Cazurile de COVID-19 cresc de la o zi la alta, atât în țară, cât și în județul Bistrița-Năsăud. În aceste condiții, autoritățile nu exclud varianta unor restricții în localitățile în care rata de infectare depășește pragul de 3 la mia de locuitori.

”În funcție de numărul de cazuri, de aici pornim. O să mergem pe localități, iar dacă merge așa, atunci o să avem și localități carantinate. Nu exludem asta pentru că în momentul în care se trece pragul de 3 la mia de locuitori o să intrăm în carantină cu localitățile. (…) Și la Bistrița lucrurile nu sunt prea roz. (…) Trebuie să înțelegem că acele măsuri de protecție trebuie să le luăm. Nu vreau să ajungem în situația în care să vorbim de restaurante, să vorbim de baruri, dar pe de altă parte, cetățenii și operatorii economici trebuie să înțeleagă că sunt datori să respecte acele măsuri de protecție care sunt date. Altfel, vor fi respectate toate deciziile Comitetului Național pentru Situații de Urgență și acolo unde se cere o să intrăm cu noi măsuri locale”, a declarat Stelian Dolha într-un interviu acordat PROBN TV.

De asemenea, prefectul a mai spus că a fost efectuată o analiză a cazurilor severe și a deceselor înregistrate în județ, iar datele relevă faptul că cele mai afectate persoane sunt cele vârstnice, cele mai multe dintre decese fiind înregistarte la persoanele cu vârste peste 60 de ani. În plus, un alt factor care a dus la un număr așa mare de decese (109 în Bistrița-Năsăud) este legat de faptul că unele persoane, deși prezintă simptome de boală, nu anunță medicul de familie și așteaptă până când nu mai pot, spune prefectul. Astfel, unii pacienți ajung prea târziu la spital pentru a beneficia de tratamentul corect.

La un moment dat eram într-un top al mortalității în județul Bistrița-Năsăud și voiam să știu cauzele. Pe toate statisticile care s-au făcut, în primul rând este media de vârstă, dar și un alt lucru care iarăși m-a surprins și pe care am început încă de ieri să vedem cum reușim să îl diminuăm, faptul că se ajunge la Spitalul Județean de Urgență Bistrița în ultimul stadiu. Adică mulți dintre pacienți stau acasă efectiv și anunță medicul de familie doar în momentul în care nu mai pot”, a mai precizat Dolha.

În aceste condiții, autoritățile au convenit să pună accent pe prevenție, motiv pentru care vor lua legătura cu primăriile și cu medicii de familie pentru a intensifica campaniile de prevenire a infectării cu noul coronavirus și de monitorizare îndeosebi a vârstnicilor fără aparținători de către asistenții sociali.

În Bistrița-Năsăud, numai în această săptămână, au fost înregistrate peste 100 de cazuri de COVID-19 în Bistrița-Năsăud, în vreme ce de la debutul pandemiei și până acum au fost confirmate 1.713 cazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.