Spitalul Județean de Urgență Bistrița pregătește un proiect de digitalizare, cum n-au mai văzut spitalele din țară. Cea mai spectaculoasă componentă este un robot care va funcționa la farmacia spitalului și va avea rolul de a pregăti tratamentul fiecărui pacient internat, scrie Bistrițeanul.ro.

„Unul dintre cele mai spectaculoase lucruri pe care le-am prins în proiectul de digitalizare este digitalizarea farmaciei spitalului. Acolo avem prevăzut un robot, nu este niciunul în România, care pregătește tratamentul pentru fiecare pacient. Are loc unde se încarcă cu medicamentele, le ia, le decupează. Lucrul bun este trasabilitatea pe care o ai. La noi dacă se dau două pastile pe secție și pastilele respective nu sunt luate din varii motive, se externează sau decedează, pastilele respective nu se mai pot folosi, ele se aruncă, se duc la incinerat. În momentul în care vom avea trasabilitate, robotul respectiv trece lotul pe ele, termenul de valabilitate, astfel încât fiecare tabletă poate fi ulterior folosită, pentru că ea e sigilată și știi exact din ce lot provine și ce termen de valabilitate are”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, proiectul de digitalizare implică și o comunicare via Internet a tuturor echipamentelor medicale din saloanele pacienților. Tot ce vor transmite aparatele medicale se va înregistra în serverele spitalului. Și farmacia Secției de Oncologie de pe Strada Ghinzii, unde a funcționat Secția TBC, are un sistem robotizat pentru prepararea citostaticelor.

„Prin digitalizare nu ne dorim să facem un sistem de programare nou, un registru sau o pagina de Internet. Pentru noi digitalizarea e altceva. Digitalizarea nu va lăsa angajații din spital fără loc de muncă. Lucrurile trebuie să evolueze. Oamenii nu vor pleca din sistem, oamenii trebuie să vină în sistem”, a mai spus Lazany.

De asemenea, la Spitalul Județean de Urgență a mai fost implementat un alt sistem inedit, de transport al eprubetelor și medicamentelor, cu vacuum. Acesta este funcțional deja de la sfârșitul anului 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.