Bistrita ar putea ramâne fara strandul municipal, deoarece doua treimi din suprafata acestuia a fost revendicata de persoane care sustin ca pot dovedi ca sunt mostenitorii proprietarilor de drept.

Strandul municipal din Bistrita si-a deschis portile si îi asteapta pe doritorii de distractii si relaxare cu o multime de surprize si noutati. Cum vremea a fost deosebit de calda în ultima perioada, bistritenii iubitori de apa si soare au ales sa mearga la strandul municipal.

Recent, Primaria Bistrita, prin Directia de administrare a domeniului public, a finalizat ultimele retusuri, reparatii, zugraveli, precum si cositul ierbii la Strandul Municipal. Investitii prea mari, însa, nu s-au putut face, deoarece, terenul pe care functioneaza strandul fiind solicitat de mai bine de un an de mostenitori fostului proprietar, în baza legilor de retrocedare.

În aceste conditii primaria nu poate face investitii, doar lucrari de întretinere. Din cauza ca veniturile obtinute din vânzarea biletelor nu sunt mari, nici fondurile alocate pentru întretinere nu sunt mari. Ca urmare, strandul a intrat de multe ori în atentia inspectorilor de la Autoritatea de Sanatate Publica, deoarece apa din bazin nu era schimbata conform regulilor de igiena, din cauza ca aceste operatiuni ar fi ridicat cheltuielile peste nivelul veniturilor. Odata cu deschiderea strandului zeci de bistriteni au  venit aici pentru a face baie.

În Bistrita mai exista patru stranduri, dintre care trei au ramas deocamdata închise. Din cauza temperaturilor foarte mari la sfârsitul saptamânii trecute, singurul strand, cel municipal, care si-a deschis portile, a fost arhiplin. Taxa de intrare la strand este de cinci lei/zi pentru adulti, respectiv 2,5 lei/zi pentru elevi, studenti si pensionari. Tot 2,5 lei/zi vor avea de achitat cei care vor dori sa închirieze un sezlong sau o umbrela.

Strand deschis fara aviz de sanitar

Deocamdata, strandul municipal nu are un aviz de functionare de la Autoritatea de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud. Desi acesta a fost deja deschis de municipalitate, abia în zilele urmatoare o comisie de la ASP BN va stabili daca strandul poate fi deschis publicului.În cocluzie, bistritenii fac baie în strandul care nu are aviz sanitar, riscând astfel boli ale pielii, conjunctivite si boli diareice.

Responsabilitatea pentru conditiile de igiena revine în totalitate persoanelor care administreaza strandul. Reprezentantii ASP BN au precizat ca autorizarile strandurilor se fac pe baza unor declaratii pe propria raspundere ale celor care le administreaza si ca acestea nu se autorizeaza în fiecare an, ci la înfiintare. În consecinta, singura autoritate care poate verifica conditiile de igiena ale bazinelor în care înoata bistritenii este OJPC.

Specialistii epidemiologi, precum si oficialii Inspectiei Sanitare de Stat atrag atentia populatiei ca apa din strandurile nedezinfectate poate provoca boli grave. Acestia mentioneaza ca, daca apa nu este dezinfectata si îndeajuns clorinata, cei care se scalda se pot îmbolnavi de conjunctivite bacteriene si dermatite. De asemenea, o boala grava la care sunt expusi cei care înoata în bazine improprii este tricofitia, o parazitare a firului de par care conduce la caderea definitiva a parului. Daca oamenii înghit chiar si o gura de apa din strand, se pot alege cu dereglari diareice acute. De asemenea, o cantitate prea mare de clor în apa bazinului poate provoca arsuri ale corneei, iar temperaturile prea scazute ale apei pot produce pneumonii. Totodata, din spatiul din jurul piscinei sau de pe maluri se pot lua micoze, iar grupurile sanitare improprii pot provoca boli digestive.

Doar câteva lucrari

La strandul municipal, în iarna aceasta au fost modernizate grupurile sanitare si dusurile din interior. De asemenea, a fost vopsit  bazinul, iar spatiul verde a fost curatat. Din cauza avarierii, pe alocuri, a hidroizolatiei bazinelor de înot Directia de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primariei Bistrita a actionat pentru a remedia neajunsurile, acolo unde este cazul. Muncitorii au început sa pregateasca din timp terenul, facând reparatii la bazine, scuaruri si la tribuna. Nici tencuiala bazinelor nu a scapat de interventii, acolo unde era mai-mai sa cada, angajatii DADP înlocuind-o si pregatind bazinele de înot pentru vopsea lavabila. Gardul care împrejmuieste strandul a fost si el reparat, acolo unde plasa de sârma a fost rupta. Toate aceste lucrari au fost facute din încasarile realizate anul trecut, municipalitatea bistriteana taind si în acest an Strandul municipal de pe lista investitiilor. În aceste conditii, conducerea de aici a trebuit sa se multumeasca doar cu unele retusuri.

În 2006 se vorbea despre un studiu de fezabilitate

Pe lânga faptul ca municipalitatea prefera sa se bazeze doar pe fondurile obtinute din încasari, recent a intervenit si o alta problema, de natura juridica. Terenul pe care functioneaza strandul este solicitat spre retrocedare de mai bine de un an. Doua treimi din suprafata acestuia a fost revendicata de persoane care sustin ca sunt mostenitorii proprietarilor de drept, iar în baza legilor de retrocedare au dreptul sa îsi ceara partea. Astfel, primaria va fi obligata sa îi retrocedeze terenul daca solicitantul va dovedi ca are acte doveditoare. Pâna la solutionarea dosarului, muncipalitatea nu poate reabilita strandul din oras si nici nu poate sa achizitioneze terenul respectiv.

Conducerea Primariei Bistrita sustine ca are planuri mari pentru modernizarea zonei respective înca din 2006, când viceprimarul Cornel Iliesi a anuntat ca s-a alocat o suma din bugetul municipiului pentru realizarea unui studiu de fezabilitate prin care sa se defineasca exact cum poate fi modernizata zona de agreement. Viceprimarul Iliesi vorbea atunci de instalarea unei baterii de filtre, de o instalatie pentru încalzirea apei, de acoperirea bazinului, de realizarea unor bazine mai mici, de locuri de joaca si plaja pe nisip. Alte planuri includeau amenajarea unor mini-terase si baruri.

În ciuda faptului ca zona e revendicata, administratia locala spera ca ea va ramâne în domeniul public prin despagubirea urmasilor fostului proprietar. În municipiul Bistrita mai exista alte trei bazine de înot descoperite, dar ambele sunt private. Strandul municipal, amplasat între parc si padure, este cel mai accesibil ca pret.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.