Tot mai multi întreprinzatori straini se arata interesati sa investeasca în municipiul Bistrita. Primarul Vasile Moldovan a avut o serie de întrevederi cu câtiva dintre acestia, care doresc sa construiasca parcari atât supraterane si subterane pe raza municipiului, cât si alte obiective care se arata foarte benefice pentru micul burg. Noile investitii ar putea rezolva problema parcarilor din oras, iar impactul economic va suplimenta fondurile din visteria primariei.

Aderarea României la Uniunea Europeana a adus dupa sine un val foarte mare de investitori straini. Acestia sunt atrasi de tara noastra, deoarece are o pozitie geografica strategica, forta de munca este ieftina si calificata, iar taxele si impozitele sunt foarte avantajoase, în comparatie cu cele din alte tari europene. Totodata, una dintre atractiile principale ale strainilor este faptul ca actiunile companiilor românesti sunt foarte ieftine. Numarul întreprinzatorilor straini interesati de investitii pe raza municipiului Bistrita a crescut de la an la an, impactul economic fiind unul mai mult decât benefic.

Posibili investitori

Printre potentialii investitori se numara concernul italian Unipresa, care este interesat de construirea unor depozite pentru materiale de constructii dar si de construirea unor locuri de parcare. O alta firma italiana care activeaza deja de doi ani pe piata bistriteana face parte din concernul Concordia. Aceasta a concesionat distributia de gaze naturale în orasul Nasaud. Doar anul trecut diferite firme italiene au investit peste 120 de milioane de euro în judetul Bistrita-Nasaud. Grupo Raga, partenerul spaniol al societatii bistritene Comelf este de asemenea interesat de spatii de productie pentru utilaje de salubritate.

Noi locuri de parcare

Problema locurilor de parcare insuficiente din municipiu ar putea fi rezolvata de firma Ardeal Construct, care s-a aratat interesata de construirea a trei parcari supraetajate în diferite zone ale orasului. Firma omului de afaceri Radu Vlas s-a aratat interesata de trei amplasamente din municipiu pentru a construi spatii pentru parcari supraterane. Acestia au vizat spatiile din Piata Decebal, Piata Independentei Nord si spatiul aflat în zona Casei Albe. SC Ardeal Construct SRL este firma care a construit în centrul municipiului Cluj-Napoca o cladire de parcari, investitie depasind suma de 17 milioane de lei. Omul de afaceri a construit în Piata Mihai Viteazu o parcare supraterana cu o capacitate de 425 de locuri, pe amplasamentul fostei piete.

Criza parcarilor
Numarul mic de locuri de parcare constituie în continuare o mare problema pentru municipalitate. La nivelul Bistritei la ora actuala sunt 326 de autoturisme la mia de locuitori. Primaria Bistrita are în vedere de mai multi ani aceasta problema, însa pâna acum nu s-a concretizat nimic. Deficitul locurilor de parcare îi împinge pe bistriteni sa încalce legea, acestia de cele mai multe ori parcând în locuri nepermise. Trotuarele si intersectiile sunt blocate de cele mai multe ori de soferii care în lipsa locurilor de parcare se descurca cum pot. Din aceasi cauza au de suferit si spatiile verzi, deja pe cale de diparitie.

Asocierea dintre Primaria Bistrita si investitori ar fi mai mult decât benefica pentru ambele parti. În timp ce municipalitatea va beneficia de noi spatii de interes public, întreprinzatorii care vor investi peste un milion de euro pe raza municipiului vor fi scutiti de plata taxelor si impozitelor pentru teren si cladiri pe o perioada de trei ani, cu conditia ca valoarea scutirilor sa nu depaseasca jumatate din valoarea investita.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.