“Ia-ţi recomandarea!” şi “A doua şansă” dau rezultate pozitive în rândul comunităţilor de etnie romă. În fiecare an, se ocupă tot mai multe locuri din şcoli, special rezervate pentru romii care au înţeles că trebuie să înveţe pentru un viitor mai bun. Şi romilor din Bistriţa-Năsăud li s-au oferit locuri în licee şi universităţi, iar Partida Romilor Pro-Europa face eforturi pentru a informa tinerii din judeţ, recomandându-i pe cei care acceptă să fie educaţi.

Integrarea sociala a minorităţilor reprezintă o condiţie pentru o societate dezvoltată, iar calea cea mai bună este educaţia. Cetăţenii de etnie romă fac progrese în ceea ce priveşte studiile liceale şi universitare. Inspectoratele şcolare pun la dispoziţia comunităţilor de etnie romă un număr de locuri în şcoli, care pot fi ocupate cu o recomandare din partea organizaţiilor neguvernamentale sau a Partidei Romilor. Anul acesta, din 7.500 de locuri rezervate în ţară, s-au ocupat o treime, respectiv 2.500. Se pare că tinerii romi încep să înţeleagă că educaţia le oferă şanse sporite pentru un viitor mai bun.

Partida Romilor recomanda elevi

În judeţul Bistriţa-Năsăud, numărul persoanelor de etnie romă care au ales să înveţe şi să-şi continue studiile creşte de la an la an. Partida Romilor Pro-Europa a contribuit cu un sprijin considerabil prin intermediul campaniei “Ia-ţi recomandarea!”, desfăşurată la nivel naţional. Această campanie are scopul de a informa părinţii romi cu privire la paşii pe care trebuie să-i facă pentru a-şi înscrie copiii în licee şi şcoli profesionale pe locurile oferite de Inspectoratul Şcolar. De asemenea, încurajează romii să adere la sistemul de învăţământ sau urmăreşte menţinerea în şcoli a celor care vor să abandoneze.

În cadrul unei conferinţe de presă a Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, desfăşurată săptămâna trecută, preşedintele Partidei Romilor, Emil Neia Lăcătuş, a făcut precizarea că pentru 128 de locuri care au fost alocate comunităţilor de etnie romă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN) s-au dat 60 de recomandări prin intermediul campaniei “Ia-ţi recomandarea!”. Viitorii liceeni vor fi repartizaţi câte unul sau doi în sălile de clasă.

Partida Romilor din Bistriţa a dovedit că s-a implicat în integrarea cetăţenilor de etnie romă la liceu. Dacă în 2007, pe locurile oferite au intrat 20 de elevi, acest număr a crescut anual, astfel încât în 2008 s-au înregistrat 23 de locuri ocupate, iar în 2009 s-au înscris 36 de elevi.

Romii bistriţeni se pun pe învăţat

Inspectorul şcolar pentru minorităţi şi romi, Szekely David, a oferită câteva date reale cu privire la integrarea în şcoli şi continuarea studiilor elevilor romi. Conform evidenţei inspectoratului, anul acesta 115 elevi au terminat clasa a VIII-a, deşi, în realitate numărul lor este de aproximativ 190. În judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt 4.000 de elevi romi, clasele I-XII, dintre care 2.623 sunt declaraţi în evidenţele inspectoratului judeţean. De asemenea, Fundaţia Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Cluj Napoca, a oferit 28 de burse elevilor de etnie romă din clasele IX-X.

Programul „A Doua Şansă” reprezintă o iniţiativă a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului care susţine comunităţile defavorizate. În judeţul Bistriţa Năsăud, mulţi romi care au depăşit vârsta legală de şcolarizare sunt doritori să continue sau să-şi finalizeze studiile. Pentru sprijinul lor, Programul „A doua Şansă” este derulat la Şcoala Generală Nr. 2 Bistriţa, Feldru, Tureac, Năsăud, Sărata sau la Penitenciarul Bistriţa.

„Am avut deja trei solicitări pentru Colegiul Universitar Babeş – Bolyai”

Pentru înscrierea la studii superioare s-au oferit 593 de locuri, dintre care 60 la Universitatea din Bucureşti. Cele mai multe locuri de la Bistriţa sunt rezervate Colegiului Universitar Babeş-Bolyai, preferatul elevilor care solicită recomandări din partea Partidei Romilor. Conform declaraţiilor preşedintele Partidei Romilor, Emil Neia Lăcătuş, se înregistrează progrese şi la nivelul studiilor superioare: „Am început să dăm două recomandări pentru Academia de Poliţie, anul trecut am dat o recomandare unui elev din satul Vermeş care a intrat la Academia de Poliţie. Şi anul acesta aşteptăm cât mai mulţi elevi care vor lua BAC-ul să vină să-şi ia recomandarea de la noi. Am avut deja trei solicitări pentru Colegiul Universitar Babeş-Bolyai”. Conform declaraţiilor lui Emil Neia Lăcătuş, preşedintele Partidei Romilor, deputatul Nicolae Păun încearcă să obţină câte două locuri pentru toate formele de învăţământ, în cadrul fiecărei grupe de la grădiniţă şi pentru clasele primare.

Se poate şi mai bine

Membrii Partidei Romilor susţin că minorităţile de etnie romă din judeţul nostru încă au probleme de integrare şi refuză să se înscrie în şcoli. Reprezentanţii au efectuat drumuri în judeţ şi au încercat să convingă prin propriul exemplu. Aceştia fac apel şi la studenţii de etnie romă să colaboreze şi să vină în sprijinul lor. „Noi am fost în judeţ şi am făcut acea campanie «Ia-ţi recomandarea!». Din păcate, există o anumită mentalitate la romii noştri. În primul rând, ei nu se recunosc a fi de etnie romă. În al doilea rând, nu ocupă locurile rezervate în şcoli, de parcă ar fi ceva de speriat, deşi au anumite avantaje. Noi am încercat să discutăm cu ei. Cred că şi liderii din comunitate au sarcina să depună mai multe eforturi şi ar trebui să le explice mai bine romilor ce au de făcut şi care sunt avantajele acceptării de a intra la şcoală. Studenţii trebuie să ştie că au locuri asigurate în cămin şi că au anumite facilităţi. Condiţia este să participe în comunitate, să facă ceva pentru romi. De asemenea, să fie cu sesiunile la zi şi cu medii bune, pentru a oferi un exemplu”, a declarat secretarul general al Partidei Romilor, Filiala Bistriţa-Năsăud, Smaranda Iuonaş.

Realizările romilor care au absolvit o facultate sau au un loc de muncă bun ar putea reprezenta o motivaţie puternică pentru cei care încă nu au curajul să se înscrie în şcoli. Din păcate, chiar dacă acceptă să înveţe, romii continuă să aibă probleme de integrare, datorită discriminării care încă mai are loc în şcoli, atât din partea profesorilor cât şi a colegilor. În concluzie, ar trebui derulate şi campanii de acceptare a tinerilor de etnie romă care doresc să aibă o educaţie.

Gabriel Oarcăs

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.