Dorel Stupinean, personajul cheie care l-a ajutat pe afaceristul bistriţean Gavril Gorea să-şi umple buzunarele cu sume importante de bani prin evaziune fiscală, este şi el judecat pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni. În luna septembrie, Stupinea a fost liberat condiţionat din puşcărie, după ce în 2015 a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare, pedeapsă rezultată din contopirea a două condamnări din două dosare penale, pentru contrabandă cu ţigări, dar şi pentru evaziune fiscală.

 

În urma unui control efectuat în 2011 la SC WHY NOT SRL – inspectorii fiscali au descoperit că, după data de 1 aprilie 2009 Dorel Stupinean, administratorukl firmei, nu a înregistrat, declarat şi plătit TVA-ul şi impozitul pe profit, aferent activităţilor desfăşurate de societate, creând un prejudiciu total bugetului de stat de 1.410.013 lei, compus din 619.339 lei – impozit pe profit şi 790.674 lei – TVA.

Inspectorii fiscali au constatat că Dorel Stupinean a creat mai multe circuite evazioniste, la care au participat mai multe societăţi comerciale.

„Cu ocazia verificărilor efectuate, inspectorul antifraudă a stabilit că pe lângă neînregistrarea veniturilor WHY NOT SRL Bistriţa, aceeaşi societate a înregistrat cheltuieli aferente unor operaţiuni fictive şi că s-au creat adevărate circuite financiare la care au participat mai multe societăţi comerciale între care Onytrans SRL Bistriţa, SC Why Not SRL Bistriţa şi SC Onymiset SRL Bistriţa, administrate de inculpatul Stupinean Dorel, SC Proinstal G 302 SRL Bistriţa administrată de Gînj Ioan şi SC Agrozoo SRL Orheiul Bistriţei, administrată de inculpatul Buhai Dorel, principalul beneficiar fiind SC Gomar Lux SRL Bistriţa, administrată de suspectul (n. r. acum inculpat) Gorea Gavril”, se arată în rechizitoriu.

Aşa cum arătam într-un material anterior, Stupinean a creat nu mai puţin de 7 circuite financiare evazioniste.

 

Şmenuri cu excavatoare

Conform procurorilor, într-un prim asemenea circuit, Stupinean, în calitate de administrator de fapt al SC Why Not SRL a achiziţionat de la persoana fizică Ioan Gînj, în 2009, trei tipuri de de buldoexcavatoare, pe care în scripte Gînj le-a vândut lui Stupinean cu 159.100 lei, 210.700 lei, respectiv 163.400 lei, şi un excavator la un preţ de 340.000 lei. Toate aceste utilaje au fost facturate de Stupinean cu TVA şi ulterior vândute către SC Proinstal G 302 SRL, firma lui Gînj.

„Valoarea utilajelor a fost evident fictivă, întrucât SC Proinstal G 302 SRL Bistriţa nu a achitat contravaloarea facturilor. Valoarea acestor facturi este de 533.200 lei, din care TVA 85.133 lei. În aceeaşi valoare SC Proinstal G 302 SRL Bistriţa a emis factura nr. (…), contravaloarea situaţiei de lucrări gard, pentru beneficiarul SC Gomar Lux SRL Bistriţa, factura de asemenea fictivă, întrucât lucrarea nu a fost efectuată de firma administrată de martorul Gînj Ioan. Această societate a compensat TVA-ul pretins colectat din relaţia comercială cu SC WHY NOT SRL Bistriţa, cu livrarea fictivă făcută pentru SC Gomar Lux SRL Bistriţa, care însă a dedus nelegal TVA-ul de pe această factură”, precizează procurorii.

Anchetatorii arată şi un al doilea circuit evazionist, care este de fapt o continuare a primului. Astfel, Stupinean a achiziţionat de la Gînj şi un excavator tip Hwusar, fără a plăti vreo sumă de bani şi fără a primi în gestiune respectivul utilaj, cu suma de 340.000 lei.

„SC Why Not SRL Bistriţa a facturat utilajul la SC Onytrans SRL Bistriţa, administrată tot de Stupinean Dorel (…), societate care la rândul ei a refacturat utilajul (…) la SC Proinstal G302 SRL Bistriţa cu suma de 422.243 leu, din care TVA 67.417 lei. În aceeaşi valoare, SC Proinstal G 302 SRL Bistriţa a emis factura (…),contravaloarea situaţiei de lucrări gard, pentru beneficiarul SC Gomar Lux SRL Bistriţa, factură de asemenea fictivă, întrucât lucrarea nu a fost efectuată de firma administrată de martorul Gînj Ioan. Această societate a compensat TVA-ul pretins colectat din relaţia comercială cu SC Why Not SRL Bistriţa, cu lucrarea fictivă făcută pentru SC Gomar Lux SRL Bistriţa, care însă a dedus nelegal TVA-ul de pe această factură.

Înregistrarea celor două borderouri de achiziţii fictive de utilaje a avut ca scop crearea aparenţei că SC Why Not SRL Bistriţa a dobândit bunurile pe care ulterior le-ar fi înstrăinat”, se menţionează în rechizitoriu, precizându-se totodată că astfel, prin cele două circuite evazioniste, Gavril Gorea a fost ajutat să se sustragă de la plata TVA în sumă de 152.550 lei.

Dorel Stupinean

I-a vândut fictiv lui Gorea şi cablu electric

Totodată, mai arată procurorii, Stupinean Dorel a emis o factură, evident fictivă, pe numele SC Onytrans SRL, cate „atesta” că a livrat 500 m de cablu electric în valoare de 117.810 lei din care 18.810 lei TVA, către Why Not SRL. În aceeaşi zi s-a emis o altă factură, tot fictivă, prin care se arăta că aceeaşi cantitate de cablu de acelaşi sortiment a fost livrat la aceeaşi valoare, firmei SC Onymiset SRL, care îi aparţine tot lui Stupinean. În aceeaşi zi, dar şi a doua zi, acelaşi cablu a fost facturat prin intermediul a două facturi fictive firmei lui Gorea. Valoarea totală era însă cu mult mai mare, de 1.782.025 lei, din care 284.525 lei TVA.

 

Transport şi prestări servicii… cu un singur angajat

Acelaşi Stupinean, în calitate de administrator al SC Why Not SRL şi Onytrans SRL a emis în favoarea Gomar Lux SRL, alte 9 facturi fiscale reprezentând servicii de transport şi prestări servicii, care nu au avut însă loc în realitate.

„În declaraţiile sale date în cursul urmăririi penale, inculpatul Stupinean Dorel a susţinut că ar fi efectuat lucrările de amenajare platformă cu balastru, pentru celelalte lucrări înscrise în facturi folosind utilaje închiriate, însă susţinerile sale au fost combătute de martorul Popanton Ionel, fost angajat al SC Gomar Lux Bistriţa, care a susţinut că lucrările au fot efectuate de societatea Important Com SRL administrată de Horj Avram. Martorul Popanton Ionel a susţinut că nu-l cunoaşte pe inculpatul Stupinean Dorel.

În evidenţele contabile ale societăţilor Onytrans SRL şi Why Not SRL figurează mijloace de transport sau utilaje terasiere, iar prima societate a avut un sigur angajat, motiv pentru care aceste societăţi administrate de Stupinean Dorel nu aveau mijloace tehnice şi nici forţă de muncă să efectueze prestaţiile înscrise în acte. De altfel, nici inculpatul Stupinean Dorel nu a prezentat vreun document de înscriere a vreunui utilaj şi nu a propus nici martori pentru a confirma susţinerile sale.

Prin emiterea şi înmânarea în vederea înregistrării în evidenţa contabilă a unor facturi ce nu reprezintă operaţiuni reale, inculpatul Stupinean Dorel l-a ajutat pe administratorul SC Gomar Lux SRL Bistriţa, Gorea Gavril să se sustragă de la plata către bugetul statului a sumei totale de 212.346 lei, din care 182.958 lei TVA  şi 29.388 lei impozit pe profit”, se precizează în rechizitoriu.

 

Achiziţii fictive trecute prin mai multe firme

Acelaşi Stupinean a mai înregistrat în evidenţele contabile ale SC Why Not SRL o factură fictivă care pretins emisă de SC Tanex Prod SRL din Bucureşti, la finele lunii decembrie 2008, şi care i-ar fi furnizat bistriţeanului convertoare auto şi servicii de montaj al acestora, în valoare de 165.410 lei, din care 26.410 lei TVA. Trei luni mai târziu, Stupinean a facturat, în numele Why Not SRL, aceleaşi bunuri şi servicii celeilalte societăţi care îi aparţine – Onytrans SRL, la o valoare de 166.000 lei, din care 26.600 lei TVA. Bunurile şi serviciile au fost transmise mai departe, în luna mai, de la Onytrans SRL la Gomar Lux SRL deţinută de Gorea, la o valoare de 167.456,8 lei, din care 26.736,8 lei TVA.

Tot pentru Gomar Lux, Stupinean a mai înregistrat în evidenţele contabile alte două facturi prin care se „demonstra” faptul că a achiziţionat de la SC D.S.D Serv Impex SRL Bucureşti – firmă care  cabluri electrice în valoare de 770.391 lei. Parte din aceste achiziţii au fost refacturate către Gomar Lux. Valoarea „tranzacţiei” a fost de 725.900 lei. Astfel, potrivit procurorilor, Stupinean l-a ajutat pe Gorea să se sustragă de la plata către bugetul statului a sumei de 213.500 lei, din care 115.900 lei TVA şi 97.600 lei impozit pe profit.

sala-judecata-0031

Facturi false şi persoane inexistente

Dorel Stupinean nu a „lucrat” doar în favoarea lui Gavril Gorea şi a firmei acestuia – Gomar Lux SRL -, ci şi în favoarea altor administratori de firme.

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2008, Stupinean a înregistrat în evidenţa contabilă a SC Why Not SRL o factură fiscală pretins emisă de firma bucureşteană SC Tanex Prod SRL, document care atesta că bistriţeanul ar fi achiziţionat 4 anvelope, în valoare de 4.022.lei, care, în martie 2009, au fost refacturate unei alte firme din Bistriţa, SC Rodexim SRL, deţinută de Ioan Tămaş. Astfel, acesta din urmă a fost astfel ajutat să se sustragă de la plata către stat a 646 lei TVA şi 544 lei impozit pe profit.

Aici trebuie menţionat că, firma bucureşteană are ca obiect de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, nicidecum comercializarea anvelopelor.

În plus, anchetatorii au descoperit că Stupinean a achiziţionat facturile fiscale cu antetul SC Tanex prod SRL şi SC DSD Serv Impex SRL în alb, în timp ce se afla într-un restaurant din Braşov, şi tot acolo au fost completate, la rugămintea sa, de o persoană care se afla în acelaşi local cu date pe care i le-a dictat el.

În acelaşi an 2009, Stupinean, în numele Why Not SRL, a făcut şi achiziţii fictive de balast, nu mai puţin de 10.200 metri cubi, de la Buzan Ioan din Jelna, în realitate persoană inexistentă. Balastul a fost ulterior facturat în beneficiul SC Onymiset SRL, firmă ce îi aparţine tot lui Stupinean, valoarea totală ajungând şa 175.708 lei, din care 28.054 lei TVA. Mai apoi, cu Onymiset SRL pe post de furnizor, Stupinean a „vândut” mai departe balastul, în cantităţi mai mici adăugând însă transportul, unei alte firme din Bistriţa – SC Grosser Trans RSL, administrată de Gheorghe Romanciuc. Tot acestuia din urmă, Stupinean i-a emis şi două facturi pentru prestări servicii – lucrări de excavaţie, evident fictive. Totalul facturilor emise către Grosser Trans SRL a ajuns la 409.183,88 lei, din care 75.331,54 lei TVA.

„Încă de la emiterea facturilor, pentru faptul că era ajutat să deducă nelegal şi să-şi însuşească din TVA-ul colectat aferent facturilor pe care le emitea către beneficiarul lucrării SC LDP SA Bistriţa, Romanciuc Gheorghe i-a promis o parte din această sumă. Pretins pentru plata acestor facturi, pentru care SC Grosser Trans SRL Bistriţa nu datora nimic (în lipsa unor contraprestaţii), Romanciuc Gheorghe a ridicat din casieria societăţii în baza unei chitanţe fără umăr emisă de inculpatul Stupinean Dorel, în numele SC Onymiset SRL Bistriţa din data de 31.08.2009 suma de 378.977,76 lei, din care 65.331,54 lei reprezenta TVA consemnat pe cele 7 facturi, dar care avea origine ascunsă, fiind în realitate TVA-ul colectat din relaţia SC Grosser Trans SRL Bistriţa cu beneficiarul lucrării SC LDP SA Bistriţa”, arată procurorii, aceştia precizând totodată să Stupinean a beneficiat din această afacere de 22.000 lei.

Tot în 2009, Stupinean a înregistrat în evidenţele Why Not SRL o autoutilitară în valoare de 98.000 lei, pe care ar fi achiziţionat-o de la o persoană neidentificată, autovehicul pe care l-a vândut celeilalte firme ce îi aparţine – SC Onytrans SRL, cu 119.428 lei, din care 19.068 lei TVA. Ulterior, Onytrans SRL a vândut autoutilitara în două rânduri către SC Rodexim SRL, însă vânzările au fost anulate prin facturi storno.

„S-a stabilit că autoutilitara nu a fost înmatriculată pe niciuna dintre societăţi şi deşi inculpatul susţine că aceasta a fost vândută, o asemenea operaţiune nu a fost înregistrată, motiv pentru care inculpatul s-a sustras de la plata TVA în sumă de 19.068 lei către SC Onytrans SRL, operaţiunea înregistrată fiind fictivă”, se precizează în rechizitoriu.

penitenciar bistrita 1

Condamnări pe bandă rulantă, liberat condiţionat

Stupinean nu s-a ocupat doar de circuite evazioniste, ci şi de înşelăciune, precum şi de contrabandă cu ţigări.

Pentru înşelăciune, Stupinean a fost trimis în judecată în 2011 şi condamnat în octombrie 2013, prin sentinţă definitivă pronunţată de Curtea de Apel Cluj, la 4 ani şi 6 luni de închisoare.

În aceeaşi lună 2013, bistriţeanul a fost trimis în judecată pentru contrabandă cu ţigări. Potrivit actelor de la dosar, în octombrie 2013, bistriţeanul a fost prins de poliţişti pe str. Nicolae Drăgan din municipiu cu 600 de pachete de ţigări în maşină, ţigări care proveneau din Ucraina.

„Inculpatul Stupinean Dorel nu a putut prezenta documente de provenienţă, iar ţigaretele marca Jig Ling identificate asupra sa, nu prezintă inscripţii în limba română, nu sunt de producţie autohtonă, acestea reprezentând produse accizabile supuse marcării (…) care nu prezintă timbre de marcaj fiscal corespunzătoare.

Ţigaretele au fost introduse nelegal pe teritoriul ţării, prin sustragere de la controlul vamal sau prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal, iar inculpatul a avut reprezentarea acestui fapt, în condiţiile în care ambalajele nu erau inscripţionate în limba română, nu poartă marcaje fiscale şi nu sunt însoţite de documente legale de provenienţă”, se arată în sentinţa penală pronunţată de Judecătoria Bistriţa, prin care Stupinean a fost condamnat, în decembrie 2015, la 5 ani şi 2 luni de închisoare, instanţa ţinând cont că, acesta a mai fost condamnat între timp de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, într-un alt dosar, la 5 ani de închisoare provenită dintr-un alt dosar judecat de magistraţii Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi mai apoi de cei de la Curtea de Apel Cluj, pentru evaziune fiscală.

Deşi are până acum trei condamnări la activ, Dorel Stupinean a fost liberat condiţionat în septembrie anul acesta, după ce a executat aproximativ 4 ani de puşcărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.