Aproximativ 1,5 milioane lei a primit Spitalul Orășenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud pentru achiziționarea de aparatură medicală, dar se pare că ar mai fi dorit fonduri pentru încă un tomograf. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, spune însă că investițiile trebuie făcute cu cap, iar la Năsăud tomograful donat de Vatican stă în cutii.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat luni, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că Spitalul Orășenesc din Năsăud a primit aproximativ 1,5 milioane lei pentru achiziționarea de aparatură medicală.

Năsăudul are 1,477 milioane lei pentru un aparat de scopie-grafie cu sistem digital, adică un aparat radiologic digital, un aparat de anestezie medicală, o lampă de operație cu lumină scialitică cu halogen, două mese de operație electrohidraulice, două mese electrice pentru consultații și intervenții ginecologice, un sistem endoscop -colonoscop, iar pentru laboratorul de analize medicale – un analizor automat de hematologie, unul de biochimie și  un analizor sânge și electroliți„, a declarat Sorina Pintea.

Spitalul năsăudean a solicitat însă bani și pentru achiziționarea unui tomograf, deși un astfel de aparat medical a fost primit anul trecut, printr-o donație, de la Vatican.

Este foarte bine, atunci când soliciți un aparat, să îți dimensionezi foarte bine structura de cheltuieli, pentru că, în funcție de numărul de paturi, spitalul este finanțat. Eu, anul acesta, am obținut aprobarea guvernului să menținem același număr de paturi, pentru încă trei ani, ceea ce e foarte mare lucru, pentru că Uniunea Europeană zice să le reducem la fiecare trei ani. Numărul de paturi nu se va schimba. Finanțarea nu se va schimba. Nu poți face rabat la materiale sanitare, la medicamente, dar să cumperi un computer tomograf, să plătești 40.000 de lei pe lună, întreținerea lui, ca să poți intra în contract cu Casa de Asigurări, să obții niște bani, ai nevoie și de personal medical, care nu este ieftin și care nu există.  Nu putem da bani pentru aparatură acolo unde nu există medic. E oportun să avem acest aparat? Uneori sunt și supărări că vrem asta. Nu! Vreți asta dacă pacienții au nevoie, dacă îl puteți întreține. Ce să facem, să cumpărăm un tomograf și să îl ținem în cutii? Am analizat fiecare poziție de la fiecare spital. Spitalul X de nu știu unde care are 50 de paturi, vrea 5 paturi de chirurgie vasculară… Banii aceștia trebuie să îi cheltuim eficient, nu să arătăm că i-am cheltuit. Prefer să îi dau înapoi la bugetul statului decât să îi băgăm așa aiurea unde nu e nevoie„, a subliniat ministrul Pintea.

Întrebată dacă Ministerul Sănătății ar putea să aloce bani pentru reabilitarea Spitalului Orășenesc Năsăud, ministrul Sorin Pintea a menționat că există această posibilitate, însă nu s-au făcut astfel de solicitări.

Nu s-a făcut solicitare. Posibiltăți există, dar nu s-a făcut solicitare în acest sens„, a afirmat ministrul Sănătății.

Tomograful de la Spitalul Orășenesc din Năsăud, potrivit președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, stă în cutii, fiindcă unitatea spitalicească nu își permite să plătească serviciile de întreținere care se ridică la circa 40.000 lei lunar. 

Am auzit astăzi că specialiștii, analizele care se fac, spun că avem nevoie de un computer tomograf la 500.000 de locuitori. Noi, la 300.000 de locuitori aproximativ, avem unul la spital, unul la Sanovil, unul la Hiperdia… haideți să punem unul și în Năsăud…și în Beclean și de ce să nu punem și la Hebe, în Sângeorz? Ca să aibă toate orașele… Dacă nu înțelegem că lucrurile trebuie analizate foarte serios și banii trebuie administrați eficient, vom avea o problemă cât casa! Eu am avut câteva discuții cu colegii și prietenii mei primari din Năsăud și din Beclean, și în următoarea perioadă o să o aprofundăm, pentru că va trebui să gândim o structură integrată a acestui sistem, chiar dacă Spitalul Județean este la CJ și cele două spitale sunt la Consiliile Locale. Pentru că fără o gândire integrată nu o să funcționeze lucrurile. (…) Solicitările noastre trec de un prim filtru la nivelul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, care a făcut recomandările de rigoare pentru CT-ul din Năsăud, având unul acolo care e împachetat frumos și nu au resursele necesare. Cu cine să-l exploateze? Nu au cu cine! La nivelul Spitalului Județean de Urgență nu avem încă acoperite posturile de medici imagiști„, a spus președintele Radu Moldovan.

Acesta a mers și mai departe și a afirmat că, în opinia sa, la Năsăud nu ar trebui să existe secția de chirurgie, dar în schimb pot fi dezvoltate alte specializări, printre care medicina de urgență.

După părerea mea, la Năsăud nu ar trebui făcută chirurgie. Cred că în Năsăud ar trebui tratate bolile cronice, medicina de urgență, putem face secție de recuperare foarte performantă. Trebuie să ne uităm la lucruri alternative. Nu cred că spitalul din Năsăud trebuie să facă eforturi să dezvolte secții de chirurgie, pentru că ele nu se justifică. (…) Ei (n. r. – Spitalul Orășenesc Năsăud) trebuie să se ducă în zona de servicii alternative sau unde noi suntem deficitari. Acuma vreau CT. Îl au și să îl pună în funcțiune! (…)  E bine ca cineva să trieze și să nu mai ajungem în situația în care investim zeci de milioane de dolari în aparatura care stă în demisol, pe hol, încât încurcă și pacienții respectivele cutii pline cu apartură, pe care nu le-a deschis nimeni niciodată„, a afirmat Radu Moldovan.

1 COMENTARIU

  1. Oare pana unde poate ajunge tupeul si nesimtirea unor asa zisi politicieni ? Tov. Moldovan face aprecieri despre ce ar trebui sau nu ar trebui sa aiba Spitalul Nasaud. Mai nou este si mare specialist in chirurgie… Poate si-a facut studiile la f.f. in perioada cand era chelner la restaurant in Bistrita… Am ajuns sa vedem si asta. Personaje care sunt zero barat in domenii de varf, dau sfaturi, fac aprecieri si iau decizii care hotarasc soarta oamenilor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.