Doar prin bunăstarea fizică și mentală putem aspira la o viață sănătoasă. Una dintre cele mai eficiente modalități de a obține bunăstarea fizică și mentală este, fără îndoială, sportul. Sportul poate face ca viața noastră să fie plină de satisfacție și succes. Cu un stadion aflat în inima parcului municipal într-o avansată stare de degradare şi doar cu o echipă care joacă în Liga a III-a şi cu o minifinanţare asigurată din diferite surse, inclusiv din partea Consiliului Judeţean, mai puţin din partea Primăriei Bistriţa, oraşul pare să nu mai aibă nevoie de fotbal de performanță.

În anul 1929, conducerea clubului Gloria a obținut un teren în apropierea uzinei electrice pentru amenajarea unei arene sportive. Stadionul a fost inaugurat la data de 29 mai 1930, în cadrul unui eveniment care a inclus și un meci de fotbal între Gloria și echipa liceului din Năsăud. În anul 2008, stadionul a beneficiat de o serie de lucrări de modernizare, în urma cărora a fost dotat cu instalație de nocturnă, instalații de irigat și de încălzire a gazonului, tabelă de marcaj electronică și sistem electronic de acces și ticketing. Baza sportivă Gloria cuprinde și un teren secundar de fotbal, pentru antrenamente, dotat cu instalație de nocturnă. Complexul mai conține un mini-hotel, precum și un teren cu gazon sintetic. În ianuarie 2013, denumirea stadionului a fost schimbată din Stadionul Municipal Gloria în Stadionul „Jean Pădureanu”, în onoarea fostului jucător și președinte de club Jean Pădureanu.

Acum, mai mult ca niciodată, este timpul să investim în renovarea acestei baze sportive. Dar, mai întâi, să vedem ce beneficii ne-ar aduce această investiție.

Sportul în construcția corporală

Sportul împrospătează corpul și mintea oamenilor. Se spune că ,,sănătatea este bogăție”. Iar un corp sănătos poate da oamenilor stimuli care îi duc pe oameni înainte. Având în vedere elementele esențiale ale sănătății în viață, oamenii practică sportul de veacuri. Sportul joacă un rol vital în formarea mușchilor corpului. Nu există nici un substitut pentru sport pentru a menține corpul sănătos și activ. Un corp puternic stimulează moralul în lupta pentru viață. De asemenea, sportul adaugă putere mentalităților pentru succes. Oamenii din municipiul nostru, pot deveni lideri, antreprenori, nu oameni slabi și depresivi, datorită sportului.

Sportul în dezvoltarea emoțională

Nevoia de sport este foarte importantă pentru dezvoltarea mentală și emoțională. Dacă copiii cresc într-un mediu jucăuș și vesel încă de la o vârstă fragedă, mintea lor va fi sănătoasă. Pentru a spori prospețimea și vitalitatea minții, sportul joacă un rol vital. Prin urmare, se observă că copiii care nu se joacă, nu își dezvoltă sănătatea emoțională. Mai degrabă, ei devin anxioși, depresivi și fără vlagă. Așadar, nu există nicio modalitate de a neglija necesitatea sportului în dezvoltarea mentală și emoțională sănătoasă. Copii județului nostru merită tot ceea ce este mai bun!

Sport și disciplină

Disciplina nu doar pentru doar indivizi, ci pentru dezvoltarea generală a întregii țări și națiuni este un instrument major. Sportul este farul disciplinei. Sportul practicat cu regularitate aduce disciplină corpului și minții. Conștiința colectivă apare în sport. Slăbiciunea personală se pierde ca urmare a unui efort de echipă. Întreaga echipă sare în speranța de a învinge cu toată energia lor. Iar această disciplină de grup este una dintre pietrele de temelie ale progresului general al națiunii în mod real. Mai țineți minte de unitatea noastră atunci când Gloria juca acasă și erau pline tribunele de suporteri?

Sportul și caracterul

Sportul este o sursă eternă de bucurie nesfârșită. Prin această bucurie se naște mintea și caracterul ființei umane. Acest caracter este cheia succesului în lupta pentru viața viitoare, de adult. Antrenarea în sport este un exercițiu de echilibru pentru oameni. Există o competiție pentru succes în premisele vieții ca și jocul nostru, bucuria victoriei și dezamăgirea înfrângerii și, instantaneu, capacitatea de a o accepta cu o inimă calmă și o minte rațională. Sportul dă omului determinare, concentrare, spirit sănătos de competiție, iar pe de altă parte, toleranța înfrângerii, generozitatea inimii.

Sportul și educația

Educația nu este doar o promisiune de a trece examenul, nici măcar o ființă vie, ci terenul exercițiului mental. La atingerea sportului, educația capătă perfecțiune, de aceea, în sistemul educațional modern, sportul atrage tot mai multă atenție. Dacă unul dintre scopurile educației este dezvoltarea unui simț al vieții mai bun, atunci, importanța sportului este de o prioritate absolută acolo. De aceea, sportul este important în viața noastră din atât de multe motive pe care le gândim și chiar nu le gândim.

Sportul și fraternitatea

Sportul îl îmbrățișează pe cel îndepărtat ca fiind al său ignorând diferența. Prin el, o țară salută o altă țară. Consolidează relațiile, extinde câmpul înțelegerii reciproce și este principala sursă de fraternitate. În seriozitatea competiției, sportivii cuceresc mințile a mii de pasionați de sport cu tactici sportive avansate în  fotbal sau atletism, oricare ar fi ele. Există competiții sportive în întreaga lume în care oamenii se apropie și care creează un sentiment de fraternitate universală.

Sportul în prevenirea bolilor

Inimile noastre necesită o anumită cantitate de ,,lucrări” zilnice. În timpul sportului, inimile pompează mai mult sânge. Prin urmare, inima are posibilitatea de a lucra cât este necesar și de a rămâne sănătoasă. Pacienților cu diabet li se cere să facă exerciții fizice regulate pentru a-l controla. Tensiunea arterială ridicată, accidentul vascular cerebral cauzează probleme. Sportul scade tensiunea arterială ridicată, păstrează nivelul corect al colesterolului. Circulația sângelui în organism este relativ mare în timpul sportului, astfel încât substanțele nutritive pot ajunge în toate părțile corpului. Mai mult, celulele albe din sânge cresc în timpul sportului, ceea ce crește puterea de imunitate a organismului. De aceea, sportul este extrem de important în viața noastră.

Concluzii

Sportul stimulează creșterea activității fizice și îmbunătățește sănătatea fizică și mentală. Cercetările arată că importanța activității fizice la copii este chiar mai puternică decât înainte. De exemplu, cercetătorii clinici au observat că persoanele foarte active sunt mai puțin predispuse să dezvolte hipertensiune arterială, diabet, cancer de colon, obezitate și boli coronariene mai târziu în viață.

Nu doar fizicul dumneavoastră beneficiază de pe urma sportului. Sportul contribuie la sănătatea mentală, prevenind depresia și ajutând la creșterea stimei de sine și a imaginii corporale. Persoanele care participă la sport pot beneficia și din punct de vedere social, pot dezvolta prietenii cu colegii de echipă și se pot simți parte a unui grup.

Copiii pot învăța abilități mentale pozitive, inclusiv responsabilitate, leadership și dedicare. Practicarea sportului este o strategie cheie pentru a reduce stresul, deoarece eliberează o stare de bine pe care o simțiți atunci când faceți exerciții fizice. A fi fericit crește stima de sine, întărește sistemul imunitar, luptă împotriva îmbătrânirii și reduce stresul. Fericirea este legată de un hormon numit endorfină care este produs de glanda pituitară și se răspândește în tot corpul prin sânge.

Echipa de fotbal ACF Gloria 1922 Bistriţa a evoluat neîntrerupt în prima ligă din anul 1990 până în anul 2011 când, din cauza datoriilor, nu a primit licenţa pentru sezonul următor, neîndeplinind criteriile financiare de licenţiere. Stadionul municipal are grave probleme de infrastructură atât la prima dar și la a doua tribună. O situaţie identică este înregistrată  în sălile de antrenament, unde igrasia și mucegaiul își fac de cap și colorează în verde pereții. După cum comentează și ProPolitica, la începutul anului 2013, foştii şefi ai Gloriei au găsit varianta ideală pentru relansare: insolvenţa. În luna septembrie a anului 2016, o comisie tehnică formată din consilieri municipali şi angajaţi ai Primăriei Bistriţa a început evaluarea bunurilor fostei echipe Gloria Bistriţa, care a intrat în faliment în anul 2012, stadionul, tribunele şi terenurile de antrenament fiind scoase la vânzare de un lichidator. Complexul a fost evaluat la peste 40 de  milioane de lei. Atunci, Primăria Bistriţa a anunțat că ar vrea  să cumpere stadionul municipal ,,Jean Pădureanu” şi bunurile din incinta bazei sportive a oraşului, situat în parcul central, consilierii municipali şi personalul tehnic al municipalității bistrițene începând să evalueze bunurile scoase la vânzare de lichidator.

Vă dați seama de faptul că noi, locuitorii municipiului, am putea avea un cuvânt de spus dacă am dona o sumă modică, lunar?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.