Primarul Romocea se ţine de monumente şi vrea să toace peste 31.000 lei

Conducerea Primăriei Năsăud vrea să amplaseze un monument în parcul central din oraş, primii paşi fiind făcuţi în sensul că postamentul este deja realizat. Partenerii administraţiei locale năsăudene în acest proiect sunt Arhiepiscopia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Executivul nu are însă aprobarea Consiliului Local Năsăud pentru investiţia propriu-zisă, ci doar un acord de principiu şi nici vreun aviz din partea Ministerului Culturii.

În joc ar fi circa 20.000 de euro, bani care ar trebui să fie suportaţi în mod egal de partenerii proiectului, circa 7.000 de euro de căciulă.

Peste 31.000 de lei este dispusă Primăria Năsăud să cheltuiască pentru realizarea unui monument dedicat lui Tănase Tudoran din Bichigiu (sat aparţinător comunei Telciu), Vasile Dumitru din Mocod (sat aparţinător comunei Nimigea), Grigore Manu din  Zagra şi Vasile Oichi din Telciu – toţi cei patru fiind canonizaţi şi declaraţi Sfinţi martiri şi mărturisitori năsăudeni în 2007, întrucât aceştia s-au împotrivit stăpânirii habsburgice care încerca din greu să îi oblige pe românii din Ţara Năsăudului să treacă la catolicism.

 

A obţinut acordul de principiu abia la a doua strigare

O primă discuţie asupra amplasării ansamblului statuar a avut loc în luna august anul acesta. Cum aleşii locali năsăudeni nu şi-au dat atunci nici măcar acordul de principiu, proiectul de hotărâre a fost repus pe tapet o lună mai târziu, în septembrie, când cu chiu cu vai primarul Mircea Romocea a obţinut majoritatea necesară.

Deşi în alianţă cu social-democraţii, consilierii liberali nu şi-au dat votul pentru acest proiect. În schimb, convinşi prin nu se ştie ce metode, consilierii democrat-liberali au îmbrăţişat ideea primarului Romocea şi şi-au dat votul. Astfel, proiectul de hotărâre a fosta adoptat cu 13 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”.

 

Circa 7.000 de euro vor fi cheltuiţi

În aceeaşi şedinţă a Consiliului Local Năsăud din septembrie, întrebat fiind cu privire la costurile pe care administraţia locală urmează să le suporte de la buget, primarul Mircea Romocea precizează că suma totală se ridică la aproximativ 20.000 de euro, Năsăudului revenindu-i astfel circa 7.000 de euro. Adică nu mai puţin de 31.500 lei (315 milioane lei vechi). Tot atunci primarul a ţinut să le precizeze consilierilor pentru aprobarea executării construcţiei, dar şi pentru aprobarea sumei va veni în faţa consilierilor cu un alt proiect de hotărâre spre a fi supus votului.

Până aici, toate sunt aparent bune şi frumoase. Deci, de reţinut: primarul Năsăudului a obţinut doar un ACORD DE PRINCIPIU pentru amplasarea unui monument de for public.

De atunci încoace nu s-a mai discutat nimic în legătură cu acest proiect, consilierii nu au aprobat nici execuţia monumentului şi nicio sumă care să fie destinată în vederea realizării monumentului. Aşa cum am menţionat mai sus, costul monumentului se ridică la circa 20.000 de euro, sumă care ar trebui să fie suportată în mod egal de cei trei parteneri – Primăria Năsăud, Arhiepiscopia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Potrivit surselor noastre, administraţia locală năsăudeană şi-a propus ca acest ansamblu statuar ar urma să devină realitate abia în primăvara anului viitor.

 

Propuneri de amplasare

De principiu, în luna septembrie s-a fost stabilit amplasarea monumentului în parcul din centrul oraşului, în imediata apropiere a sediului primăriei şi a Catedralei Ortodoxe din Năsăud. La acea vreme, dar şi în luna august, în proiectul de hotărâre pentru care s-a cerut consilierilor locali acordul de principiu, erau trecute două locaţii, ambele situate în parcul din centrul oraşului.

Una dintre ele este situată lângă fântâna arteziană sub formă de pană de păun, practic înspre Catedrala Ortodoxă „Sf. Nicolae”, iar o a doua propunere viza locul în care acum tronează un obelisc din metal, ridicat înainte de 1989, chiar în centrul parcului. Acest obelisc din metal, al cărui aspect lasă mult de dorit, a fost luat în vizor de administraţia năsăudeană şi chiar s-au purtat discuţii spre a fi înlocuit, întrucât reabilitarea sa ar avea costuri foarte mari. În plus, dată fiind vechimea aproximativ 30 de ani, administraţia locală a luat în calcul şi faptul că acesta nu mai prezintă siguranţă din punct de vedere al rezistenţei acestei structuri metalice.

 

Fără avize

La numărul monumentelor amplasate ilegal în judeţ, implicit în oraşul Năsăud, deci fără a avea avizele necesare din partea comisiei monumente din cadrul Ministerului Culturii, se mai adaugă unul – ansamblul statuar reprezentând „Martirii Năsăudeni”.

Pe lângă faptul că nu are avizul ministerului, monumentul nu are nici aprobarea necesară a consilierilor locali năsăudeni, ci doar un acord de principiu pentru amplasare.

La data la care a fost realizat postamentul ansamblului statuar, Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Bistriţa-Năsăud nu avea nicio documentaţie depusă de Primăria Năsăud spre aprobare, documentaţie care evident trebuie avizată de Comisia de monumente de for public din cadrul Ministerului Culturii.

Conform surselor Gazetei de Bistriţa, administraţia locală năsăudeană nu a făcut nişte paşi în acest sens nici măcar până la această dată. Aceleaşi surse susţin că inclusiv la nivelul primăriei nu există vreo autorizaţie emisă până acum.

 

Autorul, şeful Direcţiei de Cultură

Ansamblul statuar va fi realizat de sculptorul Ioan Marchiş, care este şi directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Maramureş.

La aproximativ două luni după ce a obţinut acordul de principiu al consilierilor locali, edilul năsăudean decide de unul singur să fie realizată fundaţia pe care va fi montat ansamblul statuar propriu-zis. Postamentul a fost sfinţit de însuşi IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului pe data de 12 noiembrie, dată la care s-au împlinit 250 de ani de la execuţia celor patru martiri.

 

Dimex, eternul prieten

Conform surselor noastre, firma care a realizat postamentul este nimeni alta decât SC Dimex 2000 Company SRL, una dintre firmele apropiate primarului Romocea şi care a reuşit să prindă câteva contracte de lucrări anul acesta derulate prin Primăria Năsăud.

Sursele noastre susţin că în momentul în care au început lucrările de execuţie a postamentului ansamblului statuar, executantul a fost la un pas de nu respecta nici măcar amplasamentul pentru care consilierii locali şi-au dat acordul de principiu. Lucrătorii de la Dimex se pare că au respectat nişte indicaţii speciale de amplasare, astfel încât aceştia au vrut să toarne fundaţia undeva mai în lateral, pe o alee, ceea ce ar fi însemnat blocarea totală a acesteia.

 

Vorba lui Radu Moldovan trage greu la cântar

Propunerea de amplasare a unui monument dedicat celor patru martiri a venit din partea Arhiepiscopiei prin părintele protopop Ioan Dîmbu. Acesta este cel care a luat legătura cu autorităţile locale pentru a le convinge să ridice în parcul din centrul oraşului un astfel de monument, cu toate că între oamenii de cultură din Năsăud se vehicula ideea ca acolo să fie realizate şi amplasate busturi ale academicienilor năsăudeni.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.