Începând din 1992  Natiunile Unite au hotarât ca ziua de 22 martie sa fie declarata Ziua Mondiala a Apei. Astfel, în fiecare an Administratia Nationala” Apele Române” lanseaza campania „Sa pastram apele curate”, adresata tuturor cetatenilor. Prin aceasta campanie se urmareste mobilizarea colectiva si atragerea atentiei asupra efectelor mediului poluat.

Fiecare cetatean are dreptul la o apa curata si nepoluata, iar gospodarii apelor au obligatia sa ia toate masurile, astfel ca prin calitatea apelor si gospodarirea lor sa se reflecte si calitatea muncii specialistilor si administratorilor resurselor de apa. Din pacate mai exista localitati în care gospodariile nu sunt legate la sistemul de canalizare. În aceste situatii apa murdara din gospodarii este aruncata direct în natura .O alta problema privind poluarea apei ca urmare a activitatii agricole o reprezinta utilizarea insecticidelor care pot ajunge în râuri. Si asta nu e tot, pe apa plutesc tot felul de produse din material plastic sau lucruri de care oamenii vor sa scape, rumegusul fiind o prezenta constanta de-a lungul apelor.

Salubrizare corespunzatoare

Pentru asigurarea unei stari de salubrizare corespunzatoare a cursurilor de apa autoritatile publice locale au urmatoarele atributii: sa adopte un sistem de gestiune integrata a deseurilor care sa includa colectarea selectiva si recuperarea deseurilor; sa asigure existenta unor depozite finale dimensionate corespunzator si fara riscuri pentru populatie si mediu a deseurilor colectate selectiv, sa doteze caile de comunicatie si locurile publice de colectare a deseurilor cu un numar suficient de recipiente pentru colectarea selectiva a acestora, sa interzica depozitarea de deseuri în alte locuri decât cele destinate depozitelor stabilite prin documentatiile urbanistice, sa urmareasca si sa asigure îndeplinirea prevederilor din planurile de gestionare a deseurilor, elaborate în conformitate cu prevederile art.8, si sa asigure curatenia localitatilor. De asemenea, trebuie sa actioneze pentru refacerea si protectia mediului, sa elaboreze instructiuni pentru agentii economici, institutii si populatie privind modul de gestionare a deseurilor în cadrul localitatilor si sa le aduca la cunostinta ca sa previna poluarile accidentale ale mediului sau a surselor si cursurilor de apa, prin depozitari necontrolate a deseurilor de catre agentii economici sau de catre cetateni, sa organizeze actiuni pentru salubrizarea si igienizarea localitatilor, sa efectueze curatarea si salubrizarea digurilor si a cursurilor de apa, asanarea terenurilor insalubre si prevenirea poluarii apelor, sa realizeze sisteme moderne de colectare, depozitare, transport si prelucrare a deseurilor menajere si industriale prin mijloace adecvate.

Fara apa nu exista viata

Astfel, Administratia Nationala ”Apele Române” lanseaza un apel catre toti operatorii de apa, agentii economici dar si simpli cetateni, sa pastreze apele curate, prin depistarea si înlaturarea surselor de poluare si depozitarea deseurilor numai în spatii amenajate. În judetul Bistrita-Nasaud, Ziua Mondiala a Apei a fost sarbatorita printr-o serie de actiuni, dintre care amintim: igienizarea si salubrizarea malurilor râurilor din judet, grupul tinta al acestei actiuni sunt persoane cu vârste cuprinse între 15 – 60 ani din cadrul Liceului “Andrei Muresanu”. Câteva primarii din judet Parva, Rebrisoara si Feldru sunt si ele implicate în actiuni de igienizare a cursurilor de apa.

Mobilizare colectiva

Primaria Parva asigura salubrizarea corespunzatoare cursului de apa Rebra prin antrenarea populatiei la curatirea malului si a afluentilor râului. De asemenea, la aceasta actiune iau parte si elevii scolilor din zona. De altfel, prevenirea populatiei despre efectele poluarii se face prin avertizari cu tablite. Sunt pregatite 30 de pubele pentru a fi instalate pe malul râului. Acest proiect este finantat în întregime din bugetul local, suma alocata fiin una infima de circa 500 lei. Lucrarile la decolmatarea râului Gersa au loc din fondurile proprii ale Primariei Rebrisoara care timp de o saptamâna a curatat tot parcursul râului. ”Programul de salubrizare si curatenie va continua cu elevii doar când apa va scadea din râuri“, declara Leon Morar, viceprimar al localitatii. Începutul anului 2008 a adus pentru Primaria Feldru aprobarea primului proiect pentru salubrizare. Finantarea a fost obtinuta prin intermediul programului PHARE Fondul de Modernizare pentru Dezvoltarea Administratiei la nivel local. Proiectul prevede organizarea unui serviciu de salubrizare eficient care sa acopere toate gospodariile din comuna, satele Feldru si Nepos. Astfel, 770 pubele vor fi amplasate în zonele cu risc de a polua mediul. Elevii implicate în aceasta campanie vor primi premii si diplome. ”Prin aceasta campanie, dorim o mobilizare colectiva, umanitara, civica si crearea unei solidaritati europene prin atragerea atentiei populatiei asupra efectelor majore pe care le-ar avea traiul într-un mediu populat, murdar si plin de substante toxice“, a declarat directorul SGA Bistrita-Nasaud, inginerul Teodor Hasmasan.

Asteptând groapa ecologica

Din pacate astfel de actiuni nu au loc foarte des, iar atunci când au cei care sunt implicati în mod special sunt elevii. Motivul este acela de constientizare a acestora în ceea ce priveste protectia mediului. Numai ca nu doar aceasta nu este suficient, având în vedere ca majoritatea locuitorilor nu sunt constienti ca mediul înconjurator trebuie protejat de toti. Urmare a acestei indolente malurile râurilor din judet arata mai ceva ca o lada de gunoi.
Partea tragica este ca Garda de Mediu, cel putin pâna acum, s-a multumit mai mult sa dea avertismente primariilor decât amenzi, pentru poluarea malurilor râurilor. Râul Somesul Mare are malurile cele mai poluate cu deseuri, desi o serie de primarii riverane au întreprins de-a lungul anilor actiuni de salubrizare ale acestora. Cu toate acestea zona arata sub orice critica.
Un control efectuat în judet de prefectul judetului, Ioan Szilagyi, în luna februarie, a scos la iveala multe nereguli pe Somesul Mare, Valea Mare, Valea Bratosei, Sieu si Jelna, cursuri de apa care strabat localitatile comunele Petru Rares, Uriu, Nimigea, Rebrisoara, Maieru, Sieu si Budacu de Jos, la care se alatura orasele Nasaud si Sângeorz-Bai.
Tot pe râul Somesul Mare, în comuna Maieru, locuitorii s-au obisnuit sa arunce gunoaiele pe marginea apei, acea rampa de deseuri prezentând un pericol major pentru zona inundabila a localitatii, potrivit rezultatelor controlului.
Cazul de la Maieru nu este unul singular, deoarece aruncarea deseurilor pe marginea cursurilor de apa a devenit o „moda” printre locuitorii judetului.
Problema rampelor de deseuri amplasate în imediata apropiere a râurilor este cauzata si de faptul ca nu exista în judet nicio groapa care sa functioneze legal, în timp ce, în municipiul Bistrita, groapa de gunoi mai are aviz de functionare doar pâna în 2009.
Autoritatile judetene spera ca în 2009 sa intre în functiune depozitul ecologic de gunoi al judetului, proiect finantat prin ISPA cu peste 20 de milioane de euro, însa lucrarile nu au fost demarate la timp din cauza disputelor privind amplasamentul acestuia.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.