Pe site-ul Gărzii Forestiere Cluj a fost publicat un scurt raport, cerut de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care de fapt este rezumatul a ceea ce în mare parte știm că s-a întâmplat în legătură cu jaful din pădurile administrate de Ocolul Silvic Cormaia Anieș, caz despre care Gazeta de Bistrița a publicat un articol săptămâna trecută. Raportul aduce în față doar câteva date mai precise. Însă mai aflăm că, deși înștiințat de jaf, personalul silvic de la ocolul din Sîngeorz Băi s-a scărpinat după ureche încă jumate de an până să fie controlată zona.

Săptămâna trecută, arătam că, potrivit lui Daniel Pop, șeful Gărzii Forestiere din Bistrița-Năsăud, inspectorii silvici au descoperit jaful dintr-o întâmplare, în toamna anului trecut, după ce au mers în zonă la o sesizare care avea alt obiect și au observat din drum dezastrul, au rămas cruciți. Nu pentru mult timp, fiindcă au purces rapid în control să vadă cât s-a tăiat de fapt. De atunci încoace, inspectorii Gărzii Forestiere tot numără cioatele, ajungând până în acest moment la numărul amintit mai sus. (CITEȘTE AICI)

Control demarat în urma unei sesizări anonime din 2017!!!

Așa cum am arătat în ediția de săptămâna trecută, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a solicitat Gărzii Forestiere un raport cu privire la situația de la Ocolul Silvic Cormaia Anieș.

Vineri, 20 septembrie, raportul a fost făcut public pe site-ul Gărzii Forestiere Cluj.

Față de datele oferite până la această dată de Daniel Pop, șeful Gărzii Forestiere, raportul aduce câteva lămuriri asupra situației. Una ar fi faptul că, la Garda Forestieră Cluj a fost înregistrată încă din anul 2017 o sesizare, una anonimă, cu privire la tăierile din zona cu pricina, contrar celor declarate de Daniel Pop. În plus, controlul a demarat în vara anului trecut și nu în toamnă.

“Controlul propriu zis la Ocolul Silvic Cormaia Anieș RA, în fondul forestier proprietate a orașului Sîngeorz Băi, a început în vara anului 2018, în urma unei sesizări înregistrate la Garda Forestieră Cluj în anul 2017, dar controlul nu a fost posibil datorită condițiilor meteo nefavorabile așa cum rezultă din Nota de constatare înregistrată la Garda Forestieră Cluj sun nr. 18802/19.12.2017. Menționăm că sesizarea a fost transmisă de la o adresă de email pe adresa de email a instituției noastre, având caracterul unei petiții anonime, cu toate acestea a fost dispusă verificarea aspectelor semnalate, mai precis erau semnalate tăieri de arbori pe suprafața acestui ocol silvic, fără a fi indicată o locație anume, precizând doar denumirea unui operator economic care a desfășurat exploatări forestiere în acea zonă”, se arată în documentul Gărzii Forestiere Cluj, semnat de inspectorul șef Istrate Ștețco.

În două cantoane luate la puricat, minusul a fost de peste 230 de cioate

După ce în vara anului trecut inspectorii Gărzii au purces la control, deci după mai bine de jumătate de an de la primirea sesizării (presupunem asta fiindcă nu este precizată măcar luna în care a fost transmisă sesizarea din 2017) și până în toamnă, atât cât vremea a fost favorabilă, aceștia au numărat peste 890 de cioate provenite din tăieri ilegale.

“Astfel, au fost verificate mai întâi Cantonul nr. 2 Valea Măgurii și cantonul nr. 4 Valea Vinului, cu următoarele rezultate:

În Cantonul nr. 2 Valea Măgurii au fost identificate un număr de 177 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum 153,71 și o valoare a prejudiciului de 21.166 lei.

Având în vedere faptul că valoarea prejudiciului a depășit de cinci ori prețul unui metru cub de masă pe picior, în baza prevederilor legale, Garda Forestieră Cluj a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud.

A venit apoi rândul cantonului “minune”. Circa 700 de copaci în minus în prima etapă a controlului.

Ulterior, în baza unor informații primite de personalul Gărzii Forestiere Cluj care a efectuat verificările în cele două cantoane silvice menționate mai sus, s-a demarat de îndată control și în Cantonul nr. 7 Valea lui David – acesta fiind efectuat de către delegați ai Ocolului Silvic Cormaia Anieș RA, în asistența reprezentanților Gărzii Forestiere Cluj, control care nu a fost finalizat din cauza căderii zăpezii – constatându-se un număr de 659 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum de 826.2 m.c. și o valoare a prejudiciului de 553.501,7 lei, fiind sesizat de către Garda Forestieră Cluj și în acesta caz Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud constituindu-se dosarul penal nr. 112/P/2019. De altfel, în primele zile ale controlului în acest canton a fost sesizat telefonic Biroul de combatere a delictelor silvice din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, care a și efectuate, la scurt timp, verificări de specialitate„, mai precizează Ștețco în raport.

Cei de la ocol, fără stres

Ceea ce șeful Gărzii Forestiere menționează mai departe, dă de gândit, fiindcă lasă să se înțeleagă faptul că reprezentanții ocolului silvic nu au avut nici un stres în legătură de tăierile ilegale. Astfel, după ce zăpada din iarna 2018/2019 s-a topit și a venit primăvara, deși Garda Forestieră a solicitat conducerii ocolului să continue controlul, nimeni nu a mișcat un deget. Mai pe românește spus i-a durut fix la bască.

În baza prevederilor legale, precum și ca urmare a solicitării reprezentanților Gărzii Forestiere Cluj, Ocolul Silvic Cormaia Anieș RA ar fi trebuit să continue controlul de fond în primăvara anului 2019 sau imediat după topirea zăpezii, acțiune care nu a mai avut loc, motiv pentru care conducerea Gărzii Forestiere Cluj a delegat personal pentru finalizarea controlului, care continuă și la data prezentei, estimăm a se finaliza în toamna anului 2019, dar trebuie avut în vedere că acesta se desfășoară în condiții foarte grele de teren, cu pantă foarte mare și grohotiș la suprafață”, a precizat Istrate Ștețco.

Potrivit acestuia, până pe 13 septembrie 2019 au fost identificate 3.350 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum de 2.994,56 m.c. și o valoare a pagubei de 1.070.315 lei.

Pădurarul a refuzat orice prezentare la ocol

Șeful Gărzii Forestiere Cluj mai arată faptul că, din evidențele puse la dispoziție de cei de la ocolul silvic, rezultă că pădurarului titular al Cantonului nr. 7 Valea lui David i-au fost solicitate explicații scrise cu privire la patrulările sale prin cantonul de care răspundea, “răspunsul acestuia fiind că nu a identificat nimic în neregulă”.

“ (…) noi estimăm că tăierile ilegale s-au produs începând cu anul 2016 întrucât este un canton expus și nici nu au fost constituite în acest canton acte de punere în valoare pentru asigurarea cu lemn de foc pentru încălzirea populației, a cetățenilor din localitățile Sîngeorz Băi, Maieru, Ilva Mică și Poiana Ilvei, aflate în vecinătatea suprafețelor de fond forestier în care s-au constatat prejudiciile”, a precizat Istrate Ștețco.

Șeful Gărzii Forestiere Cluj mai arată faptul că ocolul silvic a demarat și cercetarea disciplinară a pădurarului titular de Canton nr. 7 Valea lui David și că, controlul de fond în respectivul canton a fost reluat abia în luna iulie a acestui an, din cauză că pădurarul a refuzat să participe în teren. Drept urmare, șeful Ocolului Silvic Cormaia Anieș, Teodor Tomi, a decis să fracționeze cantonul respectiv în vederea predării în pază altor trei pădurari până la angajarea unui pădurar nou. Același pădurar care a avut în pază Cantonul nr 7 Valea lui Dan a refuzat să participe atât la controlul de fond, el sau un membru major al familiei sale, dar și la predarea cantonului, astfel că cei trei pădurari desemnați să preia cele trei zone din respectivul canton au fost nevoiți să ia parte și să ia parte și în continuare la control până la finalizare.

După finalizarea controlului, Garda Forestieră Cluj va sesiza din nou Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud cu privire la valoarea totală a pagubelor produse fondului forestier”, a precizat la final Ștețco.

Pe surse…

Așa după cum se observă accentul este pus pe pădurarul care a avut în pază Cantonul de pădure nr 7 Valea lui Dan. Nu se precizează nimic dacă același pădurar a răspuns și de primele două cantoane controlate, respectiv Cantonul nr. 2 Valea Măgurii și cantonul nr. 4 Valea Vinului, unde în prima parte a controlului au fost descoperite 232 de cioate tăiate ilegal. Ce înțelegem este faptul că raportat la această pagubă Parchetul din Năsăud a deschis un dosar penal separat.

Pe de altă parte, din informațiile Gazeta de Bistrița, în zonă se știa de multă vreme că în pădurile administrate de Ocolul Silvic Cormaia Anieș, și mai ales în cantonul în care au dispărut în doi ani de zile mii de cioate, se taie în draci. Același surse ne-au dezvăluit că e vorba atât de mici tăietori, adică cei care fură cu căruța, dar mai ales de mari exploatatori, fiindcă din zonă respectivă  au fost cărate lemne cu camionul, plus că au fost observate și TAF-uri. În concluzie, nu mai rămâne de făcut decât ca anchetatorii să descopere cine sunt cei care au profitat de naivitatea, ori de lăcomia de a face bani a pădurarului răspunzător de canton. Evident, ar fi de așteptat ca ochii anchetatorilor să nu rămână doar la nivelul lui Acar Păun și să se ridice și mai sus, fiindcă povestea cu noi nu am știu ce se întâmplă acolo în canton, nu prea ține. Asta, fiindcă nu este vorba de o zi două, o lună de furtișaguri din păduri, ci de doi ani de zile. În plus, aceleași surse ale Gazeta de Bistrița susțin că, deși inspectorii Gărzii Forestiere se află în control, tăierile ilegale nu s-au oprit.

5 COMENTARII

  1. Cea mai mare prostie si magarie nationala a facut-o Romania, prin restituirea in integrum al tuturor padurilor fostilor proprietari ( SI NU NUMAI PADURILE ) , care NEspecializati in domeniul silvic si cinegetic fiind, nu au facut altceva decat, odata vazandu-se cu ” proprietarile restituite ” au inceput ” tabulla rassa ” peste tot, si-au lasat proprietatile fara paza specializata , au desfiintzat toate posturile si functiile de ingineri solvici si au angajat doar tractoristi-tafisti si drujbisti…
    Daca nu se va trezi statul roman din aceasta amorteala si nu va confisca inapoi aceasta ” avere nationala ” strategica si de aparare nationala, impreuna cu toate bogatiile solului si subsolului, noi in Romania, vom ramane fara paduri si fara aceste bogatii .
    Dragi politruci de toate soiurile, TREZITI-VA ! Daca sunteti romani cu adevarat si nu sunteti in slujba serviciilor straine , NU MAI RUINATI ACEASTA TZARA ! Dragi HASTAG , daca veti veni voi la putere, sper sa auziti aceasta suferintza nationala si sa nu ramaneti pasivi, surzi si orbi la ea , asa cum au facut-o toti ceilalti care l-au succedat pe Ceausescu … in egala masura !

  2. Vad protestul silvicultorilor in acest moment in Romania si vreau sa va aduc la cunostintza unele aspecte si anume :

    1/. In Legea 295/2004 reactualizata si Normele de aplicare stabilite pirn Ordonantza nr. 11/2018 , sunt prevazute in mod expres, situatiile in care oricine gestioneaza un font cinegetic ori silvic ( privat ori public ) coroborat cu dispozitiile din L.333/2003 de paza obiective bunuri si valori , poate beneficia de dreptul de ” paza proprie ” cu personalul spacializat al cestor domenii, INARMATI CU ARME DE FOC UTILITARE , CU GLONTZ LETAL ( cum prevede Anexa la lege unde sunt clasificate aceste arme ) si care se completeaza si cu normele si actele normative in domeniul silvic , prin care ” toti salariatii unui ocol silvic, sunt obligati sa efectueze paza silvica si cinegetica ” – sistem de paza care anual, trebuie sa efectueze o ” pregatire continua ” prin formatorii si instructorii autorizati ai societatilor private care au obiect de activitate arme si munitii si agenti de securitate …

    2/. Printr-un ordin tampit al ministrului de interne, prin Directia Arme si Munitii… coroborat cu Directia de paza si ordine , ACESTI OFITERI CU GRADE SI FUNCTII INALTE IN SISTEM , prin ORDINELE PE CARE LE-AU DAT , au blocat aplicarea acestor legi si I-AU OBLIGAT PE TOTI PAZNICII SILVICI SI CINEGETICI SA SE DEZARMEZE DE ARMELE DE FOC UTILITARE LETALE ( cum le defineste Legea armelor si munitiilor ) si sa-si cumpere daca vor pistoale de autoaparare cu gaz iritant-lacrimogen sau cu glontz de cauciuc … CARE N-AU EFECTIV NICI O EFICIENTZA in raport cu toporul ori cu parii din padure, cu care sunt atacate organele silvice de catre delicventii din acest domeniu ori braconierii din domeniul cinegetic ( vanatoare si pisciclutura ) .
    Nu inteegem de ce se tem guvernantii nostri si AU DEZARMAT SISTEMUL DE PAZA DIN VREMEA LUI CEAUSESCU SI CARE ERA FOARTE EFICIENT , efectuat cu carabine ZB-uri si pistoale mitraliera AKM cu munitie letala , de ce favorizeaza hotii din acest domeniu (?!) si de ce la noi in Romania, UN ORDIN AL UNUI MINISTRU ( NA .R.OD … SI FARA CR. E .IER , PTR CA NU-i POT CONSIDERA ALTFEL ) ESTE MAI TARE SI MAI PUTERNIC DECAT 2 LEGI AFLATE IN VIGOARE, COROBORAT CU LEGILE DIN DOMENIUL SILVIC, UNDE PRECIZEAZA CLAR CA PAZA SE FACE INARMAT CU ARME DE FOC ( utilitare ) LETALE .

    3/. DAR SA STITI CA PANA SI PE POLITISTII SI JANDARMII CARE FAC ORDINE SI SECURITATE PUBLICA ,activi ori in rezerva … egal… NU-I MAI LASA SA-SI CUMPERE ARME LETALE CU GLONT DE ” PAZA SI APARARE ” in proprietatealor privata , ASA CUM SCRIE CLAR IN LEGE, … CHIPURILE DACA ” NU AU CURS DE ARME SI MUNITII ” FACUT LA O SOCIETATE CIVILA … SI VALOAREA SCOLILOR MILITARE pe care ofiterii si subofiterii ori agentii de politie le au , unde se invatza detinerea, portul si folosirea armelor de serviciu DE ASALT … nu doar ” de paza si aparare” … n-au ” nici o valoare ” dupa mintea acestor ministrii si colonei sau generali sefi ai acestor institutii publice …
    Arma de serviciu n-au voie s-o pastreze la ei cand ies din serviciu si alta arma nu-i lasa sa-si cumpere… samd… si nenintrebam de ce toti acestia sunt foarte ” rezervati ” atunci cand sunt IN SERVICIU, DARA-MI-TE INAFARA ACESTUIA .

    MAAAA…. STAU SI MA INTREB DACA NOI TOTI DIN ACEASTA ROMANIA SUNTEM NORMALI LA CAP SAU BA , in sensul ca „sefii si sefuletii ” nostrii de jos si pana sus, politici sau care sunt politici dar nu pe fatza, ai acestor sisteme paralele sau ba, tolerati de noi toata pro.stim.ea care tacem si-i lasam sa-si faca ” jocul ” nu-i „azv.ar. lim” acolo unde le este locul si nu punem odata „piciorul in prag ” sa terminam cu ” satele fara caini ” , in care mafiotii de tot felul isi fac ” veacurile ” in aceasta tzara in pericol de dezintegrare !
    NU VI SE PARE CA CEVA ESTE PUTRED DE TOT, CA CEVA MIROASE A C*CAT IN ACEASTA TZARA si cine este vinovatul (?) , pe cine sa acuzam (?) daca nu pe toti cei care astazi ne coduc si ne guverneaza aceasta tzara ?
    Inclin sa credem ca n-a fost bine absolut deloc pe vremea Regimului Ceasusescu, dar CA ACUMA A FOST CU MULT MAI BINE , pentru ca era ordine, disciplina, securitate nationala si publica si hotii in domeniul silvic si cinegetic ( si nu numai… ca era in toata societatea asa ) , nu prea ” miscau in front ” , chiar daca uneori se mai faceau si abuzuri … dar nesemnificative in raport cu ce se intampla astazi si cand UN ORDIN DE MINISTRU ESTE MAI TARE DECAT O LEGE !
    OAMENI BUNI, VA MAI INTREB INCA ODATA, DACA SUNTEM NORMALI LA CAP SAU BA ?!

  3. In Art. 80 punctul (2) litera B, din L.295/2004 a armelor si munitiilor republicata, coroborata cu L.333/2003 a pazei bunurilor… este stipulat ca pentru armele de foc utilitare cu MUNITIE LETALA , nu se autorizeaza decat societatile specializate , care pazesc bunuri de valoare deosebita si sunt precizate care ( arme, munitii, valori monetare, medicamente si substante cu regim special … etc.) Pentru toate celelalte obiective se prevade in lege NUMAI ARME DE FOC UTILITARE CU MUNITIE NELETALE ( adica cu glontz de cauciuc ori gaze iritant-lacrimogene ) .
    Insa, potrivit disp. art. 68 si 69 DIN lEGEA ARMELOR, DE COMUN ACORD , cu POLITIA, prin Directiile de Paza Obiective si Arme si Munitii de la IGP… MOTIVAT DEFAPTUL CA PRIN LEGEA DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE , organele silvice si cinegetice, sunt obligate ( potrivit L.333/2003 a pazei bunurilor ) si pot sa-si efectueze paza cu personal propriu specializat in domeniul respectiv , PRIN PLANUL DE PAZA APROBAT DE POLITIE, SE POT STABILI ZONE IN CARE , CA DEROGARE DE LA LEGE, MOTIVAT… DATORITA STARII DE PERICOL SOCIAL CREAT IN ACESTE DOMENII , SA SE APROBE PAZA CU ARME UTILITARE CU MUNITIE LETALA .
    Problema se poate rezolva la Guvernul Romaniei, unde sa mearga impreuna MINISTERUL CARE GESTIONEAZA FONDURILE FORSTIERE SI CINEGETICE si POLITIA , cu propuneri motivate si de unde in baza unei Ordonante de guvern, se poate aproba acest sistem de paza .
    TEBUIE DOAR VOINTA POLITICA SI A PARTILOR IMPLICATE .
    MERGETI IN AUDIENTZA LA POLITRUCII NOSTRI CARE AU BIROURI PARLAMENTARE LOCALE SA INITIEZE O ASTFEL DE ORDONANTZA , de modificare a Legii armelor si munitiilor , la art. 80 puctul (2) litera b- teza a doua , prin care sa se aprobe PZA CU ARME UTILITARE CU GLONTZ LETAL in acest sector ( si nu numai… )

  4. TOTI SILVICULTORII , atat din mediul public cat privat, TREBUIE SA IASA IN STRADA, SA SE UNEASCA INTRE ELE , SA SOLICITE PUBLIC GUVERNULUI ROMANIEI , sa emita de urgenta o Ordonanta prin care sa modifice articolul 69 din Legea 2095/2004 rep.2018 si sa permita paza fondurilor silvice si cinegetice CU ARME UTILITARE CU GLONTZ LETAL , SAU NELETAL, DUPA CUM APRECIAZA ORGANELE DE CONDUCERE DIN ACEST DOMENIU si sa permita sistemuluii de paza, sa faca uz de arma din dotare , atat dupa prevederile Legii armelor si munitiilor cat priveste autoapararea, cat si dupa L.17 / 1969 a uzului de arma pentru ” autoritati publice ” , prevazut art 46-52 care n-au fost abrogate si se afla in vigoare .
    OAMENI BUNI SIN SILVICULTURA SI DOMENIUL CINEGETIC, daca nu veti actiona nici acuma cand ultimul Dvs coleg de serviciu ucis de infractorii din padure a fost condus pe ultimul drum, sa stiti ca NICI POLITIA SI NICI GUVERNUL ROMANIEI NU SUNT DISPUSI SA VA ACORDE ACEST DREPT prevazut de lege .

  5. Domnul Stetzco, cat trebuie sa mai asteptati sa va permita :
    – sa faceti paza inarmata cu arme de foc letale in domeniile pe care le administrati si gestionati ,
    -pe timpul serviciului de paza sa va incadreze in ” autoritati publice ” ;
    – si sa se modifice ” uzul de arma ” prevazut de aceasta lege , sa va permita sa uzati de armele de serviciu dupa L.17 / 1996 , data pentru aceste autoritati ? ! ? ?
    Cati trebuie sa mai moara in serviciile de paza fond silvic ori piscicol ? De ce nu le explicati publicului nestiutor, ca dupa actuala lege, NU AVETI VOIE SA PURTATI ARME DE FOC LETALE IN SISTEMUL DE PAZA si ca impotriva delicventilor trebuie sa luptati ” de unul singur ” si cu ” parul ” (?!) iar daca se mai afla cate un ” padurar ” cu o arma de foc la el, este pentru ca pentru a-si apara viatza si sanatatea in fata infractorilor din padure , este nevoit sa ” incalce legea pazei bunurilor si a armelor si munitiilor „… si poarta o ” arma de vanatoare ” pe care o detine legal, dar nu are voie sa faca paza cu ea … decat exclusiv ” vanatoare autorizata ” .
    Acum este momentul sa puneti ” piciorul in prag ” si sa cereti celor care au preluat guvernarea sa ia aceste masuri imperios necesare , fara de care fondul silvic si cinegetic ori de mediu, ESTE IN REAL PERICOL .
    EU INCLIN SA CRED CA POLITRUCII DE AIA NU IAU ACESTE MASURI FAVORABILE UNUI SISTEM DE PAZA EFICIENT, CA SA POATA CREA CADRUL FAVORABIL HOTILOR SA FURE SI SA DISTRUGA ACEASTA TZARA CARE MOMENTAN SI SPRE DISPERAREA STRAINILOR DE TOATE FELURILE , SE CHEAMA ROMANIA !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.