În urmă cu doi ani, o firmă din Italia, Research Consorzio Stabile, a câștigat un contract de peste 50 milioane lei pentru modernizarea sediilor SRI și IPJ Cluj. Aceeași societate câștigase, cu un an înainte, contractul pentru reabilitarea Turnului Pompierilor. La începutul acestui an, SRI și IPJ Cluj au reziliat contractul cu italienii pe motiv că lucrările nu mai avansau. Acum, reprezentanții SRI Cluj și IPJ Cluj au organizat o altă licitație care se va încheia spre sfârșitul acestui an.  În tot acest timp, sediile instituțiilor arată jalnic, jupuite de tencuială.

Lucrările de reabilitare a sediilor SRI și IPJ Cluj sunt lăsate de izbeliște de aproape un an. Motivul  este simplu: constructorul nu a mai fost interesat să le termine, chiar dacă este vorba despre două instituții de ”putere” din oraș.

”Contractul de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul ,,Reabilitare, creşterea eficienţei energetice, gestionarea eficientă a energiei la imobile existente corpurile C2 şi C20, modificări interioare, amenajare spaţii de lucru în pod existent (C2) amenajare incinta şi refacere împrejmuire la IPJ si DJI Cluj” atribuite în urma unei proceduri de achiziție publică de lucrări Asocierii ”Research Consorzio Stabile S.C. A.R.L – S.C. Specialist Smart Group S.R.L., SC S&M Expert Project SRL, Groma Societa’ di Ingegneria S.R.L.S. reprezentată  prin lider de Asociere Research Consorzio Stabile S.C. A.R.L” a fost reziliat și a încetat de plin drept la data de 20.02.2021.

Rezilierea a intervenit din următoarele motive: nerespectarea obligației antreprenorului de a proiecta, executa și finaliza lucrările cu diligența necesară, în conformitate cu prevederile Contractului și Instrucțiunile Supervizorului, precum și de a remedia orice defecțiuni ale lucrărilor.

Lucrările ”rest de executat” sunt în faza de licitație publică de lucrări, în conformitate cu anunțul de participare nr. CN1035263/28.09.2021”, arată un răspuns al IPJ Cluj. Valoarea contractului a fost de 52,6 milioane de lei, fără TVA.

Mai multe societăți care fac parte din acest consorțiu apar în anchetele procurorilor italieni care anchetează apartenența lor la Cosa Nostra. În România, societățile conglomeratului italian au legături cu oameni de afaceri români precum Michael Stanciu, ”regele” studiilor de fezabilitate, Dan Besciu, unul dintre ”regii” asfaltului sau Sergiu Lucinschi, fiul fostului Președinte al Moldovei, condamnat recent pentru corupție.

În Cluj Napoca, italienii au mai câștigat și lucrările de renovare a Turnului Pompierilor, în valoare de 10 milioane lei, fără TVA, dar nici această lucrare nu a fost finalizată. După depășirea termenului cu un an de zile, primarul Emil Boc i-a pus la respect: i-a trecut pe celebra ”listă a rușinii” și a reziliat contractul abia spre finalul acestei veri!

”Diabolik” – șeful mafiei siciliene

În Italia, RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L. NAPOLI este o societate importantă și se prezintă drept un consorțiu format din mai multe firme care activează în domenii diferite (restaurări, lucrări de arhitectură, edilitare, de infrastructura).

Procurorii italieni au demarat în urmă cu trei ani o investigație care vizează legăturile dintre unele firme care fac parte din cadrul Research Consorzio și gruparea mafiotă Cosa Nostra. În cadrul anchetei sunt investigate lucrările desfășurate la situl arheologic de la Pompeii. Conform unui articol din “Il Sole 24 ore” sunt indicate care duc până la numărul 1 din Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro.

De asemenea, societatea italiană este conectată la afacerile lui Giovanni Savalle. Procurorii italieni îl suspectează pe Savalle de legături cu mafia și au pus pe averea lui un sechestru de 60 de milioane de euro.

Matteo Messina Denaro, cunoscut și sub numele de ”Diabolik”, este șeful mafiei siciliene. El și-a primit porecla de la personajul italian de benzi desenate cu același nume.

Într-un punct de vedere al societății RESEARCH CONSORZIO, reprezentanții firmei spun că ei nu au cunoștință de vreo anchetă a procurorilor italieni, iar faptul că unele firme din consorțiu ar putea avea legături cu mafia italiană nu atrage nicio răspundere asupra consorțiului.

Asocieri cu oameni de afaceri români

În urmă cu trei ani, CJ Cluj a atribuit asocierii făcută din firmele Eurocerad International și RIA DESIGN CONSULTING SRL contractul de proiectare și asistență tehnică pentru Drumul Bistriței.

Firma Eurocerad este în parteneriate de afaceri cu societățile italiene menționate anterior, RESEARCH CONSORZIO STABILE și Cosedil Spa. SC Eurocerad este reprezentată de Florina Costache care are o serie de legături de afaceri extrem de interesante. Ea a depus o contestație la CNSC, împreună cu firma Primacons Grup, fiind nemulțumită de rezultatul unei licitații organizată de Primăria Sectorului 2 București. Firma Primacons Grup este un SRL care se ocupa de vânzarea de bijuterii, dar celebrul Michael Stanciu a folosit această societate pentru a câștiga proiectarea tronsonului de autostradă  Moara Vlăsiei – Ploieşti. Pentru cei care nu folosesc mașina, Michael Stanciu este un om de afaceri uns cu toate alifiile de către Miron Mitrea și băgat până la gât în afacerile cu drumuri. De numele lui Stanciu se leagă şi studiul de fezabiliate pentru realizarea Autostrăzii Transilvania.

Eurocerad a mai lucrat în tandem cu Alpenside SRL. Prin intermediul acestei firme se face o legătură de afaceri cu Dan Besciu, patronul Euroconstruct Trading, vizitat de procurorii DIICOT. Legăturile de afaceri girate de Besciu se aflau în sfera Primăriei Ploiești care atribuise o licitație în valoare de peste 51,3 milioane de lei unei asocieri din care făcea parte și Eurocerad International.

Cealaltă firmă care s-a ocupat de proiectarea și asistența tehnică pentru Drumul Bistriței, Ria Design, este administrată de Radu Luca. El este și patronul firmei Luca Way, companie care a lucrat la proiectarea centurii Floreștiului, firma lui fiind un client vechi al lucrărilor scoase la licitație de CJ Cluj.

Turnul Pompierilor renovat de Research Consorzio până la rezilierea contractului

În Cluj Napoca, societatea italiană a mai obținut contractul pentru lucrările de execuţie pentru revitalizarea Turnului Pompierilor în valoare de peste 10 milioane de lei.

Anul trecut, RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETATE CONSORTILE A.R.L . a câștigat o licitație la Arad în valoare de 3,6 milioane de lei, fără TVA, iar în cursul acestui an, exceptând licitația câștigată de la IPJ și SRI Cluj, această societate a încheiat contracte în valoare de aproximativ 15 milioane de lei, fără TVA.

Matteo Messina Denaro este protejat, potrivit ilfattoquotidiano.it, de o reţea formată din antreprenori, medici, comercianţi, dar şi simpli pensionari.

Imperiul şefului mafiot este colosal. În 21 de ani, valoarea bunurilor confiscate pe numele său s-ar ridica la 3,5 miliarde de euro. Potrivit revistei „Forbes”, Messina Denaro se află printre cei mai bogaţi oameni ai planetei: printre primii 400 din lume şi al nouălea în Italia. Messina Denaro este mai bogat chiar şi decât Miuccia Prada sau Patrizio Bertelli.

Poliţia din Italia a arestat, în august anul trecut, 11 persoane suspectate că ar avea legături cu liderul fugar al mafiei siciliene, printre care şi un fost şef care conducea un sistem secret de mesagerie pentru mafioţi prin intermediul unui cod al oilor.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here