă de dorit

Cei de la Supercom cer mai mulți bani, dar în zonele urbane cel puțin serviciile de colectare lasă de dorit. Nu de puține ori pubelele pentru reciclabile erau pline ochi, iar containerele pentru deșeurile menajere sunt înconjurate de mizerie în multe zone din municipiul Bistrița. Nu mai punem la socoteală faptul că containerele sunt mizerabile și multe sparte.

Culmea nici vechea administrație și nici noua nu s-au arătat mulțumite de treaba pe care o face Supercom în municipiu cel puțin. Dacă Ioan Turc aplică tactica negocierii și a întâlnirilor repetate cu reprezentanții companiei, Cristian Niculae, care acum, ironia sorții, conduce chiar ADI Deșeuri a apelat chiar la amenzi.

În 2020, Cristian Niculae cerea Poliției Locale să amendeze operatorul de salubritate Supercom cu 25.000 de lei pentru necurățarea platformelor de colectare și cu 4.500 de lei pentru că în unele zone din oraș au fost suprinse coșuri de gunoi care nu fuseseră golite zile în șir.

Și din noua postură Cristian Niculae, șef la ADI Deșeuri, poate să îi amendeze pe cei de la Supercom. Mai mult, în noul regulament de salubritate aprobat, în care apar și inspectorii deșeurilor, se stipulează inclusiv astfel de amenzi și penalități atât pentru operatorul Supercom, cât și pentru administratorul gropii de gunoi de la Tărpiu, Vitalia.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. E chiar mica modificarea
    Motorina de la 5 lei la 8 lei
    Piesele de schimb aproape au fost dublate ca pret
    Manopera service
    Energie electrica
    Pana si sacii galbeni au ajuns la 1 leu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.